Hlavní obsah
Zdraví

Hoax: Svoje děti bych už opalovacím krémem nenamazala. Je z toho rakovina

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: TungArt7 / Pixabay

Na pláži.

Tyto hoaxy jsou dnes šířené ve společnosti. Varování přichází často emailem nebo ústně. Podlehnou jim důvěřivci bez vlastního úsudku, často právě biomatky, které se podle nich začnou bezhlavě řídit, uvěří konspirační teorii v zájmu svého dítěte.

Článek

Po našem městském koupališti pobíhá jistá žena a přiskočí k rodičům, jakmile vidí, že svého potomka mažou opalovacím krémem. Je dotěrná a neodbytná, vykládá jim svoji teorii, přesvědčuje je, aby se na opalovací krém vykašlali a neohrožovali své dítě. Na lavičce opodál na ni čekají její dvě děti zarudlé od slunce. Je protivná a vlezlá, ale připadá si důležitá, šíří osvětu a zachraňuje bezmocné děti.

Nedávno se snažila vytrhnout z ruky opalovák tatínkovi, který mazal svého syna. Vzápětí se celé koupaliště dočkalo dramatické scény. Chlap se postavil, převyšoval o hlavu tu svéráznou ženu a začal na ni řvát: „Co si myslíš, ty huso hloupá? Mě nebudeš nic poroučet! Kde máš svoje děti?“ Jenže to už k mámě obě vyděšené děti přiběhly, slzy na krajíčku. A chlap pokračuje: „Koukni se, jak jsou spálené! To ty je ohrožuješ na zdraví. Koukej zmizet, nebo na tebe zavolám sociálku!“ Děti se drží za nohu mámy. Ta zkrotla a odvádí své děti pryč.

Dříve se nikdo krémem nemazal, všichni se opalovali na slunci u moře a nikdo rakovinu kůže neměl. Můžou za to tedy opalovací krémy. To je hlavní důkaz té biomatky. Já si také pamatuju, že jsem se nikdy, coby dítě ničím nemazala. Ani u moře. Nikdy jsem se nespálila a ležela na přímém slunci celé hodiny. Jenže ta doba je dávno pryč. Dnes je to bohužel jiné. Pokud bych si dnes lehla na stejné místo a ležela tam byť jen hodinu bez namazání na přímém slunci, budu spálená, rudá a plná svědivých pupínků.

Mazat se opalovacím krémem s UV filtrem, hlavně mazat naše děti je opravdu důležité. Je ovšem nutné krém užívat s rozumem. Všeho moc škodí a nadměrné používání této sluneční ochrany opravdu asi může způsobit nějaké zdravotní komplikace. Sluneční paprsky nás ohrožují dokonce i když se pohybujeme ve stínu, nebo když je pod mrakem. Nemají tu intenzitu, jako za jasného dne a pobytu na přímém slunci, ale jsou i tak škodlivé. Prostě pravda je ve zlaté střední cestě. Pokud vím, že se jedná o citlivou pokožku, která bude vystavena slunečnímu záření, musím mazat. Mazat s rozmyslem, podle typu kůže, podle doby, kterou bude pokožka vystavena přímému záření. Lidé s pokožkou snědou to mají jednodušší, ti se jen tak na českém slunci nespálí. Ovšem mořské sluníčko ohrožuje i je.

Když si to shrneme:

  • Opakované spálení pokožky sluncem bývá jedním z faktorů, který rozjede rakovinu ůže.
  • Opalovací krém chrání před spálením. Pokud se budeme mazat, tak se ochráníme před spálením. Nebude nám hrozit rakovina kůže, kterou spálení vyvolává.
  • Pokud budeme mazat moc, mohou se projevit i nežádoucí složky opalovacího krému. Sice se nespálíme, ale i tyto složky mohou být nebezpečné a ve svém důsledku snad mohou vyvolat i rakovinu kůže, před kterou jsme se chtěli ochránit.

Takže mazat, ale s rozumem!

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz