Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nezdravá česká strava? Vážím 206 kilo, bojím se, že umřu a chci zhubnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Joenomias / Pixabay

Ilistrační foto.

Náhodně přepínám televizní program a náhle se na obrazovce zjevuje monstrózní Kristýna. Začíná pořad Tlouštíci. Já nevěřím svým očím, že takto strašně obézní ženská sebrala odvahu a jde zahájit svůj aktivní boj s obezitou.

Článek

Kristýně je 40 let a nemůže ani vyjít schody. Tahá 112 kg tuku. Je to opravdu šílené. Přítel je štíhlý, Kristýnu má rád, takovou jaká je. Nebo možná právě proto, jaká je. V úvodu pořadu mu přiznává, že mu upřela svých 20 kilo hmotnosti, ve skutečnosti váží víc, ale chtěla by zhubnout. Ptá se, jestli mu to vadit nebude. Ne nebude. Kristýna přibírá stále a plynule každý rok několik kilo. Nyní je spokojená, chutná jí, ale začala se obávat o své zdraví nebo spíš o život.

Lať si nasadila vysoko a já koukám jako u vytržení, jestli ještě takto strašně obézní člověk může vůbec zhubnout díky dietě a pohybu. Rozhýbat takové tělo totiž není jen tak, je to neskutečná zátěž a musí to být prostě vysilující. Kristýna je omezená nejen ve výběru ošacení, ale pochopitelně ji neuveze kolo, v autobuse si musí zaplatit dvě sedačky, svá omezení ale nevnímá nijak katastrofálně, stejně jen chodí do práce a domů. A tam pravděpodobně baští a baští.

A tak se vydává do boje. Má nastavený přesný jídelníček, kterého by se měla držet, měla by každý den vyrazit na půl hodinovou procházku a ačkoliv je zpočátku problém s trenérem, pro její extrémní obezitu se jí nechce nikdo ujmout, nakonec najde i svého trenéra, který se jí bude věnovat při speciálním cvičení. Kristýna vše odkývá, se vším souhlasí a jde se na věc.

Zanedlouho se ukáže se, že třicet minut chůze je nad její síly, dokonce i úsek několika set metrů od autobusové zastávky do posilovny nezvládá a nechá se vozit taxíkem. S časy v posilovně má neskutečné problémy, ráno je pro ni nemožné si přivstat. Následuje hádka s trenérem, později i se všemi z týmu, kteří nevěří v její poctivé plnění hubnoucího programu.

Bůček, svíčková, knedlíky? Nebo co za to může?

Přetřásaná nezdravá česká kuchyně. Tučná masa, smetanové omáčky, kalorické knedlíky sladké pokrmy? Tajemství metráku sádla, které musí Kristýna nepřetržitě tahat s sebou je odhaleno díky její narozeninové oslavě. Věříte, že upekla kachnu, udělala mísy majonézových chlebíčku a nařízla dort? Kdepak. Kristýna prakticky nevaří a stravuje se po fast foodech, vše ráda zapíjí sladkými nápoji. A v Mekáči si také přišla na své, prostě si na počest svých narozenin dopřála. Hamburgery, hranolky a další dobroty. Na Kristýně je vidět, že je doslova v sedmém nebi. Vylizuje talíře a strašně jí chutná. Je na jídle závislá. Sama to přiznává. Je silně závislá na fast foodu a miluje ho. Nedokáže mu prostě odolat a je to silnější než ona.

Výsledek hubnutí?

Díky nízké vůli, slabému sebeovládání a těžké závislosti na jídle z rychlého občerstvení je výsledek katastrofální. Pouhých 13 kg za 8 měsíců, což u Kristýny není ani patrné. Zdravotní rizika zůstávají vysoká. Na druhou stranu jsem přesvědčená, že Kristýně by v první řadě pomohlo chirurgické řešení podvázání žaludku. Výsledek by byl rychle patrný a mohl ji namotivovat k dalšímu programovému hubnutí.

Jenže Kristýna není jediná. Potkávám řadu slečen, které jsou už nyní obézní. Jsou o hodně let mladší a nesou zatím své kypré tvary pyšně. Odmítám souhlasit s rčením výživové poradkyně Cajthamlové: „Jste to, co jíte.“ Ne. Není to o tom, že budeme chroupat jen nějakou mrkev a k obědu jíst dušenou brokolici. Můžeme si dát klidně koprovku nebo výpečky, jenže se nesmíme přejíst k puknutí. Stejně tak je to i s hamburgery. Pokud se budeme navíc hýbat, můžeme být dlouhodobě v pohodě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz