Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak se vyvázat z reality. Aneb nejen o Chaunově cestě do ezo země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels - free stock photos. www.pexels.com

Ezoterika je produkt podobný dortu z Čapkovy pohádky. Bylo by to k smíchu, kdyby místo myší neobsahoval nebezpečné ingredience, jež vedou ke kognitivnímu zkreslení a jedinec se následně stává snadno ovladatelným nástrojem manipulace a propagandy.

Článek

Nedávno sítěmi proběhlo video, kde někdejší hrdina studentských protestů v roce 1989 Igor Chaun vysvětluje své důvody, proč půjde na demonstraci svolanou prokremelským dezinformátorem Rajchlem. Mnoho lidí se ptalo, jak se přihodí podobný myšlenkový veletoč. Odpovídal jsem na to, že velkou roli v tom procesu hraje ezoterika. Nikoliv jako nějaká otrávená pilulka, kterou dnes pozřete a zítra z vás bude úplný blázen, ale jako dlouhodobý proces přiohýbání si reality tak, aby zapadala do vašeho plánu bytí, do vašeho návodu na život, který vám pomůže zahlazovat podvědomou hrůzu z nejistoty a mnohovrstevnatosti skutečného světa. Když se k tomu přidá ještě mesiášský (guruovský) komplex, může to celý proces ještě více vybarvit.

Konce tedy známe, když se to úplně zvrhne, tak je to nepřehlédnutelné. Daleko důležitější ale je, jak vypadá onen postupný proces odtrhávání se od reality. Dostal se ke mne text, který je úplně ukázkovou podobou toho, jak líbivé, na první pohled neškodné, pro mnoho lidí moudré, texty, jsou plné skrytých výhybek do stanice Chaunova Lhota.

Pokusím se nyní na tomto textu demonstrovat, kde jsou některé z těch nejkřiklavějších výhybek ukryté. Původní text přikládám na konci příspěvku a doporučuji si ho přečíst jako první. Autora neuvádím, není to totiž podstatné. Nejde mi vůbec o autora samotného. Důležitý je text a jeho argumentace. Ta je totiž v jistém slova smyslu ezotericko archetypální.

…..

Odstavec první. „Ve filmu General Patton je scéna, která je pro pochopení toho, co vlastně válka je, docela klíčová.“

Hned první věta je ukázkovou tvorbou reality na zakázku vlastního přání. Model autorova obrazu reality války je tu prosím vystavěn na základě jedné věty z FILMU. Ale buďme spravedliví a podívejme se, co je na citátu z filmu pravdy. Předlohou citované věty bude velmi pravděpodobně (pokud to není čistě umělecká licence) tento generálův citát.

„Bitva je nejvelkolepějším soupeřením, kterému se člověk může oddat. Projevuje se v ní vše nejlepší a odstraňuje vše nízké.“ Na první pohled to vzdáleně může rezonovat s tím, co nám autor textu předkládá jako klíčovou myšlenku odhalující samou podstatu války. Nicméně když dodáme kontext, vše je jinak. Odkud tedy věta je? Je z projevu ke třetí armádě v roce 1944 před bitvou. „Každý člověk má ve své první bitvě strach. Pokud tvrdí, že ne, je lhář. Někteří muži jsou zbabělci, ale bojují stejně jako odvážní muži, nebo se jim zatraceně vymstí, když sledují, jak bojují muži, kteří se bojí stejně jako oni. Skutečným hrdinou je muž, který bojuje, i když má strach. Někteří muži překonají strach během minuty pod palbou. Některým to trvá hodinu. Některým to trvá několik dní. Skutečný muž však nikdy nedovolí, aby strach ze smrti převážil nad jeho ctí, smyslem pro povinnost vůči vlasti a vrozenou mužností. Bitva je nejvelkolepější soutěž, které se člověk může oddat. Projevuje se v ní vše, co je nejlepší, a odstraňuje vše, co je nízké.“

Najednou tu máme úplně jinou realitu. Citát není o válce (natož o její podstatě), je o strachu. Je motivačním citátem před bojem, kterou svedli ti, kteří nebyli žádnými magory, kteří milovali válku, ale ti, co bránili náš svět před hrůzovládou nacismu.

Jedeme dál. Autor říká, že jsme po několik desetiletí nemuseli válku řešit… No ano, obzvláště ezoterické kruhy, dokud to jen trochu lze, žijí v imaginárním světě, kde vše vyřeší pozitivní mysl, dobrý sex a jógový kurz na Bali. Takže vlastně není vůbec divné, že dokud jim válka nezaťukala minimálně v podobě ukrajinských uprchlíků až na dveře, tak si nějak nevšimli, že se válčit nikdy nepřestalo. V ezoterickém snění si nevšimli, že Rusové už léta Asadovi pomáhají vraždit v Sýrii, Wagnerovy skupiny bojují ve Rwandě, že Rusko napadlo Čečnu, Gruzii, anektovalo pár „drobných“ území jako je třeba Krym atd. Nic z toho, na rozdíl od covidu a současné války, totiž nenutilo tyto skupiny měnit svůj životní styl, omezovat se, a mohli tak zůstat na svém ezo obláčku. Proto se nyní v těchto dvou problematikách tak hlasitě vymezují.

Autor se dále pohoršuje nad tím, že dříve pacifistická strana Zelených nyní posílá tanky na pomoc Ukrajině. Dokonce zvolává: „Zbláznili jsem se všichni?“ Hezký je ten překlep, kdy místo jsme použije slovo jsem – Freud by měl radost. Ale to není podstatné. Důležité je, co z údivu vyplývá. Co je opakem války? Mír. Co je mír? Mír je svoboda. Autor tak vlastně ukazuje na další ezo záměnu – mezi mírem a neválčením. Ale neválčení neobsahuje základní aspekt míru – tedy svobodu. Logika věci je totiž jednoduchá. Pokud by Západ – včetně těch Zelených - neposílal na Ukrajinu zbraně, tak ano, neválčili bychom. Ezoterici by měli klid na svá snění a výlety za sebepoznáváním a byl by klid. Mezi tím by, pár kilometrů od nás, došlo k zabrání cizí země, věznění, mučení, znásilňování a totální rusifikaci jednoho národa. Za pár let by Rusko začalo přemýšlet, jestli ty hranice ještě více neposunout. Vždyť na to mají přeci historicky právo. Tento přístup k míru naše národní dějiny velmi dobře znají. Co jiného byla Mnichovská dohoda, než pokusem o zavření očí nad tím, že se jeden magor s frustrovaným národem rozhodl uplatnit své historické nároky? Ano, následně Amerika dodávkami zbraní – slovy dnešních podobných myslitelů – prodloužila válku a nakonec se našel válečný štváč Churchill, který místo nabízené dohody o „míru“ vstoupil do války. Díky těmto okolnostem tu nyní můžeme mudrovat v češtině a nemusíme se zdravit vztyčenou pravicí. Tak já říkám, že jsem docela rád, že se tenkrát „všichni zbláznili“.

Autor v textu dále často používá slovo filosofie. Ne – není v tom filozofie ani za mák. Filozofie je totiž postavená, i když hovoří o věcech metafyzických, na neúprosné výrokové logice, nikoliv na ezoterickém míchání dortu ala pejsek a kočička. Dáme tam sto dobrých věcí a bude stokrát dobrý! Pojďme si ukázat, kde výroková logika totálně selhává anebo, pokud bychom ji dodrželi, jaké by měla důsledky.

Začnu opět citací z textu: „Z tohoto (filosofického) pohledu je pak úplně jedno, kdo je agresor a kdo se brání.“ Toto není žádný filosofický pohled. Je to obyčejný postmoderní relativismus. Ale na filosofování tu opravdu prostor není, tak se jen podívejme, co z toho vyplývá. Už se totiž moc těším, až tento „filosofický“ pohled autor uplatní na nějakém svém partnerském semináři a bude vysvětlovat ženě, která má za sebou zážitek agresivního sexuálního jednání, že „to není ZLO, ale KOREKCE. Korekce ve smyslu úpravy nebo dokonce nápravy něčeho, co se vychýlilo ze stability, co přestalo být přirozené.“ Na tuto notu autor navazuje ještě několikrát, třeba tvrzením, že „Vir či bakterii si „chytíme“, když tělo nemoc potřebuje.“ Jo, jo. Čerstvě narozené miminko, které bylo napadené meningokokem, užije si nejdříve sepsi a pak zemře, to jistě potřebovalo. Mimochodem, tohle je jedno z nejhnusnějších ezoterických paradigmat, které můžeme slyšet od všech podobných mistrů. Duškem počínaje, Chaunem konče. A ve skutečnosti za ním nestojí nic jiného než vlastní strach z toho, že život prostě v rukách nedržíme a žádnou kontrolu nad podobnými věcmi nemáme – můžeme jen zmírňovat rizika.

Autor na tento myšlenkový pochod navazuje i v závěru, kdy nabízí osvícené vysvětlení problematiky. Viz odstavec začínající: „Třetí věc, která podle mne v současné fascinaci válkou hraje svou roli, je dlouhodobé vyloučení přirozené mužské síly ze společnosti. Tím „přirozené“ nemyslím násilné, ale spjaté s přírodou..“ Tak jen k té výrokové logice, která mimo jiné znamená, že když A = B, tak také B = A. Ale tady nám to zase nějak koliduje. Oni totiž války jsou staré jako lidstvo samo. Takže by to pak znamenalo, že ani když lidstvo běhalo s oštěpy po pláních pod Pálavou a chlapi líčili na mamuty, tak stejně jejich „mužská síla byla vyloučená ze společnosti“, protože válčili také. O vzájemném vraždění, kmenových válkách, hromadných masakrech máme i z těchto dob důkazů dostatečně. Úplně stejně selhává autorova „filosofie“ ve stejném případě, kde v závěru říká: „Válka není hezká. Ale pokud se nevzpamatujeme a nevrátíme se do rovnováhy ducha a přírody, vzájemně se uctívajícího mužského a ženského principu, stane se nutností.“ Tak se jen ptám, kam se máme vracet, když žádný takový ráj nikdy neexistoval (protože připomínám, že historie nám jasně ukazuje, že válka tu byla vždy). A tady to vlastně celé končí – bavíme se totiž o návratu do reality, která nikdy neexistovala. A to je celá ezoterika v kostce. A proto jsou ezoterici tak častou obětí až absurdních bludů, o čipech ve vakcínách, ukrajinských bojových husách nebo o tom, že stačí dojet za Putinem a říci mu – hele kámo, my chceme mír. Tyto bludy jsou totiž také jen modely neexistujících realit, které jsou konstruovány tak, aby zapadaly do nějakého koherentního celku, který se použije jako návod na porozumění chaotickému světu a dává nám pocit kontroly nad osudem. A ať jsou sebešílenější, tak jsou jen pokračováním cesty, kterou svým textem nastínil autor. Někteří se třeba dokáží zastavit a ukočírovat to těsně před úplnou lobotomií, někteří zvládnou vystoupit – ale ta cesta tam vede. Přímo.

Závěr

Texty jako tento často způsobují, že jejich naivní adresáti přestávají rozeznávat fakta od domněnek a tvrzení, nejsou schopni pochopit, že text (řečový akt) samotný je nositelem konkrétního sdělení, že existence holokaustu nebo neplacatost Země nejsou věcí názoru, ale doložitelné skutečnosti – a nejenom že plavou zmateně v realitě současného světa, ale ještě následně slouží jako užiteční idioti propagandě lidí, kteří naopak moc dobře vědí, co a proč říkají, jaké narativy chtějí do společnosti dostat, protože to potřebují k uplatnění svých zájmů. Jeden z nich, pocházející z petrohradských trollích farem, je třeba ten, že dodávky zbraní Ukrajině jsou prodlužováním války a brání míru.

Takže už s tím prodlužováním války proboha přestaňte, ať si můžeme na dveře od tělocvičny, kde právě probíhá zásadní rituál za obrodu míru na světě, nalepit cedulku – Nerušit.

P.S. Text by rozhodně neměl vyznít apriori jako pamflet směřující proti spiritualitě jako takové. Pro mne jsou to dva různé světy a dva různé pojmy.

Spiritualita je živá otázka skrytá v každé skutečnosti. Ezoterika je kamenný sarkofág na každý z těch otazníků s velkým barevným nápisem – odpověď.

Původní text:

Foto: Šalom

Analyzovaný ezoterický text

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz