Hlavní obsah
Názory a úvahy

Důchodci se s 20 tisíci mají mít přepychově a mladí za to ani nevstanou do práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels

Po mnoha letech práce mají důchodci nárok na důstojnou penzi.

Podle ročenky ČSSZ z roku 2022 je medián starobního důchodu 17 920, což znamená, že polovina důchodců má více než 17 920 a druhá méně. Rok 2023 nedávno skončil a ročenka k tomuto datu pochopitelně není k dispozici.

Článek

Jak to ve skutečnosti je s výší starobních důchodů.

K dispozici jsou pouze odhady na stránkách Finance.cz, které zohledňují obě loňské valorizace i navýšení základní výměry důchodu a předpokládají tak medián důchodů na leden 2024 ve výši 19 875 Kč. Třeba v roce 2022 mělo pouhých 10 % penzistů důchod vyšší než 22 885 Kč.

Tak kdo tu vlastně skuhrá?

Prý nám tu brblají důchodci, že nevyjdou s důchodem. Co to bylo za důchodce a jakou mají penzi? Oni vytáhli při svém brblání důchodové výměry? Náklady na všechnu nezbytnou péči? Nebo účtenky z butiků a kaváren? Pokud si stěžují noví penzisté, pro ně je možné řešení. Zřejmě mají ještě síly si přivydělat brigádami. Ono se na horší špatně zvyká. Ovšem starším důchodcům, kterým byla penze vyměřena před dlouhou dobou a žijí sami, se navzdory valorizacím dobře žít nemusí. Ačkoliv pracovali jako inženýři, učitelé či jiní vysokoškolsky vzdělaní zaměstnanci, šli do penze v zákonném věku a nenadělali si léta, která by jim navýšila důchod, tak rozhodně nemusí mít penzi ani odpovídající mediánu. Natož aby měli více než 20 000 Kč.

Mladí se už uskrovnili a raději nepracují.

Jak se uskromnit se dvaceti tisíci předvádí dnešní mladí důchodcům dobře. Ti se opravdu uskromní. Po vyučení nebo maturitě se raději válí doma a parazitují na rodičích. Pracáky nabízí spoustu míst, ale jsou volná. Jsou totiž mizerně placená. A kdo by za nějakých 18 000 chodil do práce? Občas nějaká brigádička nebo dobrý džobík s výplatou na ruku na přilepšení stačí.

Koho by napadlo, jak se zvrtne trh s nemovitostmi.

Třicátníci brečí, že nemají na vlastní bydlení. Kdyby si ho pořídili hned po škole, kdy byly nízké hypoteční úroky, mohli už dávno bydlet. Jenže ono nikoho nenapadlo, jak se to vše vyvine. Ani ty mladé s bystrými mozky, dokonce ani odborníky. Nenapadlo tudíž ani ty dnešní důchodce, kteří byli na vrcholu svých sil, vzít si hypotéky a investovat do nemovitostí. Jenže hypotéku by jim možná ani nedali, protože už byli přece jen postarší a pro banku neperspektivní. On je po bitvě každý generál.

Proč si dnešní pětatřicátníci na bydlení nenašetřili?

Mladí ovšem také mohli použít metodu šetření s vysokým úrokem. Kdyby si každý měsíc, co nastoupili do práce, pěkně odkládali a uskromnili se, dnešní tvrdé hypoteční podmínky je vůbec nezarazí, mají naspořeno. Ale oni brečí. Jak je to možné? Všechno rozfofrovali, nevzdali se značkových hadrů, zábavy a dovolených. Je to přeci stejné jako s těmi penzisty, kteří si také nešetřili.

Za třicet let už pod mostem místo být nemusí.

A že se někteří důchodci vzdali svého bydlení ve prospěch svých dětí? Je možné, že šli raději na venkov a přesídlili na chatu, nebo museli do domu s pečovatelskou službou. Jiní ručili svým domem a nevydařený potomek je o nemovitost připravil. Je to jejich vina, ale je v tom rodičovská láska a bezohlednost potomků. Co budou vyvádět dnešní mladí rodiče, kteří nedokážou usměrnit ani tříleté dítě?

Návod pro mladé, aby náhodou neplatilo pořekadlo: „Pozdě bycha honit.“

Takže mladí do toho. Žádná paráda, pěkně se uskromnit a šetři a šetřit. Odkládat na vysoké úroky, abyste také náhodou jednou neskuhrali, že nemáte v pětatřiceti na svoje bydlení. A pokud bydlíte u rodičů a poberete výplatu těch 20 000, přispějete rodičům na stravu, tak se budete mít vlastně fajn. Lepší je přeci těžší začátek života, než konec.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz