Hlavní obsah
Internet a technologie

Už jste si se svými rodiči a dětmi domluvili kód, aby vás poznali?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: AI image generator - Adobe Firefly

Pokud ještě nemáte se svými rodiči, prarodiči, dětmi, ale třeba také se svou účetní domluvený kód, který ověří, zdali jste to opravdu vy, měli byste to udělat.

Článek

Dokonalý podvod

Právě vám přišla video zpráva od vaší dcery, o které víte, že odletěla do ciziny, že jí právě dochází baterie v mobilu a že jí na letišti někdo ukradl příruční zavazadlo, se všemi doklady, nabíječkou, penězi a ať jí pošlete na její e-mail číslo a údaje ke kreditce.

„Sedím v kavárně u počítače a čekám, až mi dorazí,“ říká naléhavým hlasem a v očích má strach, „vyberu si jen nezbytnou hotovost, jinak se nedostanu ani na hotel a zůstanu o hladu sama na letišti. Hned, jak si koupím nebo seženu nabíječku, zavolám.“ Zvedáte telefon, voláte jí, ten je nedostupný. Posíláte na e-mail údaje o své kartě. Právě jste se stali obětí dokonalého podvodu.

Mozek proti nám

Miliony let evoluce nás naučilo spoléhat se na své smysly. A pokud máme vjem potvrzený vícerými z nich – typicky kombinace zraku a sluchu, absolutně nepochybujeme o jeho pravosti, pokud si nejsme vědomi toho, že se díváme na film, jsme v divadle, na kouzelnické show atd. Ta samá evoluce vyvinula emoční mechanismy, které nás přímo nutí okamžitě jednat, pokud se jedná o záchranu svých bližních. Ta samá evoluce ale velmi pravděpodobně nepočítala s tím, co se začne dít v první polovině jednadvacátého století.

Internetových podvodů je každý den spácháno ohromné množství. Ačkoliv dosud měli podvodníci k dispozici pouze psané slovo, jsou velmi úspěšní a pachatelům přinášejí ohromné zisky. Někdy jsou tyto podvody primitivní, někdy velmi sofistikované. Digitální gramotnost se stává nezbytnou součástí našich životů, pokud se nechceme ocitnout v roli obětí. S prvními chatboty postavenými nad velkými jazykovými modely se podvodníkům dostal do ruky nástroj, který i floutkovi odněkud ze střední Afriky umožní napsat dokonalou češtinou srdceryvný e-mail a za pomoci digitálních botů ho distribuovat ohromnému množství uživatelů. Svým způsobem jsou to však stále nástroje ve své podstatě primitivní. Dávají nám možnost se zamyslet, nezprostředkují nám přímý kontakt s podvodníky atd. To se však velmi rychle mění. Právě teď.

Deepfake

Když se před lety začalo mluvit o tzv. deepfake videu, většina lidí se smála. První nedokonalé pokusy postav známých lidí v nezvyklých situacích nebo pronášející věci, které by nikdy neřekli, nebyly moc věrohodné. Ještě ve své knize o manipulacích skrze algoritmy sociálních sítí, která vyšla před rokem, jsem se nemohl opřít o žádný dokonalý video deepfake, ale již jsem psal, že je jen otázka velmi krátkého času, kdy se tato realita změní. Byla.

-----

Co jsou deepfake?

Deepfake je pokročilá technologie založená na umělé inteligenci a strojovém učení, která dokáže generovat přesvědčivé, ale nepravdivé audiovizuální materiály. Tento termín je kombinací slov „deep learning“ (hluboké učení) a „fake“ (podvrh).

Pomocí deepfake technologií je možné modifikovat nebo vytvářet nové video a audio záznamy, které jsou tak realistické, že napodobují vzhled a hlas určité osoby a působí jako autentické. Deepfake videa a audionahrávky jsou často tak přesvědčivé, že je těžké je rozlišit od skutečných záznamů. Tyto technologie mohou být využity k vytváření obsahu, ve kterém lidé říkají nebo dělají věci, které ve skutečnosti nikdy neřekli nebo neudělali. To může vést k různým zneužitím, jako je vytváření falešných zpráv, manipulace s veřejným míněním nebo vytváření pornografie.

-----

V dubnu letošního roku publikoval známý český odborník zabývající se dopady digitálních technologií na jednotlivce a společnost, pan doktor Josef Šlerka z Ústavu informačních studií na Karlově univerzitě, případovou studii vytváření deepfake videa s Václavem Klausem, který pronáší projev na podporu enviromentálních hnutí. V článku velmi detailně rozebírá jednotlivé kroky, jak je třeba postupovat, a zmiňuje i jednotlivé znaky deepfake videí, podle kterých je můžeme poznat. Jeho výtvor už byl značně přesvědčivý, ale s tím, co přišlo o necelé dva měsíce později, se nedá srovnat a bohužel i některé znaky, podle kterých bylo možné deepfake videa poznat, vzaly za své. Zásadně se také zredukoval počet kroků, které je nutné realizovat, a celý proces tvorby falešného videa se tak výrazně zjednodušil.

VASA-1 je další nový začátek

Společnost Microsoft zveřejnila výsledek svého nového natrénovaného modelu, kterému stačí jedna obyčejná fotografie tváře, kousek audio záznamu s hlasem a on vytvoří video tak dokonalé, že se toho v Microsoftu samotní lekli a nedají model k dispozici ke komerčnímu užiti. To je samozřejmě chvályhodné, nicméně je to samozřejmě jen krátké přibrzdění procesu, než se tato technologie, nebo její klon, dostane k nepovolaným rukám. Slova nejenže dokonale padnou do úst, ale jsou provázeny emočními výrazy tváří, které jsou zcela v souladu s tím, co „mluvící hlava“ říká. Posuďte sami.

Domluvte si kód

Jednak je opravdu otázkou pouze krátkého času, kdy budou technologie těchto kvalit k dosažení i širší veřejnosti, a pak je třeba počítat s ještě dalším vylepšováním.

Vraťme se k hypotetickému scénáři podvodu z úvodu článku. Co tedy stačilo podvodníkům? Fotka vaší dcery. V době sociálních sítí žádný problém. Záznam hlasu. Stačilo jí zavolat, vydávat se za někoho jiného a popovídat si s ní. Znalost, že odlétá a kam. Tak tím se dnes také každý chlubí na sítích. Čas přistání letadla, aby mohl načasovat odeslání zprávy těsně před přistání. Tedy dcera byla ještě ve skutečnosti v letadle a měla proto mobil nedostupný. Podobných scénářů je možné vymyslet a zrealizovat stovky.

Tlak, vyděšený výraz vlastního dítěte, jeho hlas… Velká pravděpodobnost na úspěch. Nastal proto čas si se svými blízkými domluvit komunikační kód, který použijí v případě nějaké případné nečekané a krizové situace. Když neřekneš „rododendron“, nejsi moje dcera, i když tě vidím a slyším. Ne, tohle není sci-fi na Netflixu….

Zdroje

Josef Šlerka: Testování hranic AI: Nevěřte tomu, co vidíte, https://www.investigace.cz/deep-fake-vaclav-klaus/

VASA-1: Lifelike Audio-Driven Talking Faces Generated in Real Time, https://www.microsoft.com/en-us/research/project/vasa-1/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz