Článek
Rozdíl je ten, že Sophii nemůže mít každý. Pusťme se do absolutní klasiky, kterou jsou Spaghetti Carbonara. Hned ze startu ostrá realita: smetana v nich nemá co pohledávat.
Ingredience pro 4 osoby:
350 g těstovin spaghetti
150 g guanciale
4 velké žloutky
100 g nastrouhaného Pecorina Romano
sůl, pepř
extra virgin olive oil
Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu pro uvaření těstovin. Přitom platí pravidlo, na 100 g těstovin 1 litr vody. Z vajec použijeme pouze žloutky. Ty v misce rozšleháme se špetkou soli a trochou nastrouhaného Pecorina. Guanciale nakrájíme na menší kostičky a v hrnci se širokým dnem zprudka opečeme na středně silném ohni. Pozor, trvá to chvilku, asi minutu. Dbáme na to, aby se guanciale nezačalo připalovat. Občas promícháme.
Spaghetti uvaříme al dente, scedíme, ale trochu vody, ve které se vařily uchováme. Spaghetti dáme do rendlíku s guanciale a vzniklou směs protřepeme. Odstavíme z plotny, do směsi přidáme připravené žloutky s Pecorinem a přidáme vodu z těstovin. Promícháme (asi půl minuty), přidáme zbývající sýr a špetku pepře. Vše znovu promícháme a ihned podáváme.
Buon appetito.