Článek
V úvodu receptu jsme si pověděli to, že je naprosto úchvatně jednoduchý. Spočívá totiž pouze v základních podzimních surovinách, které jsou k dispozici v téměř každé kuchyni. Tedy v telecí kýtě, houbách, zeleninového vývaru, petržele, česneku, vína,soli, másla a hladké mouky. Můžeme se tak směle pustit do vaření.
Ingredience pro 4 osoby:
600 g telecí kýty nakrájené na 6 plátků
lžíce olivového oleje (extra virgin)
půl kila hub
zeleninový vývar na podlévání
petrželová nať na ozdobení i do pokrmu
4 stroužky česneku (oloupané, vcelku)
200 ml vína
50 g másla (bez laktózy)
hladkou mouku (bez lepku) na obalení masa
Nejprve si v mouce obalíme plátky masa. Na kvalitní pánvi rozehřejeme olivový olej spolu s máslem a jakmile se nám řádně rozvoní zprudka na něm orestujeme připravené plátky masa. Z každé strany to trvá zhruba dvě minuty. Podlijeme maso trochou vývaru a vína, necháme důkladně vše nasáknout. Maso po dvou minutách obrátíme, další dvě minuty necháme bublat na pánvi a pak jej odejmeme do misky a uchováváme jej v teple. Na pánev, ve které máme vroucí směs, vhodíme česnek a houby a necháme směs téměř odpařit, tento základ zlehka osolíme a opepříme. Přihodíme tři čtvrtiny nasekané petrželové nati. Podlijeme zbytkem vývaru a vína, necháme vše probublávat na mírném plameni zhruba dvacet minut. Omáčka by měla být jemně zredukovaná, jakmile dosáhne hustší konzistence, vrátíme do pánve zpět maso.
Promícháme, provaříme dalším pět minut a můžeme servírovat.
Vhodnou přílohou je buď kukuřičná polenta, nebo bramborová kaše.
Dobrou chuť.