Hlavní obsah
Jídlo a pití

Těsto na bezlepkovou pizzu

Foto: Šárka Konečná

Ilustrační foto pizzy bez lepku

Mnoho celiaků si klade otázku, jak připravit chutné těsto na pizzu a řada z nich to raději vzdá. Netřeba házet flintu do žita, existuje recept, jak si tuto pizzu dopřát, aniž by ztratila na své chuti.

Článek

Suroviny na dvě pizzy o průměru cca 35 cm:

300 g mouky Schär Mix B - Bread-Mix

30 g extra virgin olive oil

7 g sušeného droždí

255 ml vlažné vody

5 g soli (může být i slanější, záleží na chuti)

špetka krupicového cukru (cca 1 g)

Dbáme na to, aby veškeré suroviny měly pokojovou teplotu. Nejprve si odvážíme mouku, nasypeme ji do širokého nižšího hrnce a do mouky následně přisypeme sušené droždí, sůl a cukr. Promísíme, aby se vše spojilo v jeden prášek. Poté přidáme olivový olej a vlažnou vodu. V hrnci vše prohněteme a těsto následně z hrnce přendáme na pomoučený vál. Znovu prohněteme a vytvarujeme do podoby koule. Kouli uchopíme do dlaní a zase hněteme, v rukách prohazujeme do doby, než nám těsto vytvoří naprosto sourodou a nedrolící se směs. Z té potom vytvoříme souměrný válec o průměru zhruba osmi centimetrů, ten rozpůlíme a vzniklé dva bochánky o pět vytvarujeme do podoby dvou koulí. Na válu je následně necháme zhruba 3/4 hodiny kynout v teple přikryté vlažnou vlhkou utěrkou.

Poté, co nám těsto vykynulo, okem již poznáme, že dosáhlo jednou tolik většího objemu, jej na válu, kouli po kouli, ručně zpracujeme na kruhovou placku o síle zhruba tří centimetrů. Opatrně sejmeme, vezmeme do rukou a prohazujeme těsto tak dlouho, dokud nám nevznikne tenký, maximálně půl centimetru silný kruh. (*) Ten přendáme na plech vymazaný olivovým olejem (extra virgine) a vložíme do předem rozpálené trouby. Ideální teplota je okolo 300 stupňů, pokud máme troubu elektrickou, která umožňuje jen 250 stupňů a méně, nezoufáme a když troubu rozehříváme, vložíme do ní větší kameny, které teplo násobí a udržují ho.

(*) Pokud si na prohazování těsta do podoby tenké placičky netroufáme, nevadí. Použijeme váleček a těsto do tenké podoby jednoduše vyválíme. To tak, že na válu vytvoříme co nejtenčí placku a těsně předtím, než se na válu díky minimální tloušťce začne trhat, ji přendáme na plech a do tenoučké výsledné podoby ji až na plechu dotvarujeme ručně.

Vždy máme na paměti, že těsto, tedy základní stavební kámen celé pizzy, má být co nejtenčí (do půl centimetru) a neměl by přesáhnout v průměru 39 centimetrů.

Těsto pak ozdobíme dle našich preferencí, základní pizza je Pizza Margherita, ale fantazii se meze nekladou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz