Článek
Letošní dlouhé léto sice již pomalu skončilo, přesto však disponujeme přebytky ze zahrady v podobě hojné úrody. Zejména té rajčatové. Tak si pojďme společně říci, jak vyrobit skvělý domácí kečup. V tomto receptu vás okouzlí hutná konzistence výsledného produktu, vyvážená chuť použitých ingrediencí a v neposlední řadě radost z toho, že jste to byli právě Vy, kdo okouzlí svou rodinu. Tak se do toho společně dejme a vzpomeňme si v dlouhých zimních večerech na okouzlující vůni léta, kterou symbolizuje právě aroma zralých rajčat.
Ingredience na dvě 150 gramové sklenice:
1 kg rajčat (ideálně San Marzano, ale skvěle je zastoupí i jiné odrůdy, jako Delikano, Stupické polní, nebo Tornado)
150 g cibule
100 g mrkve
100 g celeru
100 ml vody
150 g hnědého třtinového cukru
20 gramů rajčatového protlaku
několik bobkových listů
nové koření
pepř
2 lžíce octa
sůl
Postup:
Rajčata řádně omyjeme a každé na jednom konci nařízneme do tvaru X. Na půl minuty je vložíme do hrnce s horkou vodou. Po uplynutí této lhůty je vyndáme a propasírujeme je přes speciální pasírovací přístroj. Veškerou další zeleninu očistíme a nakrájíme nadrobno. Tedy cibuli, celer i mrkev. Bez tuku ji rychle osmahneme na rozpálené pánvi a hned podlijeme. Dusíme do změknutí. Rajčata mezitím, co se nám dusí zbytek zeleniny propasírovaná nalejeme do širšího hrnce a vaříme, než se omáčka, která z nich tímto krokem vznikla, zredukuje.
Zkontrolujeme podušenou zeleninu, zda již změkla a v případě, že tomu tak je, přidáme ji k rajčatům.
V této chvíli dodáme veškeré koření a dochucovadla, tedy cukr, sůl, pepř, ocet, nové koření, bobkový list.
Vše důkladně promícháme a obrníme se velkou dávkou trpělivosti i času.
Tento proces je časově nejnáročnější a jen důslednou redukcí surovin v hrnci, dosáhnete kýžené struktury kečupu. Tedy takové, která je krásně hustá, hutná a polovina skleničky se nechtěně nevyleje při samotném dochucování pokrmu do talíře.
Jdeme do finále. Konzistence našeho díla se nám líbí, jsme s ní chuťově spokojeni, můžeme nalévat do zavařovacích sklenic.
Hurá.
Připravíme si čisté, vysterilizované sklenice a potěšení pokračuje dále.
Sklenice naplníme námi vyrobeným kečupem, pevně dotáhneme víčko a vložíme je do zavařovacího hrnce. Dbáme na to, aby se sklenice nacházely 5-7 centimetrů nad hladinou.
Vodu vedeme do varu, poté snížíme teplotu tak, aby se jen mírně vařila. Sklenice povaříme 40 minut. Poté je v hrnci odejmeme z plotny, počkáme zhruba 5 minut. Po uplynutí této lhůty sklenice z hrnce vyjmeme, otočíme dnem vzhůru a dáme je na chladné místo odpočinout. Za pět minut se mrkneme, zda víčka správně chytla. Pokud ne, dáme sklenice s kečupem do lednice a spotřebujeme do deseti dnů.
Přeji dobrou chuť a skvělé zážitky s našimi recepty.
Buon appetito