Článek
Naprosto ideální je obdarovat naše známé, kteří se do lesa nemohou vypravit, ale houby milují. Můj kamarád takto houbaří už mnoho let a úlovky odnáší do domova seniorů. Jsou šťastní. Sami se do lesa už nedostanou. Pro většinu houbařů ovšem následuje zpracování k dlouhodobému uskladnění. Mražení, sušení a zavařování. To asi každý zná. Takže jen pár drobností. Houby by se neměly mrazit syrové, ale povařené. Sušení většího množství hub může být problematické, pokud nemáte sušičku, je problém plátky hub rozprostřít tak, aby opravdu pořádně vyschly a nezačala se na nich dělat plíseň v průběhu sušení. Sterilizace je oblíbená u části houbařů. Je asi nejpracnější, ale zavařené houby mají širokou škálu využití.
Bedly
Jsou lokality, kde je téměř nemožné o bedlu zavadit. Letos se ale urodilo snad všude. Rostou bedly vysoké, o bedlu červenající jsem nezavadila. A mimochodem k té bedle červenající, která v posledních letech vyvolává téměř hysterii z možnosti otravy. Já tyto bedly sbírám celý dlouhý život, také je jím a nikdy mi špatně nebylo. V čem tkví ta záhada jedovatosti? Při svých zkouškách z mykologie, jsem se osobně ptala zkoušejícího profesionála. Vyjádřil se ve smyslu, že zřejmě záleží na prostředí, kde houba roste a na specifické citlivosti konzumenta. Je to prostě záhada. A bedla červenající je přitom mnohem chutnější, než bedla vysoká. Je taková pikantnější. Čímž nechci nikoho nabádat, aby tyto bedly začal sbírat. Řízek z bedly je pochoutka, ale brzo se přejí. Ačkoliv spousta houbařských knih uvádí, že bedla má v kuchyni všestranné využití, já si dovolím nesouhlasit. Ne, bedla je svérázná houba. Pochopitelně je také možné ji mrazit, sušit nebo jí dát pod maso, ale není to prostě ono.
A co tedy s košíkem bedel? Na delší uchovávání můžeme zapomenout, bedla nám bude stárnout i v lednici nebo na balkoně. Pár uzavřených hlav můžeme naplnit a upéct. Ale stále nám zbývá většina košíku. Ideální je využít bedlové klobouky na falešnou držkovou polévku. Hovězí držky jsou dnes drahé a doma máme jejich náhražku. Koukněte na některý recept z internetu a můžete se pustit do vaření. Buďte si jisti, že houby se během zpracování hodně smrsknou a do hrnce polévky klidně využijete skoro celý košík.
Směs hub
V některých oblastech vyrazilo hodně druhů hub. Mimo bedel rostou i mnohé jiné druhy a houbařův koš se rychle plní. Ale co s tím kvantem hub? Je tu vychytávka, která spočívá v rodinné receptuře, podle které se houby ve velkém zpracovávaly u nás doma po celé generace.
Jmenuje se HOUBOVEC a pochází z Vysočiny. Přestože na internetu je mnoho různých receptů, na jakýsi houbovec, nebo snad hubník, ale tento je opravdu jedinečný. Žádné housky nebo žemle. Houby. A protože snad každý má rád bramborák, tak věřte, že toto je jeho varianta z hub, mohl by se jmenovat spíše houborák. Pěkně vypečený a křupavý. S brambory a okurkovým salátem.
- Rodinný recept:
Připravte si košík směsi hub. Pokrájejte je na větší kusy, opláchnete v cedníku a povařte se solí a kmínem. Houby po scezení semelte spolu se špekem a česnekem. Přidejte vejce, majoránku, můžete dosolit a opepřit a také přidat nakrájenou uzeninu. Zahustěte hrubou krupicí a nechte lehce odpočinout. Nyní si můžete udělat balíčky do mrazáku, asi jako si zamražujete zabíjačkový prejt. Upéct směs můžete třeba za několik měsíců. A jak na pečení? Plech vymažte tukem a vysypte krupicí. Natřete směs na plech. Peče se ve vrstvě od 0,5 cm do 1 cm do křupavé kůrčičky.
Zrovna jste se zbavili košíku hub a celá rodina si pochutnala.