Hlavní obsah
Jídlo a pití

Penne a fusilli s gorgonzolou, hruškou a ořechy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Šárka Konečná, receptyodfrancesci.cz

Penne a fusilli s Gorgonzolou, hruškou a ořechy

Sluneční paprsky v zimě opatrně hřejí přes okno a občas vybídnou k procházce do přírody. Nadvláda mrazu však dlouhému pobytu venku příliš nepřeje takže se rádi vracíme zpět do svých domovů. Dnes si proto představíme pokrm ideální na zahřátí.

Článek

Ingredience pro 4 osoby:

250 g těstovin typu penne

150 g těstovin fusilli

2 hodně zralé oloupané hrušky bez jádřinců nakrájené na větší kostky

250 g ricotty

150 g gorgonzoly

75 g Parmigiano Reggiano vcelku (sami si nastrouháme)

2 vejce

200 ml tučné smetany

5 vlašských ořechů

muškátový oříšek

bazalka

sůl, pepř

olivový olej (extra virgin)

máslo

Nejdříve si připravíme „omáčku“. Ta se v základu skládá z hrušek, ricotty, Parmigiana, vajíčka a muškátového oříšku.

Na pánvi rozpálíme olivový olej a vhodíme do něj orestovat na kostky nakrájené hrušky. Jakmile trochu zhnědnou, přiměřeně je osolíme a opepříme. Lehkým nadhozem je promícháme a restujeme je doměkka i z druhé strany. Poté je odstavíme a necháme zchladnout.

V misce promícháme vajíčka, ricottu, Parmigiano, polovinu rozdrcených vlašských ořechů a nadrcený muškátový oříšek. Přidáme hrušky. Směs důkladně promneme, až z ní vznikne hrubá kaše.

Ve velkém hrnci dáme vařit v dostatečném množství osolené vody směs těstovin, kterou tentokráte neuvaříme ani do podoby al dente. Trvá to zhruba tři až čtyři minuty. Děláme to tak proto, že je posléze budeme ještě zapékat. Proto potřebujeme těstoviny opravdu mírně nedovařené. Slijeme je a udržujeme v teple.

Mezitím si do trouby rozpálené na 250 stupňů vložíme nahřát plech.

Zatím, co se nám plech předehřívá a máme připraveny těstoviny, nachystáme krémovou omáčku. Na mírném plameni rozehřejeme v kastrolku máslo, do něj přidáme nejprve zbytek ořechů a pak na drobné kousky rozlámanou gorgonzolu. Postupně přiléváme smetanu. Plamen ztlumíme na minimum a vzniklou omáčku zlehka prohříváme.

Pekáč z rozpálené trouby vytáhneme, nasypeme na něj těstoviny, promícháme je důkladně se směsí z Ricotty a zalijeme je horkou krémovou omáčkou.

Plech vrátíme do trouby a těstoviny patnáct minut zapékáme.

Servírujeme horké. Jednotlivé porce nezapomeneme ozdobit čerstvou bazalkou.

Buon appetito.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz