Článek
Ingredience pro cca 750 g bochník:
330 g mouky Shaer Mix B - Bread
170 g mouka Labeta - tmavý chléb
vrchovatá lžíce Psylium
půl lžíce kukuřičného bezlepkového škrobu
balíček sušeného droždí (cca 9 g)
2 lžičky soli
1 lžička cukru
40 g extra panenského olivového oleje
350 ml vlažné vody
200 ml horké vody
Psylium smíchané se škrobem zalijeme 200 ml horké vody a vzniklou směs našleháme metličkou do husté konzistence. Ostatní suroviny smícháme v míse, přidáme k nim 350 ml vlažné vody a psyliovou směs. Vše zlehka ručně prohněteme. Poté těsto přendáme do hnětače a po dobu 30 vteřin mícháme na mírný stupeň. Pak zvýšíme otáčky na stupeň střední a necháme míchat po dobu pěti minut.
Když je těsto takto promíchané, dáme je kynout zhruba na hodinu do tepla.
Jakmile se doba kynutí chýlí ke konci, rozehřejeme troubu na 250 stupňů a vložíme do jejího spodního patra hrnec s vodou (v případě parní trouby hrnec s vodou vynecháme).
Těsto z díže vyklopíme na pomoučený vál a zlehka jej prohněteme. Poté z těsta vytvarujeme úhledný bochník, záleží na nás, zda oválný, či kulatý (doporučuji kulatý, peče se rovnoměrněji) a uložíme ho na lehce olejem vymazaný a pomoučený plech. Chléb zlehka po povrchu potřeme máslem. Pokud nám vadí laktóza, použijeme máslo bezlaktózové, případně olej. Bochník poprášíme moukou.
Ztlumíme troubu na 150 stupňů, vložíme do ní chléb a pečeme ho cca 50 minut. Poté teplotu zvýšíme na 200 stupňů a bochník dopečeme tak, aby kůrka zhnědla a dosáhla stádia křupavosti.
Takto upečený chléb, zabalený do čisté utěrky a uložený na suché místo, vydrží zhruba týden. Životnost bochníku obvykle ale nebývá tak dlouhá. Chuť totiž nebezpečně láká k jeho neustálé konzumaci.