Článek
Ingredience pro 4 osoby:
250 g těstovin typu penne
150 g těstovin fusilli
2 hodně zralé oloupané hrušky bez jádřinců nakrájené na větší kostky
250 g ricotty
150 g gorgonzoly
75 g Parmigiano Reggiano vcelku (sami si nastrouháme)
2 vejce
200 ml tučné smetany
5 vlašských ořechů
muškátový oříšek
bazalka
sůl, pepř
olivový olej (extra virgin)
máslo
Nejdříve si připravíme „omáčku“. Ta se v základu skládá z hrušek, ricotty, Parmigiana, vajíčka a muškátového oříšku.
Na pánvi rozpálíme olivový olej a vhodíme do něj orestovat na kostky nakrájené hrušky. Jakmile trochu zhnědnou, přiměřeně je osolíme a opepříme. Lehkým nadhozem je promícháme a restujeme je doměkka i z druhé strany. Poté je odstavíme a necháme zchladnout.
V misce promícháme vajíčka, ricottu, Parmigiano, polovinu rozdrcených vlašských ořechů a nadrcený muškátový oříšek. Přidáme hrušky. Směs důkladně promneme, až z ní vznikne hrubá kaše.
Ve velkém hrnci dáme vařit v dostatečném množství osolené vody směs těstovin, kterou tentokráte neuvaříme ani do podoby al dente. Trvá to zhruba tři až čtyři minuty. Děláme to tak proto, že je posléze budeme ještě zapékat. Proto potřebujeme těstoviny opravdu mírně nedovařené. Slijeme je a udržujeme v teple.
Mezitím si do trouby rozpálené na 250 stupňů vložíme nahřát plech.
Zatím, co se nám plech předehřívá a máme připraveny těstoviny, nachystáme krémovou omáčku. Na mírném plameni rozehřejeme v kastrolku máslo, do něj přidáme nejprve zbytek ořechů a pak na drobné kousky rozlámanou gorgonzolu. Postupně přiléváme smetanu. Plamen ztlumíme na minimum a vzniklou omáčku zlehka prohříváme.
Pekáč z rozpálené trouby vytáhneme, nasypeme na něj těstoviny, promícháme je důkladně se směsí z Ricotty a zalijeme je horkou krémovou omáčkou.
Plech vrátíme do trouby a těstoviny patnáct minut zapékáme.
Servírujeme horké. Jednotlivé porce nezapomeneme ozdobit čerstvou bazalkou.
Buon appetito.