Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nepoužíváte chytrý telefon? To není ctnost, ale hloupost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels / Pixabay

Chytrý telefon.

Chytrý telefon je úžasná věc v rukou chytrého majitele. Nedovedu si bez něj život představit, je to můj pomocník, ne já jeho otrok.

Článek

Momentálně bych byla třeba bez internetu. Jenže ho mám v mobilu, vytvořím si přenosný hotspot a šup, mám v notebooku internet z mobilu i na chatě. Pěkné a pohodlné. To jsme ještě začali dnes chatařit a přemrzl nám v chatě kávovar. Kruci, ta chuť na kafe se zahnat nedala, ale kávovar byl díky chytrému mobilu ihned zakoupen a do hodiny byl doma. Srovnání cen, využití akce a koupě.

Žádné hloupé objíždění prodejen. Nebo třeba mapy. Navigace. Klidně i pro pěší turistiku. Jste v hlubokém lese, ale díky mapám víte kde. Rychle se dostanete do civilizace. Mapy dokáže ovládnout každé malé dítě. Email, internet, aplikace obchodů a jejich slevové akce, scanování dokumentů a sdílení. Spojení s rodinou přes WhatsApp nebo přes Messenger bez nějakých zpoplatněných SMS. Zasílání balíčků přes apku Zásilkovny. Strašně ráda používám aplikaci Plan Net, kde spolehlivě dokážu určit všechny světové rostliny třeba jen podle listu, nebo Bird Net, kde zase poznávám ptáky podle jejich zpěvu. To jsou aplikace z přírody, které miluju a opravdu se díky ní učím. I přes všechny atlasy, kterých bych si mohla naplnit třeba celý batoh, bych se tak skvělých výsledků nedopracovala. Jenže komu není rady, není ani pomoci. A což takový foťák? Tak krásné fotky, jako umí některé mobily, se nepovedou třeba ani s kvalitní zrcadlovkou. Okamžité videospojení s nejbližšími, nebo dohledání kontaktů přes internet třeba na různé organizace a přes jeden proklik je okamžitě uskutečněno volání. Chápu, že senioři už na nové technologie nemají ani pomyšlení, chtějí zůstat při starém a není možné je nutit, pokud sami nemají chuť.

Hry na mobilu a závislost na něm? Je to o každém z nás. Ovšem s nedávno nabytým vysokoškolským vzděláním je vyhýbání se chytrému telefonu poněkud zvláštní. Snad, že by byly obavy ze závislosti? Je to přece o tom, jak si to každý z nás nastaví. To, že nepoužívám chytrý telefon, bych brala jako svoji velikou osobní prohru, ne jako něco, co mne dělá lepším člověkem. Spíš člověkem, který nevěří sám sobě, bojí se, že propadne do závislosti na nějakých hloupých hrách, člověkem, který se obává novinek a neumí se s nimi naučit pracovat. Ztracen v lese takový člověk může bloudit několik dní a hledat lišejníky na kmenech stromů. A takový mobil také dokáže, kromě jiného, třeba posvítit pěkně na cestu, když se znenáhla setmí a zůstanete v terénu.

Nemít chytrý telefon ve středním věku a ještě se s tím holedbat je zoufalství. Telefon ovládáme my, ne on nás.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz