Hlavní obsah
Umění a zábava

Jan Kanyza: Úspěšný herec a dabér způsobil mezinárodní trapas. Nálepky donašeče StB se nemohl zbavit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: DALLE-ChatGTP

ilustrační foto Jan Kanyza a jeho ikonická cigareta.

Jan Kanyza je známý nejen svým hereckým uměním, ale také svou všestranností. Mezi diváky je oblíbený především díky roli právníka JUDr. Zatloukala v populárním seriálu Hospoda. Kromě herectví se věnuje i malířství a hudební tvorbě.

Článek

Charismatický Jan Kanyza je český herec, hudebník, ale také úspěšný dabér. Zároveň je uznávaným malířem. Své obrazy vystavoval v USA, Německu a Francii. Je také autorem a ilustrátorem několika knih pro děti. Narodil se 25. října 1947 v Lipníku nad Bečvou. Již jako kluk hrál na klavír a zkoušel hru na saxofon. Po gymnáziu vystudoval Divadelní fakultu Akademie múzických umění v Praze (DAMU). Již ve svých devatenácti letech se objevil na stříbrném plátně ve filmu Malé letní blues, kde ztvárnil postavu mladého muže v romantickém příběhu. Dalším jeho hereckým počinem byl snímek Utrpení mladého Boháčka, kde si zahrál společně se svými spolužáky z akademie.

Má za sebou úspěšnou hereckou i dabingovou kariéru

Jeho televizní kariéra zahrnuje řadu inscenací a seriálů, mezi ně patří Hříchy pro pátera Knoxe, jehož premiéra byla vysílána živě v roce 1992.  V posledních letech jsme ho mohli vídat v seriálech Ordinace v růžové zahradě a Polda. Herec vynikal i v dabingu, kde propůjčil svůj hlas George Clooneymu ve více než desítce filmů, což mu vyneslo přezdívku český Clooney. V roce 2022 byl za své dabingové umění oceněn cenou Františka Filipovského a byl uveden do dabingové síně slávy. Jeho hlas také zazněl v písni Poslední rallye, kterou nazpíval s Věrou Martinovou a kde svým mluveným slovem přidával písni více emocí a důvěry. Nejvíce si ho však diváci pamatují z legendárního seriálu Hospoda. Kromě svých filmových a dabingových počinů je navíc talentovaným ilustrátorem a autorem obrázků v několika dětských knihách. Jeho vášní je také fotografování, kterému se s oblibou věnuje. Zvláště preferuje tradiční fotografii na černobílý kinofilm.

Obvinění ze spolupráce s StB mu změnilo život

Obvinění proti němu vznesl Ústav pro studium totalitních režimů a vycházelo z archivních materiálů, kde měl být veden pod krycím jménem Honza. Spekulovalo se o tom, že snad někdo z jeho kolegů podal podnět, ale jisté to není. Prý měl za úkol informovat StB o hercích z divadla. Svazek s jeho jménem byl veden částí Státní bezpečnosti (StB), která se specializovala na boj proti vnitřnímu nepříteli v období od roku 1975 do 1983. Navíc se objevily informace, že údajně poskytoval informace o svém příteli Vítězslavu Jandákovi. Po několika letech, co se Jan Kanyza proti tomuto nařčení ohradil, vyšlo najevo, že existuje jistý anonym, který upozorňuje právě na Kanyzu, že se nechová tak, jak by měl. StB měla v záznamech poznamenáno, že Kanyza je arogantní alibista a nechce spolupracovat. Jan Kanyza se rozhodl obvinění bránit soudní cestou a případ se řešil u Městského soudu v Praze.

Jan Kanyza podal žalobu na ochranu osobnosti, ve které požadoval, aby bylo veřejně prohlášeno, že nebyl vědomým spolupracovníkem StB. Přiznal, že se s agenty StB sešel, ale to jen ze strachu. Vždy odpovídal neutrálně a velmi opatrně, právě aby nikoho nepoškodil. Po dlouhém a složitém právním procesu v roce 2009 jej Vrchní soud uznal nevinným, což bylo pro Kanyzu a jeho příznivce velkým vítězstvím. V roce 2010 bylo jeho jméno vymazáno z webového seznamu StB. Celá tato aféra měla však na jeho soukromý i pracovní život nepříjemný dopad. Jan Kanyza se nakonec rozhodl ukončit svou hereckou kariéru a plně se věnovat malířství, ve kterém exceluje. Jeho talent se potvrdil řadou úspěšných výstav, které měl například v USA nebo ve Francii.

Foto: Foto: Televize Nova/ se svolením k publikaci

Jan Kanyza v seriálu hospoda.

Zažil i mezinárodní skandál se sovětskou dívkou

Během natáčení válečného filmu Sokolovo, které se částečně odehrávalo i na území bývalého Sovětského svazu, došlo k menšímu nedorozumění s místní servírkou. Ta mu odmítla podat sklenku vodky, kterou si objednal. Ačkoliv se jednalo o malou a zcela nevinnou událost, nakonec z toho byl mezinárodní skandál. Místní úřady měly k incidentu velmi striktní postoj, což herci značně zkomplikovalo jeho profesní život. Následně měl značné obtíže sehnat jakoukoliv filmovou roli.

Přes všechny tyto problémy se mu nakonec povedlo na vše zapomenout a vrátit se zpět na vrchol. Ironií osudu je, že jedinou věcí, která mu zůstala a která ho nikdy nepoznamenala, bylo kouření. Ani jeho milovaná manželka Žofie ho nedokázala přimět k tomu, aby se cigarety vzdal. Cigareta se stala jeho ikonickým doplňkem, bez které nikdy nevyjde na ulici.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Jan Kanyza

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz