Hlavní obsah

Hurikán Helene pustošil Floridu: Přírodní živel si vyžádal desítky obětí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Hurikán Helene, který udeřil v noci na pátek, za sebou zanechal spoušť a bohužel i oběti na životech. Jako nadšená cestovatelka jsem zvyklá sledovat počasí po celém světě, ale tato událost mě opravdu zasáhla.

Článek

Síla, která bere dech

Helene se na pobřeží Floridy přihnala o rychlosti až 225 kilometrů v hodině, což ji řadí do čtvrté kategorie na pětibodové Saffir-Simpsonově stupnici. Meteorolog ČT Michal Žák k tomu dodal:

„Z pohledu Floridy se jedná o devátý nejsilnější hurikán od roku 1900. Co se týče zaplavení pobřežních oblastí, tak jsou registrovány nejvyšší hladiny vzdutého moře v historii pozorování, takže v tomto ohledu se jedná o výjimečně silný hurikán.“

Tragická bilance

Helene se zapsala do historie nejen svou silou, ale i rychlostí postupu. Bohužel, síla hurikánu si vyžádala i lidské životy. Podle deníku New York Times stoupl počet obětí na 41. Miliony lidí se ocitly bez elektřiny, což komplikuje návrat k normálnímu životu. Tato čísla mnou otřásla. Vůbec si nedokážu představit, jaké utrpení prožívají rodiny, které přišly o své blízké. Při putování Floridou jsem viděla pozůstatky jednoho z ničivých tornád…

Kritická situace přetrvává na jihu Apalačského pohoří, kde hladiny řek dosahují rekordních úrovní. Tato informace mi připomněla, jak důležité je respektovat sílu přírody a být připraven na různé scénáře, ať už při cestování nebo doma na zahradě.

Rozsah škod

Helene nezpůsobila jen ztráty na životech, ale zanechala za sebou i obrovské materiální škody. Tři miliony lidí se ocitly bez proudu. To je něco, co si my v Česku jen těžko dokážeme představit. Silné deště navíc způsobily rozsáhlé záplavy a sesuvy půdy.

„Dopady budou mimořádné. Škody budou obrovské,“ varoval Český hydrometeorologický ústav. Jako zahradnice vím, jak dlouho trvá, než se příroda vzpamatuje z takové rány. Bude to běh na dlouhou trať.

Evakuace a bezpečnostní opatření

Úřady vydaly včasná varování a nařídily evakuaci ohrožených oblastí. Šokující bylo morbidní varování od úřadu šerifa v okrese Taylor:

„Pokud jste se vy nebo někdo z vašich známých rozhodli neevakuovat, napište si prosím na ruku nebo nohu své jméno, datum narození a důležité informace permanentním fixem, aby vás v případě smrti bylo možné identifikovat a informovat rodinu.“ Toto varování je sice drastické, ale ukazuje, jak vážná situace byla. Jako matka bych nikdy neriskovala život svého syna kvůli odmítnutí evakuace.

Pohled do budoucnosti

Helene je už čtvrtým hurikánem, který letos zasáhl americkou pevninu. Odborník na hurikány Philip Klotzbach z Colorado State University k tomu dodal: „Stejný nebo větší počet hurikánů udeřil v USA za posledních více než sto let pouze pětkrát, přičemž rekordem je šest hurikánů z roku 1886.“

Tato informace nás nutí zamyslet se nad změnami klimatu a jejich dopady. Jako někdo, kdo miluje přírodu a cestování, cítím odpovědnost přispět k ochraně našeho životního prostředí.

Hurikán Helene nám připomněl, jak mocná a nepředvídatelná může být příroda. Myslím na všechny, kteří byli touto katastrofou zasaženi, a doufám, že se jim co nejdříve podaří vrátit do normálního života. Zároveň je to pro nás všechny připomínka, abychom si vážili každého dne a byli připraveni čelit výzvám, které nám život přináší.

Zdroje:

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/na-floridu-uderil-hurikan-helene-ma-prvni-obet-353411

https://www.pocasiaradar.cz/zpravy-o-pocasi/usa-na-floridu-dorazil-hurikan-helene-vitr-dosahuje-rychlosti-pres-200-kmh–afeb0c07-fe15-426e-9599-3aa444d8532c

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-amerika-extremne-siroky-hurikan-helene-uveznil-padesat-lidi-na-strese-nemocnice-40490819

https://www.in-pocasi.cz/clanky/vyznacne/helene-25.9.2024/

https://www.denik.cz/ze_sveta/hurikan-helene-florida-georgia.html

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/575841-peklo-na-floride-hurikan-helene-nici-vse-urady-hlasi-prvniho-mrtveho

https://cnn.iprima.cz/stolety-hurikan-helene-to-jsem-jeste-nevidel-komentuje-meteorolog-cnn-448835

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz