Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jan Hartl měl jednu velkou životní lásku. Když zemřela, stáhl se do ústraní a přestal komunikovat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor: J.Broukal – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=123182597

Jan Hartl téměř před rokem oslavil své 71. narozeniny. Když se však ohlédne za svým životem, uvědomí si, že prožíval velké životní tragédie. I tak ale na život nikdy nezanevřel a stále se snažil žít společenským životem.

Článek

Jan Hartl se narodil 12. září 1952. Rodák z Prahy měl k herectví blízko už od dětství. Jana Hartla k tomu vedli rodiče. DAMU, kterou vystudoval, byla logickým vyústěním jeho směřování. Už od začátku hrál role plachých nebo zakřiknutých mužů. Předstírat tyto postavy pro něho nebylo složité, protože on sám byl vždy uzavřený a skromný. Svoje soukromí si vždy přísně chránil a nikdy nedal najevo žádné trápení.

Dvě osudové ženy mu zlomily srdce

Komedii Jáchyme, hoď ho do stroje! máme dodnes spojenou hlavně s Luďkem Sobotou. Roli nesmělého automechanika Františka Koudelky si mohl zahrát Jan Hartl, o němž se do hlavní role nejprve uvažovalo. Místo toho ale nakonec dostal epizodní roli nového pracovníka autoservisu. Hned na to zaujal návštěvníky kin postavou koktavého instalatéra v hudební komedii Holky z porcelánu. V té době se zamiloval do herečky Mileny Steinmasslové. Bylo to vzájemné, oba spolu prožili krásné časy a byla to jeho první velká studentská láska. Ona se s ním nakonec rozešla a Jan Hartl to velmi těžko trávil.

Druhou velkou láskou byla herečka Veronika Žilková. Ta byla o devět let mladší a o nějakém chození nechtěla ani slyšet. Jednoho dne na ni čekal po skončení vánočního koncertu s kyticí narcisek. Řekl jí, že se mu líbí, ale herečka byla v té době zamilovaná do někoho jiného. Nakonec mu napsala dopis, ve kterém mu oznámila, že by jejich vztah neměl žádnou cenu. Obhajovala to tím, že její tatínek je umělec, a proto se nemůže zamilovat do herce. To bylo pro něho velké zklamání a na lásku chvíli zanevřel.

Svou životní partnerku před světem tajil, ta zemřela na vážnou nemoc

Další rolí, která Jana Hartla proslavila, byl zootechnik Václav v kultovní komedii Vesničko má středisková. A právě v této době potkal svou velkou životní lásku Olgu Škopkovou. Ta pracovala jako lékařka na psychiatrii a mezi nimi přeskočila jiskra během několika dnů. Médiím však nikdy neřekl, že má velkou lásku. Bulváru nic neřekl a nedal jim žádné příležitosti k tomu, aby někdo poznal, že má partnerku.

Se svou partnerkou měl nakonec dvě děti. Nikdy si ji nevzal a k rodičům své krásné ženy jezdil do Plzně, ale jen zřídkakdy. Se svou ženou se nikdy neobjevil na veřejnosti. Jeho partnerka však těžce onemocněla, což citelně narušilo jejich doposud harmonický vztah. Herec se o ni obětavě staral, ale její stav se rapidně zhoršoval. Ke konci života už na tom byla tak špatně, že musela být na dýchacích přístrojích, a tak mu nezbylo nic jiného než Olgu odvést do nemocnice. Jeho životní láska zemřela v roce 2007. Své děti tak musel vychovávat sám. Po smrti své ženy se uzavřel před světem a přestal chodit do společnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz