Hlavní obsah
Jídlo a pití

Domácí bezlepkový chléb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Šárka Konečná

Domácí bezlepkový chléb

Spousta bezlepkových chlebů, prodávaných v obchodech, chutná všelijak, jen ne chlebově. Připomíná spíše rohlíky než voňavou dobrotu. Je proto načase ukázat si, jak dobrý chléb bez lepku upéct doma.

Článek

Ingredience pro cca 750 g bochník:

330 g mouky Shaer Mix B - Bread

170 g mouka Labeta - tmavý chléb

vrchovatá lžíce Psylium

půl lžíce kukuřičného bezlepkového škrobu

balíček sušeného droždí (cca 9 g)

2 lžičky soli

1 lžička cukru

40 g extra panenského olivového oleje

350 ml vlažné vody

200 ml horké vody

Psylium smíchané se škrobem zalijeme 200 ml horké vody a vzniklou směs našleháme metličkou do husté konzistence. Ostatní suroviny smícháme v míse, přidáme k nim 350 ml vlažné vody a psyliovou směs. Vše zlehka ručně prohněteme. Poté těsto přendáme do hnětače a po dobu 30 vteřin mícháme na mírný stupeň. Pak zvýšíme otáčky na stupeň střední a necháme míchat po dobu pěti minut.

Když je těsto takto promíchané, dáme je kynout zhruba na hodinu do tepla.

Jakmile se doba kynutí chýlí ke konci, rozehřejeme troubu na 250 stupňů a vložíme do jejího spodního patra hrnec s vodou (v případě parní trouby hrnec s vodou vynecháme).

Těsto z díže vyklopíme na pomoučený vál a zlehka jej prohněteme. Poté z těsta vytvarujeme úhledný bochník, záleží na nás, zda oválný, či kulatý (doporučuji kulatý, peče se rovnoměrněji) a uložíme ho na lehce olejem vymazaný a pomoučený plech. Chléb zlehka po povrchu potřeme máslem. Pokud nám vadí laktóza, použijeme máslo bezlaktózové, případně olej. Bochník poprášíme moukou.

Ztlumíme troubu na 150 stupňů, vložíme do ní chléb a pečeme ho cca 50 minut. Poté teplotu zvýšíme na 200 stupňů a bochník dopečeme tak, aby kůrka zhnědla a dosáhla stádia křupavosti.

Takto upečený chléb, zabalený do čisté utěrky a uložený na suché místo, vydrží zhruba týden. Životnost bochníku obvykle ale nebývá tak dlouhá. Chuť totiž nebezpečně láká k jeho neustálé konzumaci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz