Hlavní obsah
Jídlo a pití

Telecí plátky s houbami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Šárka Konečná, inregion.cz

Scaloppine di vitello con funghi

Podzimní večery přímo vybízí k tomu, abychom se sešli u stolu a dali si jídlo, které zahřeje. Zvláště tehdy, pokud jsme se právě vrátili z lesní procházky s houbovou úrodou. Recept zahřeje nejen ústa, ale i srdce. Především svou jednoduchostí.

Článek

V úvodu receptu jsme si pověděli to, že je naprosto úchvatně jednoduchý. Spočívá totiž pouze v základních podzimních surovinách, které jsou k dispozici v téměř každé kuchyni. Tedy v telecí kýtě, houbách, zeleninového vývaru, petržele, česneku, vína,soli, másla a hladké mouky. Můžeme se tak směle pustit do vaření.

Ingredience pro 4 osoby:

600 g telecí kýty nakrájené na 6 plátků

lžíce olivového oleje (extra virgin)

půl kila hub

zeleninový vývar na podlévání

petrželová nať na ozdobení i do pokrmu

4 stroužky česneku (oloupané, vcelku)

200 ml vína

50 g másla (bez laktózy)

hladkou mouku (bez lepku) na obalení masa

Nejprve si v mouce obalíme plátky masa. Na kvalitní pánvi rozehřejeme olivový olej spolu s máslem a jakmile se nám řádně rozvoní zprudka na něm orestujeme připravené plátky masa. Z každé strany to trvá zhruba dvě minuty. Podlijeme maso trochou vývaru a vína, necháme důkladně vše nasáknout. Maso po dvou minutách obrátíme, další dvě minuty necháme bublat na pánvi a pak jej odejmeme do misky a uchováváme jej v teple. Na pánev, ve které máme vroucí směs, vhodíme česnek a houby a necháme směs téměř odpařit, tento základ zlehka osolíme a opepříme. Přihodíme tři čtvrtiny nasekané petrželové nati. Podlijeme zbytkem vývaru a vína, necháme vše probublávat na mírném plameni zhruba dvacet minut. Omáčka by měla být jemně zredukovaná, jakmile dosáhne hustší konzistence, vrátíme do pánve zpět maso.

Promícháme, provaříme dalším pět minut a můžeme servírovat.

Vhodnou přílohou je buď kukuřičná polenta, nebo bramborová kaše.

Dobrou chuť.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz