Hlavní obsah
Bydlení

Ukradli, co mohli. A takoví to byli slušní lidé

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: PIRO4D /Pixabay

Ilustrační foto.

Byt k pronájmu. Značka: Jen pro slušné a poctivé.

Článek

S Markétou se život nemazlil. Poslední ranou pro ni bylo předčasné úmrtí obou rodičů. Zemřeli při autohavárii, kterou měl na svědomí bezohledný řidič v protisměru. Když se vraceli z dovolené, smetl je ve své dodávce ze silnice a už jim nebylo pomoci. Na Markétu padala tíseň v bytě, který do té doby obývala i s rodiči. Viděla je v každém rohu, slyšela je z každého koutu. Byla ráda, že ji přítel nabídl sestěhování a požádal ji o ruku. Ze dne na den odešla do jeho garsonky. Z bytu vyklidila jen nezbytné a rozhodla se ho pronajímat včetně vybavení.

Neskutečný zájem jí vyrazil dech. Věděla, že nechce nájemníky se psem, nebo s více malými dětmi. Jeden pár jí byl ovšem sympatický od samého počátku. Těm lidem se prostě vše líbilo. Byli nadšeni z prostorného balkonu, z vybavení bytu, ale také z jeho polohy. Byt byl v centru města, do obchodu, lékárny, k holiči nebo na polikliniku co by kamenem dohodil. Zatímco jedni uchazeči remcali nad cenou pronájmu, jiní zase viděli problém ve špatném parkování, další byli znepokojeni blízkostí centra pro sociálně slabé, tak Horáčkovi problém neměli vůbec s ničím. Vše jim přišlo super a Markétě přišli super zase Horáčkovi. Inu slušný a vděčný manželský pár. Sepsala s nimi dohodu, zaplatili kauci a nastěhovali se. K bytu také patřil sklep, kde tedy měla Markéta ještě nějaké věci uskladněné, ale zpřístupnila ho i nájemníkům.

Po dvou měsících se při mytí rozbila Markétě porcelánová mísa. Vzpomněla si, že část půvabném jídelníjo servisu je ve sklepě po její mamince. Cestou z práce se v domě stavila. Sklep už nemohla ani poznat. Původně plné police zely prázdnotou. Porcelánový servis pryč, ale také pryč všechno broušené sklo, nádobí i běžný porcelán. Zmizely i květníky, džemy a kompoty. Markéta jen zírala na vyklizený sklep. Vyjela výtahem do třetího patra, aby se s nájemníky domluvila, kam vše zmizelo. Ovšem na zvonění nikdo nereagoval. Vytáhla tudíž klíče a zkusila byt odemknout.

Dveře lehce vrzly a otevřely se dokořán. Byt byl pustý a prázdný. Nikde nikdo, nikde nic. Pryč byl nejen nábytek, ale i veškeré vybavení. Obrazy, květiny, lednice, pračka, vysavač, také lustry nebo zásuvky. Prostě jen holé stěny. Zmizelo vše cenné, ale i bezcenné. Pro jistotu. Nájemníci odtáhli kdoví kam. Markétě zbyly oči pro pláč. Na policii ovšem nepochodila. I to se stává. Případů je registrovaných čí dál víc. Po zlodějích se prý pátrá.

A takoví to byli slušní lidé. Pěkně oblečení, upravení a čistí. Pohledná brunetka s bohatými vlasy a fešný mužský v sáčku s pečlivě oholenou tváří a úsměvem na rtech. Příjemní a milí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz