Hlavní obsah
Jídlo a pití

Italská klasika. Spaghetti carbonara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Šárka Konečná

Spaghetti carbonara

Sophia Loren kdysi prohlásila: „Za všechno, co vidíte, vděčím špagetám.“ Tento legendární výrok se zapsal do srdcí snad všem jejím fanouškům, ale i milovníkům těstovin. Není divu. Chutně připravená pasta je totiž tak smyslná, jako Loren sama.

Článek

Rozdíl je ten, že Sophii nemůže mít každý. Pusťme se do absolutní klasiky, kterou jsou Spaghetti Carbonara. Hned ze startu ostrá realita: smetana v nich nemá co pohledávat.

Ingredience pro 4 osoby:

350 g těstovin spaghetti

150 g guanciale

4 velké žloutky

100 g nastrouhaného Pecorina Romano

sůl, pepř

extra virgin olive oil

Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu pro uvaření těstovin. Přitom platí pravidlo, na 100 g těstovin 1 litr vody. Z vajec použijeme pouze žloutky. Ty v misce rozšleháme se špetkou soli a trochou nastrouhaného Pecorina. Guanciale nakrájíme na menší kostičky a v hrnci se širokým dnem zprudka opečeme na středně silném ohni. Pozor, trvá to chvilku, asi minutu. Dbáme na to, aby se guanciale nezačalo připalovat. Občas promícháme.

Spaghetti uvaříme al dente, scedíme, ale trochu vody, ve které se vařily uchováme. Spaghetti dáme do rendlíku s guanciale a vzniklou směs protřepeme. Odstavíme z plotny, do směsi přidáme připravené žloutky s Pecorinem a přidáme vodu z těstovin. Promícháme (asi půl minuty), přidáme zbývající sýr a špetku pepře. Vše znovu promícháme a ihned podáváme.

Buon appetito.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz