Hlavní obsah
Jídlo a pití

Italský kečup bez kompromisů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Šárka Konečná a Francesca Scaglioni

Italský a lahodný kečup domácí výroby

Nejste si jisti, jak zpracovat úrodu rajčat, která jste nestačili sníst, ale je vám líto je vyhodit? Nevadí. Dnešní recept vám poradí, jak jedinečně zpracovat rajčata do skvělého kečupu.

Článek

Letošní dlouhé léto sice již pomalu skončilo, přesto však disponujeme přebytky ze zahrady v podobě hojné úrody. Zejména té rajčatové. Tak si pojďme společně říci, jak vyrobit skvělý domácí kečup. V tomto receptu vás okouzlí hutná konzistence výsledného produktu, vyvážená chuť použitých ingrediencí a v neposlední řadě radost z toho, že jste to byli právě Vy, kdo okouzlí svou rodinu. Tak se do toho společně dejme a vzpomeňme si v dlouhých zimních večerech na okouzlující vůni léta, kterou symbolizuje právě aroma zralých rajčat.

Ingredience na dvě 150 gramové sklenice:

1 kg rajčat (ideálně San Marzano, ale skvěle je zastoupí i jiné odrůdy, jako Delikano, Stupické polní, nebo Tornado)

150 g cibule

100 g mrkve

100 g celeru

100 ml vody

150 g hnědého třtinového cukru

20 gramů rajčatového protlaku

několik bobkových listů

nové koření

pepř

2 lžíce octa

sůl

Postup:

Rajčata řádně omyjeme a každé na jednom konci nařízneme do tvaru X. Na půl minuty je vložíme do hrnce s horkou vodou. Po uplynutí této lhůty je vyndáme a propasírujeme je přes speciální pasírovací přístroj. Veškerou další zeleninu očistíme a nakrájíme nadrobno. Tedy cibuli, celer i mrkev. Bez tuku ji rychle osmahneme na rozpálené pánvi a hned podlijeme. Dusíme do změknutí. Rajčata mezitím, co se nám dusí zbytek zeleniny propasírovaná nalejeme do širšího hrnce a vaříme, než se omáčka, která z nich tímto krokem vznikla, zredukuje.

Zkontrolujeme podušenou zeleninu, zda již změkla a v případě, že tomu tak je, přidáme ji k rajčatům.

V této chvíli dodáme veškeré koření a dochucovadla, tedy cukr, sůl, pepř, ocet, nové koření, bobkový list.

Vše důkladně promícháme a obrníme se velkou dávkou trpělivosti i času.

Tento proces je časově nejnáročnější a jen důslednou redukcí surovin v hrnci, dosáhnete kýžené struktury kečupu. Tedy takové, která je krásně hustá, hutná a polovina skleničky se nechtěně nevyleje při samotném dochucování pokrmu do talíře.

Jdeme do finále. Konzistence našeho díla se nám líbí, jsme s ní chuťově spokojeni, můžeme nalévat do zavařovacích sklenic.

Hurá.

Připravíme si čisté, vysterilizované sklenice a potěšení pokračuje dále.

Sklenice naplníme námi vyrobeným kečupem, pevně dotáhneme víčko a vložíme je do zavařovacího hrnce. Dbáme na to, aby se sklenice nacházely 5-7 centimetrů nad hladinou.

Vodu vedeme do varu, poté snížíme teplotu tak, aby se jen mírně vařila. Sklenice povaříme 40 minut. Poté je v hrnci odejmeme z plotny, počkáme zhruba 5 minut. Po uplynutí této lhůty sklenice z hrnce vyjmeme, otočíme dnem vzhůru a dáme je na chladné místo odpočinout. Za pět minut se mrkneme, zda víčka správně chytla. Pokud ne, dáme sklenice s kečupem do lednice a spotřebujeme do deseti dnů.

Přeji dobrou chuť a skvělé zážitky s našimi recepty.

Buon appetito

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz