Článek
Bílá pšeničná mouka obsahuje velké množství rychle stravitelných sacharidů, které se mění na cukr a tělo tak získá rychlou energii. Následně se ale cítíme unavení a opět hladoví. Bílá mouka neobsahuje skoro žádnou vlákninu, vitamíny ani minerály, naopak obsahuje velké množství lepku, na který je mnoho lidí citlivých či alergických.
Oproti tomu výrobky z žitné mouky, zvláště ve variantě BIO, jsou doslova nabité živinami. Obsahují širokou škálu minerálních látek jako draslík, fosfor, železo, fluor či hořčík, které blahodárně působí na naše trávení a dodávají pocit sytosti. Díky nižšímu glykemickému indexu jsou prospěšné pro stabilní hladinu cukru v krvi. Mají vyšší obsah vlákniny, což příznivě působí na naše střeva. Žitná mouka zlepšuje trvanlivost a může pozitivně ovlivnit metabolismus a tělesnou hmotnost.
Co můžeme z žitných mouk připravit? Je toho mnohem více než jen chleba. Výborné jsou perníčky i perníky, krekry, tortilly, noky, a dokonce i různé dezerty.
„Pokud si netroufáte s žitnou moukou vařit nebo péct, můžete vyzkoušet některý z našich hotových žitných produktů. Oblíbené jsou například žitné fermentované perníčky a krekry s cizrnou a čočkou, žitná kolínka i vlasové nudle,“ říká Martin Hutař, ekologický zemědělec a zakladatel firmy Probio, která se specializuje na výrobu mouk a potravin v bio kvalitě.
Jaké žitné mouky PROBIO nabízí?

Bio mouka žitná výražková PROBIO
Žitná mouka výražková v bio kvalitě je zaručenou volbou na sváteční perníky, vdolky, buchty, rohlíčky a houstičky. Už staré prameny vypráví, že výražkovou mouku si lidé nechávali na sváteční dny a posvícení. Tato luxusní žitná bílá mouka z našeho bio mlýna je jedinečná svou jemností, vůní i chutí. Zakoupíte na e-shopu Probio za cenu 62 Kč / kg.

Bio mouka žitná celozrnná jemně mletá PROBIO
Je vhodná k přípravě tradičního chlebového kvásku, na pečení chleba i na přípravu perníkových těst. Žito je v Česku jednou z nejoblíbenějších obilovin a je bohatým zdrojem vlákniny. Mele se z celých zrn, proto má přirozeně tmavší barvu. Obsahuje vlákninu a další cenné živiny, které se nachází v obalu a v klíčku zrna. Zakoupíte v bio kvalitě na e-shopu Probio za cenu 43 Kč / kg.

Bio mouka žitná chlebová PROBIO
Na chlebové mouky jsou vybírány zrna s nejlepší pekařskou kvalitou. Při mletí se zachovává část obalu zrna a klíčku, a proto obsahují chlebové mouky více vlákniny a cenných živin než mouky bílé. Tato mouka je vhodná nejen na chleba, ale i na zdravější sladké i slané pečení. Hodí se i na housky, krekry, perníčky nebo pizzy. Zakoupíte v bio kvalitě na e-shopu Probio za cenu 46 Kč / kg.
Vyzkoušejte 3 recepty z žitné mouky!
Žitné tortilly
Suroviny na 4 tortilly:
250 g bio mouky žitné chlebové Probio
½ lžičky soli
3 lžíce bio leje olivového extra panenského Probio
Cca 120 ml vlažné vody
Postup:
V míse smíchejte mouku se solí, olejem a vodou. Těsto zabalte do fólie nechte nejlépe přes noc odpočinout. Poté těsto rozdělte na čtyři části, rozválejte na tenké placky (můžete mezi pečícími papíry). Tortilly opečte na rozpálené suché pánvi z obou stran, dokud mísy nezhnědnou. Nepřepečte je, jde o to, aby byly vláčné a dobře se do nich balila náplň. Tu si zvolte dle svých chutí.

Žitné tortilly
Pizza z žitné mouky
Suroviny na jednu pizzu:
100 g mouky pšeničné bílé hladké Probio
100 g mouky žitné celozrnné hrubě mleté Probio
100 g mouky žitné výražkové Probio
10 g soli
10 g droždí
olej olivový extra panenský Probio
Passata - pasírovaná rajčata Probio
250 ml vody
Postup:
V míse pečlivě promícháme mouky a sůl. Z vody, droždí a cukru připravíme kvásek. Kvásek přidáme k moukám. Vypracujeme těsto, které necháme kynout cca 1 hodinu. Z těsta vytvarujeme kulaté korpusy, které poklademe na plech nebo do kulaté formy – vyložené pečicím papírem.
Korpus potřeme passatou, poklademe surovinami dle chuti, zasypeme sýrem a kořením na pizzu. Pečeme 20-25 minut při teplotě 230´C.

Pizza z žitné mouky
Žitný perník
Suroviny na jednu porci:
1,5 hrnku mouky žitné celozrnné jemně mleté Probio
1 hrnek mouky špaldové hladké Probio
0,5 hrnku ořechů mletých
3 lžíce kakaa
1 hrnek třtinového cukru
1 ks kypřícího prášku do perníku
2 vejce
1 hrnek mléka
0,5 hrnku slunečnicového oleje na pečení a smažení Probio
čokoláda hořká 85% kakao
ořechy vlašské
Postup:
V míse smíchejte sypké suroviny. V druhé míse rozmíchejte vejce s mlékem a olejem a vlijte k sypkým surovinám. Těsto nalijte do formy (plech 37×25 cm) vyložené pečicím papírem a rovnoměrně uhlaďte. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C – horkovzdušná. Pečte 30 minut. Perník polijte rozpuštěnou čokoládou a ozdobte ořechy.

Žitný perník
Další recepty nejen z žitné mouky, ale i bezlepkové, naleznete na probio.cz.





