Hlavní obsah

Rebelie v hnutí ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Šárka Konečná

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) , foto: FB Ivo Vondráka

Po výrazném debaklu Andreje Babiše v prezidentských volbách se začínají čím dál hlasitěji v hnutí ANO ozývat názorové neshody. Svou funkci místopředsedy hnutí nabídl k dispozici jeden z rebelů, hejtman Moravskoslezského kraje, Ivo Vondrák.

Článek

Post místopředsedy hnutí je připraven dát na předsednictvu ANO, které se uskuteční 8. února. V prezidentských volbách Vondrák Babiše nepodpořil a předpokládá, že se na předsednictvu bude mluvit i o něm. Funkci místopředsedy hnutí nepovažuje za klíčovou. „Jsem připraven tuto funkci nabídnout, ale chtěl bych slyšet i ty názory ostatních, jak to vnímají oni,“ řekl. Zmínil, že se považuje za člověka otevřeného diskusi a řešení témat. Podle něj je však nutné odpovědět si na určité otázky. „Je třeba si říct, kudy se bude hnutí ubírat“, prohlásil Vondrák. Na adresu hnutí ANO adresoval i další kritická slova. „Nemůžu říct, že bych měl nějakou většinovou podporu, ale myslím si, že je dost lidí, kteří vnímají, že hnutí ANO není to, co bývalo, když do něj vstupovali,“ poznamenal.

Nerebeluje sám

Těmito ostrými slovy se připojil k dalšímu velmi viditelnému kolegovi z ANO, ostravskému primátorovi Tomáši Macurovi. Ten se již krátce před prezidentskými volbami nechal slyšet, že „kampaň Andreje Babiše vypadala, jako z pera hnutí SPD“ a odmítl Andreji Babiši dát v prezidentském klání svůj hlas. Poražený finalista podle něj strašil válkou, chudobou, ale i nedostatkem energií. Pokud by se to mělo v budoucnu stát pravidlem, nechce být s hnutím dále spojován. „Pakliže uvidím, že jsem sám nebo nás je pár, tak nemá smysl bojovat a je třeba odejít,“ prohlásil Macura. Po první debatě v České televizi před druhým kolem se navíc ostře proti Babišovi vymezil Twitteru. „Politika, nemá-li nás zavést do pekla, nesmí být vedena bez skrupulí, stylem ‚účel světí prostředky‘,“ tweetoval. Poté pokračoval. „Pokud se ukáže, že včerejší (nedělní debata v České televizi ze dne 22.1.2023   – pozn. autora) vystoupení Andreje Babiše reprezentuje oficiální nebo většinový názor v hnutí, pak ano, červená linie byla v mém případě překročena,“ napsal doslova. Podle Macury byla debata za strany Babiše šílená. „Ne jenom tím děsivým vyjádřením nepodpory spojenců v případě napadení, byť to následně poctivě dementoval. Je to styl pana Babiše, jak ho znám, to znamená zadupat protivníka do země, označit ho za neschopného, hloupého. To jsou ve finále věci, které mě utvrdily v tom, že pan Babiš není schopen svým osobnostním a hodnotovým nastavením být ten, který bude sjednocovat národ a zasypávat vyhloubené příkopy,“ prohlásil Macura.

Podle primátora Ostravy navíc v ANO stále silněji zaznívají kritické hlasy směrem k Andreji Babišovi i samotnému směřování hnutí. „Upřímně řečeno, celá řada lidí z hnutí ANO nevolí Andreje Babiše, akorát mají strach to přiznat. Za rok jsou krajské volby, evropské volby, já nevím, co všechno, to je otázka jejich osobní statečnosti. Jsem pragmatik, v tomto ohledu připouštím, a dokonce tomu dávám větší pravděpodobnost, že se k nám mnoho lidí nepřidá. V tom případě by pro mě nebylo v hnutí místo,“ řekl. Podobně se pak vyjádřil i Vondrák. Na dotaz, jestli i on ví o lidech z ANO, kteří mají strach přiznat, že nevolili Babiše, řekl: „Ano, můžu to potvrdit.“

Z výstupů obou politiků je patrné, že ANO může mít větší problém, než který kdy v dobách své neotřesitelné slávy, vůbec bylo schopno očekávat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz