Hlavní obsah
Aktuální dění

Soudci, kteří dali podmínku muži za znásilňování nevlastní dcery, by sami měli jít před soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Racool studio, zdroj: Freepik

Dvacetiletou dívku několik let znásilňoval nevlastní otec. Soud mu za to udělil podmínku. Při představě bolesti, kterou oběť utrpěla, člověku tuhne krev v žilách. „Odborníci“ ale zjevně soucítí víc s pachatelem než s obětí. Není tomu tak poprvé.

Článek

Seznam Zprávy informovaly o alarmujícím případu muže, který dívku začal znásilňovat ještě v době, kdy byla nezletilá. Při styku si ji dokonce natočil a poté vyhrožoval, že když ho nebude poslouchat a bude se bránit, video zveřejní. Původně měl za ohavnosti, kterých se napáchal na nevlastní dceři, dostat tři roky vězení. Krajský soud v Brně ale vyhověl jeho odvolání a muž odešel od soudu s podmínkou.

Zohlednili jsme i to, že podle znalce nemělo jednání na nezletilou naštěstí zásadní negativní dopad a je velká pravděpodobnost, že její obtíže úplně zmizí.
soudkyně Mária Petrovková

Verdikt oběť dohnal k pokusu o sebevraždu. Nyní je v péči lékařů a v rozhovoru pro server Novinky.cz vzkázala zprávu přeživším sexuálního násilí:

Jste hrozně silné. Silnější, než si myslíte! Nebojte se to oznámit, nenechte se odradit směšnými rozsudky.
poškozená dívka

Podmínka za několikaleté soustavné znásilňování je ze strany Krajského soudu v Brně flusnutím do tváře všech obětí podobných činů. Je to důkaz existující bagatelizace sexuálního násilí, které pořád panuje v naší společnosti. Je to výsměch všem ženám, které zažily traumatizující zkušenost, po které je těžké neztratit kus sama sebe, po které je život složitější, než si někteří absolventi právnických fakult vůbec dovedou představit.

Násilí na ženách je celosvětově nejrozšířenější formou porušování lidských práv, podle OSN zažilo sexuální násilí 35 % žen. I několik desítek žen je u nás každoročně zavražděno svými mužskými protějšky.

A jak se ČR staví k Istanbulské úmluvě, jejímž úkolem je právě prevence sexuálního a domácího násilí na ženách? Po boku Slovenska a orbánovského Maďarska jsme jednou z mála zemí, která se podpisu stále brání. Zůstáváme tak uvrtáni v bigotním kutlochu, ve kterém se příkoří na obětech řeší postavením pachatele do role chudáka.

Až vás někdy napadne otázka, proč mnohé oběti nejdou znásilnění nahlásit na policii hned, vzpomeňte si na rozhodnutí brněnského soudu. Vzpomeňte si na to, že policie často s oběťmi jedná stejně (nebo hůř) než s pachatelem, jak dlouhodobě upozorňuje organizace Proč jsme to nenahlásili.

Otázka, zda byli vykonavatelé rozsudku v době soudu střízliví či zda netrpí bludy, zůstává nezodpovězena. Naděje pro dívku, ke které se život zachoval nespravedlivě, však zůstává – a s vlnou solidarity s jejím osudem a odporem vůči verdiktu stále roste.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám