Článek
Zručné ženy se na Vánoce těší, pečením vánočního cukroví si pěkně přivydělají. Po odečtení vstupních surovin a energií na ně čeká pěkný zisk. Pracují ve své kuchyni, nemusí platit žádný pronájem provozovny a čím je hospodyňka zběhlejší a zručnější, tím rychleji dokáže vytvořit cukroví k prodeji. Když má odbyt, průběžně dopéká další várky. Letošní ceny za kilo se pohybují mezi sedmi sty a tisíci korunami.
Pro zájemce je to na první pohled úžasně lákavé. Nemusí kupovat cukroví z obchodu, domácí je přece lepší, kvalitnější a neošizené. Navíc je možné ho i poslat, což je paráda.
Každý, kdo nabízí prodej na internetu, by měl mít živnostenský list a schválenou provozovnu. Ovšem pracovníci hygienické stanice, nemohou vtrnout jen tak do domu soukromé pekařky a provést kontrolu. To by mohli až v případě, že by drželi v ruce nějaký důkaz. Třeba výsledky lékařského vyšetření zákazníka, kterému z cukroví nebylo dobře.
Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce má každý výrobce potravin s propagací povinnost zaregistrovat se. Inspektoři provádějí kontroly po přečtení internetových nabídek. Zpravidla chtějí vidět oddělenou kuchyň pro výrobu nabízeného zboží, kontrolují dodržování hygienických norem, původ potravin, doklady o trvanlivosti a další. A protože všechny ty hygienické normy jsou tak přísné, tak ve své domácnosti je prostě nemůže splnit žádná amatérská cukrářka. I těm, kteří začínají s podnikáním, dá práci, než svoji provozovnu doladí podle všech hygienických norem.
Nikdo neví, jak takové cukroví vlastně vzniká, jak je skladováno, jestli v kuchyni, nebo třeba ve stodole a dalším problémem je zasílání. Dopravce nedokáže zásilku ochránit před promrzáním a následným rozmrzáváním, zavlhnutím a dalšími škodlivými vlivy.
Tato problematika se ale netýká pouze vánočního cukroví. Nesmíte k prodeji nabízet ani kompoty, džemy, čaje a další potravinářské produkty, které jste připravili doma ve své kuchyni bez živnostenského listu a bez schválené provozovny. Všechny takové prodejce může stihnout pokuta v řádu desítek tisíc. A kontrol ze stran úřadů přibývá. Obzvlášť právě nyní před Vánoci, kdy prověřují prodejce vánočního cukroví.
Zdroj:
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/peceni-domaci-cukrovi-pokuta-hygienicka-stanice-prodej.A241213_095141_domaci_mul#utm_content=freshnews&utm_term=prodej%20v%C3%A1no%C4%8Dn%C3%ADho%20cukrov%C3%AD&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz
https://www.idnes.cz/usti/zpravy/vanoce-cukrovi-peceni-hygiena-inspekce-kontroly-pokuty.A231026_132939_usti-zpravy_grr