Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zašla Česká televize příliš daleko?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Není potřeba navyšovat koncesionářské poplatky!

Článek

Proč pořád vedeme diskuzi o tom, že již od roku 2008 nedošlo k valorizaci koncesionářských poplatků?

Proč se nevede diskuse na téma zákonem daná definice veřejnoprávní televize a rozhlasu vs. jejich fungování a vykazovaná činnost?

Proč je řediteli České televize vůbec dáván prostor takovou diskuzi vést? Jak si může vůbec dovolit požadovat takovou nehoráznost, a ještě ji takto vehementně obhajuje?

Celé fungování České televize a její tvorba nabobtnala do obludných rozměrů a vede se debata o tom, kolik MILIARD potřebuje na svůj provoz? To se nikdo z našich zákonodárců nezamyslí na absurditou celé této diskuze? PROBOHA  začněme se bavit o naprosto zásadním škrtání v absurdní výši výdajů České televize.

Mám pro vás milí spoluobčané takový návrh - připomeňme si prosím všichni, a hlavně pan ředitel a celá slavná rada České televize, jaká je úloha tohoto veřejnoprávního média citací zákona.

Zákon č. 484/1991 Sb., o České televizi, má několik ustanovení, která stanovují povinnosti a fungování České televize. Zde je stručný přehled některých důležitých částí tohoto zákona:

Předmět regulace:

  1. Účel zákona: Tento zákon stanovuje právní postavení České televize a způsob zajišťování její činnosti, zejména co se týká vysílání rozhlasových a televizních programů.
  2. Veřejnoprávní subjekt: Česká televize je veřejnoprávní subjekt, který má zabezpečovat služby veřejnosti v oblasti rozhlasového a televizního vysílání.

Principy a povinnosti České televize:

  1. Principy vysílání: Česká televize má zabezpečovat vysílání, které respektuje principy nezávislosti, objektivity, pluralismu, demokratického zřízení, lidských práv a svobod.
  2. Druhy programů: Česká televize má vytvářet a vysílat programy, které zahrnují informační, zábavní, vzdělávací, kulturní a sportovní pořady.
  3. Pluralita programu: Programová nabídka by měla reflektovat různorodost zájmů a potřeb různých skupin veřejnosti.
  4. Zpravodajství: Zpravodajské vysílání by mělo být objektivní, vyvážené a nepolitické.
  5. Financování: Financování České televize je zajištěno z veřejných prostředků, zejména z poplatků za televizní přijímače.

Tato definice je závazná pro Českou televizi a stanovuje základní rámec pro její činnost a povinnosti v souladu se zákonem.

Vše, co je zákonem definováno jako náplň činnosti České televize, lze realizovat za zlomek prostředků, kterými nyní Česká televize disponuje!

A teď mi prosím někdo ukažte, kde se v zákoně definuje, že Česká televize má tvořit následující:

- Každoroční povinnou vánoční pohádku - již dávno nedosahující ani promile kvalit tvorby z let 70 a 80.

- Nákladné seriály

- Extrémně nákladné sportovní přenosy v HD kvalitě prostřednictvím VLASTNÍCH zahraničních týmů a techniky? Jistě kvalita špičková, ale - VŠUDE ve světě si na toto ti kdo o takový program mají zájem platí sportovní programy. My se skládáme všichni! Není to veřejná služba, ale komerce!

- Nesmyslná podpora kinematografie. Tak pokud chce nějaký tvůrce natočit film, ať ho také financuje ze soukromých zdrojů!

- Neuvěřitelné množství tvorby pro děti pochybné kvality z naprosto mizivou sledovaností.

- Forma veřejnoprávní televize je v naprosté většině zemí skromná a soustředí se na naplnění poslání ke kterému byla zřízena. Poskytování špičkových služeb v HD kvalitě je jistě pěkné, ale naprosto zbytečné. K tomu jsou přece soukromá komerční média.

Zamysleme se prosím a omezme činnost ČT na zákonem dané minimum a můžeme směle SNÍŽIT stávající koncesionářské poplatky.

Nechme obyvatele, aby si sami rozhodli, zda chtějí obsah ve vysoké kvalitě a aby si ho mohli objednávat od mnoha komerčních poskytovatelů, a nenuťme všechny domácnosti platit a skládat se na něco, co beztak nepotřebují.

Anketa

Měla by Česká televize omezit výdaje seškrtáním programové nabídky na zákonem definované minimum a snížit tak koncesionářské poplatky?
Ano měla by se omezit
90,1 %
Ne
4,5 %
Budu rád platit i navýšené poplatky
5,4 %
Celkem hlasovalo 1872 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám