Hlavní obsah

Pečte z žitné BIO mouky. Je zdravější, plná živin a vlákniny

Foto: Roman Hrůza

mouky PROBIO se melou v bio mlýnech ve Starém Městě pod Sněžníkem

Pečivo a přílohy z bílé pšeničné mouky patří stále k častým potravinám v českých domácnostech. A to i přesto, že nejsou pro naše zdraví ideální. Nebojte se proto do jídelníčku zařadit zdravější a výživnější alternativy ze žita.

Článek

Bílá pšeničná mouka obsahuje velké množství rychle stravitelných sacharidů, které se mění na cukr a tělo tak získá rychlou energii. Následně se ale cítíme unavení a opět hladoví. Bílá mouka neobsahuje skoro žádnou vlákninu, vitamíny ani minerály, naopak obsahuje velké množství lepku, na který je mnoho lidí citlivých či alergických.

Oproti tomu výrobky z žitné mouky, zvláště ve variantě BIO, jsou doslova nabité živinami. Obsahují širokou škálu minerálních látek jako draslík, fosfor, železo, fluor či hořčík, které blahodárně působí na naše trávení a dodávají pocit sytosti. Díky nižšímu glykemickému indexu jsou prospěšné pro stabilní hladinu cukru v krvi. Mají vyšší obsah vlákniny, což příznivě působí na naše střeva. Žitná mouka zlepšuje trvanlivost a může pozitivně ovlivnit metabolismus a tělesnou hmotnost.

Co můžeme z žitných mouk připravit? Je toho mnohem více než jen chleba. Výborné jsou perníčky i perníky, krekry, tortilly, noky, a dokonce i různé dezerty.

„Pokud si netroufáte s žitnou moukou vařit nebo péct, můžete vyzkoušet některý z našich hotových žitných produktů. Oblíbené jsou například žitné fermentované perníčky a krekry s cizrnou a čočkou, žitná kolínka i vlasové nudle,“ říká Martin Hutař, ekologický zemědělec a zakladatel firmy Probio, která se specializuje na výrobu mouk a potravin v bio kvalitě.

Jaké žitné mouky PROBIO nabízí?

Foto: Roman Hrůza

Bio mouka žitná výražková PROBIO

Žitná mouka výražková v bio kvalitě je zaručenou volbou na sváteční perníky, vdolky, buchty, rohlíčky a houstičky. Už staré prameny vypráví, že výražkovou mouku si lidé nechávali na sváteční dny a posvícení. Tato luxusní žitná bílá mouka z našeho bio mlýna je jedinečná svou jemností, vůní i chutí. Zakoupíte na e-shopu Probio za cenu 62 Kč / kg.

Foto: Roman Hrůza

Bio mouka žitná celozrnná jemně mletá PROBIO

Je vhodná k přípravě tradičního chlebového kvásku, na pečení chleba i na přípravu perníkových těst. Žito je v Česku jednou z nejoblíbenějších obilovin a je bohatým zdrojem vlákniny. Mele se z celých zrn, proto má přirozeně tmavší barvu. Obsahuje vlákninu a další cenné živiny, které se nachází v obalu a v klíčku zrna. Zakoupíte v bio kvalitě na e-shopu Probio za cenu 43 Kč / kg.

Foto: Roman Hrůza

Bio mouka žitná chlebová PROBIO

Na chlebové mouky jsou vybírány zrna s nejlepší pekařskou kvalitou. Při mletí se zachovává část obalu zrna a klíčku, a proto obsahují chlebové mouky více vlákniny a cenných živin než mouky bílé. Tato mouka je vhodná nejen na chleba, ale i na zdravější sladké i slané pečení. Hodí se i na housky, krekry, perníčky nebo pizzy. Zakoupíte v bio kvalitě na e-shopu Probio za cenu 46 Kč / kg.

Vyzkoušejte 3 recepty z žitné mouky!

Žitné tortilly

Suroviny na 4 tortilly:

250 g bio mouky žitné chlebové Probio

½ lžičky soli

3 lžíce bio leje olivového extra panenského Probio

Cca 120 ml vlažné vody

Postup:

V míse smíchejte mouku se solí, olejem a vodou. Těsto zabalte do fólie nechte nejlépe přes noc odpočinout. Poté těsto rozdělte na čtyři části, rozválejte na tenké placky (můžete mezi pečícími papíry). Tortilly opečte na rozpálené suché pánvi z obou stran, dokud mísy nezhnědnou. Nepřepečte je, jde o to, aby byly vláčné a dobře se do nich balila náplň. Tu si zvolte dle svých chutí.

Foto: Roman Hrůza

Žitné tortilly

Pizza z žitné mouky

Suroviny na jednu pizzu:

100 g mouky pšeničné bílé hladké Probio

100 g mouky žitné celozrnné hrubě mleté Probio

100 g mouky žitné výražkové Probio

10 g soli

10 g droždí

olej olivový extra panenský Probio

Passata - pasírovaná rajčata Probio

250 ml vody

Postup:
V míse pečlivě promícháme mouky a sůl. Z vody, droždí a cukru připravíme kvásek. Kvásek přidáme k moukám. Vypracujeme těsto, které necháme kynout cca 1 hodinu. Z těsta vytvarujeme kulaté korpusy, které poklademe na plech nebo do kulaté formy – vyložené pečicím papírem.

Korpus potřeme passatou, poklademe surovinami dle chuti, zasypeme sýrem a kořením na pizzu. Pečeme 20-25 minut při teplotě 230´C.

Foto: Roman Hrůza

Pizza z žitné mouky

Žitný perník

Suroviny na jednu porci:

1,5 hrnku mouky žitné celozrnné jemně mleté Probio

1 hrnek mouky špaldové hladké Probio

0,5 hrnku ořechů mletých

3 lžíce kakaa

1 hrnek třtinového cukru

1 ks kypřícího prášku do perníku

2 vejce

1 hrnek mléka

0,5 hrnku slunečnicového oleje na pečení a smažení Probio

čokoláda hořká 85% kakao

ořechy vlašské

Postup:

V míse smíchejte sypké suroviny. V druhé míse rozmíchejte vejce s mlékem a olejem a vlijte k sypkým surovinám. Těsto nalijte do formy (plech 37×25 cm) vyložené pečicím papírem a rovnoměrně uhlaďte. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C – horkovzdušná. Pečte 30 minut. Perník polijte rozpuštěnou čokoládou a ozdobte ořechy.

Foto: Roman Hrůza

Žitný perník

Další recepty nejen z žitné mouky, ale i bezlepkové, naleznete na probio.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz