Hlavní obsah
Bydlení

Nechat dům vymrznout? S dnešními technologiemi už to není nutné

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Roman Šubrt

Mnoho z nás má zažité určité představy a znalosti z minula. Jejich uplatňování by mělo reflektovat změněné podmínky.

Článek

Tak jsem si přečetl článek nazvaný „Nechat hrubou stavbu vymrznout? Rozhodnutí ovlivní celý dům“. Článek je to hezký, rozhodnutí ponechává stejně na čtenářích a řekne, že to má klady i zápory. Ano, to je jisté. Je však potřeba si uvědomit, kdy toto zlaté pravidlo platilo a jaké byly technologie. Dům se stavěl z cihel o rozměrech 65 × 140 × 290 mm a spáry o tloušťce 10 mm mezi cihlami byly vyplněné maltou. Dá se tedy říci, že přibližně čtvrtinu stavby tvořila malta. Ta samozřejmě musela vyschnout, navíc vysycháním se dotvarovávala, a tak dům po první zimě klesl 2 až 3 cm na patro. Takže cokoliv by se v něm vybudovalo, by bylo ovlivněno tímto sednutím. Obklady by popraskaly, okna se zkřížila…

Takže hrubá stavba zakrytá na zimu střechou se musela z technologických důvodů nechat vymrznout. Teprve na jaře se začaly dělat omítky, betony… - a když se na to podíváte, tak vlastně je do stavby vneseno znovu obrovské množství vody. Je jasné, že vysychání přes zimu nemělo význam, protože jarní vnesení vody do stavby bylo často vyšší než to zabudované ve hrubé stavbě.

Takže závěr je jednoduchý: Nechat stavbu vymrznout je z dnešního technologického pohledu zcela zbytečné, protože cihly se lepí buď cementovým lepidlem nebo polyuretanem. Spáry mezi cihlami nejsou 10 mm a vzdálené od sebe 65 mm, ale jsou několik milimetrů a vzdálenost mezi nimi je 200 mm a více.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám