Hlavní obsah
Cestování

Itálie - Chorvatsko - dovolená - fakt drahá sranda

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Drink on the beach může vyjít někdy pěkně draho. Na Slapech se vám takové věci nestanou.

Pravidla pro „užívání“ italských měst bývají někdy až těžko pochopitelná. Leč… jiný kraj, jiný mrav. A nezbývá než akceptovat těžko akceptovatelné.

Článek

Volal mi synovec. On to tedy není až tak synovec, ale říkám mi strejdo.

„Strejdo, jedu s přítelkyní, kamarádem a jeho holkou na mistrovství Evropy v twirlingu a potřeboval bych půjčit nějaké větší spolehlivé auto, abych ušetřil za hotel. Chceme si spolu a s kamarády dát romantický Drink on the beach, víš.“

Nevěděl jsem, co je twirling, znělo to podezřele, leč byl jsem poučen, že jde o druh sportovního tance, který je kombinací mažoretek, gymnastiky a baletu, tedy prý nemusím mít strach z nějaké nekalosti. Půjčil jsem chlapci svůj Dodge Ram. Na korbě se spí dobře a uvnitř se snadno upraví další dvě místa na spaní pouhým sklopením hadího sedadla.

Děcka vyrazila, ale za 2 týdny přišel další telefonát. „Strejdo pomoc…“

Výčet problémů byl výmluvný. Ale od začátku.

Po půlnoci, unaveni z cesty, zaparkovali na parkovišti v Chorvatsku na okraji městečka Premantura. Sotva usnuli, přijela policie. V Chorvatsku platí ohlašovací povinnost. Buď přespíte v hotelu, nebo v kempu, nebo, chcete-li přespat třeba na parkovišti, musíte se nahlásit v příslušné obci na úřadu a zaplatit případné poplatky, především se však nahlásit, aby obec a policie měly přehled o pohybu osob.

Ráno byl rovnou občanský soud, pokuta byla 400 EUR (mohla být i 400 EUR za osobu). Soudce sdělil, že mají štěstí, že jde o jejich první porušení chorvatských zákonů a že přiznali vinu. Jinak hrozí až 30 dnů vězení a pokuta 1000 EUR za osobu.

Přejeli do Itálie, že prý jim drahé a autoritářské Chorvatsko leze na nervy.

Cestou do Milána je zastavila policie. Celou cestu platili dálniční poplatky na mýtných branách. Cestou do San Rema na jedná z dálnic, ale žádné nebyly. Ejhle, chyba lávky. Pokud na dálnici není mýtná brána, platí povinnost uhradit dálniční poplatky mailem do 10 dnů. Naštěstí je policie upozornila, aby tak učinili. Měli i povinnou výbavu, což je v Itálii pouze trojúhelník a reflexní vesty na počet osob ve vozidle. Co ale neměli, byla vytištěná zelená karta. 50 EUR. Dalších 50 EUR zaplatil za to, že jel 128 km/h. Nepřekročil povolenou dálniční rychlost, ale protože nemá řidičský průkaz déle než 3 roky (chyběly mu 3 měsíce), nesmí překročit 110 km/h.

Zajeli do Monterosso al Mare, známé turistické středisko, nabízející se po horizontálním přejezdu Apeninského poloostrova z východu na západ. U večeře k nim přišla místní lokální policie, vyvedla je z restaurace a trvala na další pokutě. Z kamer městské policie prý zjistili, že si dělali před restaurací selfíčko, což je tu zakázáno stejně jako ve spoustě jiných italských měst. Zároveň měli na nohách flip flopy (žabky), což je zde, stejně jako třeba pantofle, zakázáno nejen v autě, ale i jako obuv pro chůzi v obci (krom pláží a veřejných bazénů). Dostali na výběr. Za selfie hrozí až 275 EUR, za žabky 2500 EUR. Nabídka policie byla 100 EUR od každého, tedy 400 EUR

Zaplatili. Pokud by se šprajcovali, mohlo to skončit 4×2500 + 4×275 = 11.100 EUR (cca. 280.000 Kč). Za žabky docela pecka. Na dotaz, proč je za selfie stanoveno právě 275 EUR, jim policisté odpověděli, že většinou se fotí celá rodina, tak aby to byla zakulacená částka 1100 EUR pro 4 osoby.

Pokutu za plavky přítelkyně (šlo jen o vršek, dole měla kraťasy), prý řešit nebudou, pokud si oblékne tričko na výzvu. Oblékla. Za 500 EUR, které za to hrozí by si vzala v parném létě i kožich.

Nošení pantoflů (pantoflí je česky špatně, pozn. autora) nebo žabek je pokutováno nejen v pevninské Itálii, ale i na Sicílii či Sardinii. Stejně tak většina velkých italských města a menších turistických středisek pokutuje nošení plavek nebo obnaženou horní část těla (bez trička). Paradoxem je, že v Toskánsku nabízejí obce více jak tři čtvrtě milionu za to, že se do nich vůbec nastěhujete. Ale když si tam půjdete v poledním vedru bez trička pro zmrzlinu, hned vás o 12 litrů obloží. Mazec po italsku.

A jak že se o tom máte dozvědět? Prý si musíte nastudovat vyhlášku obce. Není asi pro Čecha snadné nastudovat si obecní vyhlášky každé vesnice, kterou v Itálii projedete. Policii to ale bohužel vůbec nezajímá.

Cestou zpět v Rakousku je zastavil dálniční policista po projetí tunelem. Po předložení všech dokladů, včetně již vytištěné zelené karty i zaplacené dálniční známky, byl jako řidič obviněn z neoprávněného nahrávání záznamu na veřejném místě. Za oknem mám totiž u nás tak běžnou bezpečnostní kameru. V Rakousku je ale užití kamery zakázáno. Policie byla nekompromisní. 500 EUR nebo zadržení vozidla. Tuhle pokutu ještě karta schroupla.

Důvod, proč ale nakonec volal, byl jiný. V Německu je zastavila opět dálniční policie. S obligátním příkazem na světelné ceduli za zadním oknem policejního BMW je svedla z dálnice a nechala převážit jejich vůz. Dodge měl i s nákladem věcí, které sebou vezli, 3516 Kg. Podle nových nařízení platí od 1.7.2024 povinnost pro řidiče vozidel s hmotností nad 3500 kg povinnost platit mýtné. Tentokrát se to obešlo bez pokuty, s policistou jsem se po telefonu domluvil, že postačí zaplatit mýto na terminálu dálniční odpočívky a věc bude považována za vyřízenou. Šlo o desítky EUR, tedy žádná velká tragédie a policista byl velmi slušný.

Suma sumárum, nad rámec očekávaných výdajů, krom nepříjemné drahoty Chorvatska, zaplatili za 2 týdny na pokutách 1400 EUR (35.000 Kč).

Kdyby byl chlapec trochu neurotik, využil znalosti jazyků, kterými vládne, a policii se šprajcoval, mohlo to být v součtu klidně i více než 16.300 EUR, což je téměř 410.000 korun. Za půl milionu už můžete letět třeba ba Maledivy na celý měsíc s all inclusive.

Drink on the beach může někdy vyjít hodně draho. To se vám na Slapech nestane. Tedy zatím.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz