Hlavní obsah
Cestování

Chorvati už nevědí, jak by vydělali na turistech. Makarská si bude hrát na Londýn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: LucieLucy / Pixabay

Luxusní kabina kola v Londýně.

Zaujal mě článek o nové atrakci na Makarské. Pro turisty se tu buduje ruské kolo. Bude stát před hotelem Osejava na zpoplatněném parkovišti. Sám list Svobodná Dalmácie hrdě hlásá: Jako v Londýně.

Článek

Tunové zařízení bude stát v Makarské přes letní sezónu, na zimu už má nasmlouvané jiné štace. Od 1. května bude lákat turisty do některé ze svých 24 lodiček, odkud budou moci pozorovat krásy pobřeží. A nyní se dostaneme k malému srovnání. Děti do tří let si užijí jízdu zdarma, do dvanácti let za 8 euro a plné jízdné je 10 euro. Kolo na Makarské bude vysoké 35 m, pojede pomalu, aby lidé mohli fotit. Každý se dostane do vzduchu dvakrát a nyní se podržte! Celá jízda bude trvat 5 minut. Slovy pět minut! Hodně drahá atrakce, že?

A jak to mají tedy v Londýně? Kolo je vysoké 135 m. Rozdíl, že? Je pravda, že i jízdné je dražší, stojí 30 liber, pokud si ho zakoupíte přes internet v předprodeji. Jenže, londýnské luxusní moduly jsou nesrovnatelné s lodičkami, které budou houpat turisty na Makarské. Navíc jízda trvá 30 minut! Také vidět z výšky Londýn je jistě jiný zážitek než Makarskou.

A pokud chcete namítat, tak vás ujistím, že celé to krásné pobřeží můžete vidět z ptačí perspektivy a zcela zdarma. Přímo nad Makarskou se vypíná totiž pohoří Biokovo a stačí si vyšlápnout do hor, pokud si netroufáte po fyzické stránce, vyjeďte autem do Makaru. To budou panečku panorámata. A můžete se kochat, jak dlouho chcete.

Ještě zážitek přímo z místa. V rámci geocachingu jsme opakovaně navštívili rozlehlý park Osejava. Celý jsme ho prošli a já si malovala, jak zchladím své rozpálené tělo v mořských vlnách. Bohužel, park je na skalisku a k moři přístup není. Celá přehřátá jsem skončila na malinké plážičce, kde se tísnily stovky lidí tělo na tělo. Zchladit jsem se už musela. Tak hned u té plážičky bude stát to úžasné kolo. Místo, aby rozšířili pláž, nebo vystavěli opalovací mola se žebříky pro vstup do vody. Další je parkování. Vezměte jed na to, že nikde zdarma nezaparkujete. Parkovné se platí přes mobil a pokud nezaplatíte, schytáte tučnou pokutu. Nenecháte auto ani u supermarketu, tam je to časově hlídané. U Lidlu už léta, možné je nechat auto zdarma u Konzumu, nebo u Kauflandu nebo na malé silničce na samém začátku parku Osejava. Procházka to ale bude velmi dlouhá a ve vedrech také úmorná.

Místo kola doporučuji podívat se na zajímavé místo severně nad Makarskou, hned u silnice. Je to svatyně Paní Marie Lurdské Vepric. Místo, ze kterého na vás dýchne posvátný klid.

Chorvatská nenažranost nezná mezí. Každý se snaží na turistech vydělat, jak umí a nemá slitování ani se svými krajany. Nový majitel atrakce si své kolo postaví po dohodě s městem na parkoviště před hotel Osejava a sama ředitelka hotelu už má strach z jeho provozu. Bojí se, že bude hlučet a svítit a rušit hosty. Na její názor se ovšem nikdo neptal.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz