Hlavní obsah
Lidé a společnost

Konec táboráků a ohýnků v kempech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels /Pixabay

Konec táboráků.

Také si neumíte představit dětský tábor bez pořádného táboráku nebo vodáky či táborníky bez večerního ohýnku a opékání špekáčků? Tato kratochvíle pro všechny skončí s novelou lesního zákona.

Článek

Novela zákona totiž zakáže sběr klestí. Hlavní atrakce letních táborů tak skončí jako mávnutím kouzelného proutku, zrovna tak už ani vodáci si ohýnek nerozdělají, snad jen lidé v kempech, kteří si naplní kufr zakoupenými otýpkami dřeva třeba z Obíčka, protože co by to bylo za kempování bez ohýnku, že? Sice se taková obyčejná kratochvíle pořádně prodraží, ale co by rodiče dětem nedopřáli a sami konec konců také rádi zavzpomínají na svá mladá léta u ohně.

Dosud je povolené z lesa odnášet klestí do průměru 7 cm. Toho si každý může nasbírat podle libosti. Ovšem posílením pravomocí vlastníků lesů se nastolí plošný zákaz sběru klestí. Lesníkům jde o to, že v lesích mnohde zůstává málo přirozeného odpadu po těžbě dřeva, není žádný materiál k zetlení a les tyto živiny potřebuje k dobré kondici. Samozřejmě tato situace není plošně stejná, jsou lesy, které jsou plné klestí, sotva se jimi dá projít a zde by pár větví majitel lesa jistě neřešil. Jenže jsou turisticky oblíbené lokality, kde jsou okolní lesy naprosto vysbírané a už nyní nahledat pár větví na oheň dá fušku. Jsou to třeba lesy okolo Máchova jezera, nebo Orlické přehrady, která je obklopena kempy. Jenže nedobře na tom jsou i místa, kde se každoročně pořádají dětské tábory, nebo nocležiště vodáků. Právě ta jsou také pravidelně vysbírávaná a majitelé lesa budou na zákazu sběru klestí pravděpodobně trvat, tím ovšem takový tábor vlastně končí, protože tábor bez dřeva, bez lesa prostě není možný, říká vedoucí skautského tábora Roland Kusebauch. Sběr klestí v lese, by byl možný po souhlasu majitele, což bude v praxi dost obtížné, někdy nereálné.

Dalším důvodem je i to, že někteří lidé větve vysbírávali, štěpkovali a štěpku prodávali, což se pochopitelně lesníkům nelíbí.

Pokud si myslíte, že je celý návrh jedna velká hloupost a nakonec nebude schválen, nejsem si tím zdaleka tak jistá. Takto to funguje třeba v Kanadě. Tam nikoho nenapadne, aby si nasbíral větve na ohýnek v lese. Když jede rodinka tábořit, veze si dřevo koupené zcela automaticky.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz