Hlavní obsah
Aktuální dění

Zeman žehlil výroky Babiše a vůbec mu nepomohl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Šárka Konečná

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman dnes navštívil Náchod, kde se setkal se svým polským protějškem Andrzejem Dudou. Při setkání obou státníků došlo i na diskusi ohledně výroků Andreje Babiše o nepomoci Polsku a pobaltským zemím v případě vojenského útoku na ně.

Článek

Podle prezidenta Zemana již není možnost útoku na Polsko pouze hypotetická. Zeman tak reagoval na slova Andreje Babiše, který v nedělní debatě prohlásil, že by české vojáky na pomoc napadenému Polsku ani pobaltským státům neposlal. Zeman také polského prezidenta ujistil, že by ČR pomoc poskytla. „Považuji za naprosto samozřejmé, že v případě, kdy by Rusko – protože kdo jiný – napadlo ať už Polsko, pobaltské státy, nebo jakéhokoli jiného člena Severoatlantické aliance, tak z důvodu článku 5, ale i spojeneckých svazků i pudu sebezáchovy bychom byli povinni poskytnout pomoc. A i bychom to udělali rádi,“ zareagoval dnes prezident na otázku polské televize TVP.

Podle Zemana mohou některé výroky prezidentských kandidátů působit jako rozbuška a není možné taková neuvážená vyjádření považovat za bernou minci. „Uvědomte si, že jejich použití ve volební kampani může být velmi dvousečné,“ prohlásil Zeman.

Zeman Babišovi vrátil ránu

Tímto Zeman Babišovi vrátil úder z nedělní televizní debaty, kdy Babiš obvinil polistopadové vlády devadesátých let z nepovedené privatizace a destrukce bankovního sektoru. Právě vláda Miloše Zemana byla tou, která privatizaci bankovního sektoru koncem devadesátých let dokončila. „Bylo možné nechat banky zkrachovat a vysvětlovat lidem, že stav těchto bank je důsledkem hospodářské politiky předchozích vlád. Obávám se však, že střadatelům, kteří by tak přišli o své úspory, by to bylo vcelku jedno. Proto jsme přijali program postupné sanace bankovního sektoru,“ napsal Zeman v knize Jak jsem se mýlil v politice.

Zeman se současně vyjádřil k údajným výhružkám adresovaným Andreji Babišovi. „Každý politik musí počítat s tím, že není milován sto procenty obyvatel své země. U některých obyvatel je dokonce i nenáviděn. To platí u obyvatel jakékoli země,“ prohlásil. „Někdy vás vypískají, někdy na vás házejí vajíčka,“ řekl prezident. „Na mě dokonce házeli i bagety. A když se občan zbaví tak chutného pokrmu, jako je bageta, tak mě musel velmi nemilovat. A jak vidíte, přežil jsem to,“ vzkázal s pousmáním Babišovi, který dnes požádal kvůli údajným anonymním výhružkám o policejní ochranu.

Zeman tak Andreji Babišovi příliš v prezidentském klání cestu neusnadnil, byť mu před prvním kolem vyjadřoval podporu.

inregion.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz