Hlavní obsah
Jídlo a pití

Oběd v jídelně, kvůli kterému půjdou děti do školy klidně i s horečkou. Všude to tak bohužel není

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: rickbella / Pixabay

Školní jídelna.

Proč někde chodí děti do jídelny snad za trest a jinde chtějí jít do školy i s horečkou, jen aby jim oběd nepropadl? Klikněte na odkaz s přehledem jídelních lístků školních vyvařoven a porovnejte, jak vaří u vás a jak ve vedlejší obci.

Článek

Ti z nás, kteří navštěvovali školní jídelny před revolucí, si jistě pamatují mlékové polévky a knedlíky s věhlasnou omáčkou UHO, ve které byl kousek flaxovatého masa. Nad menšími dětmi stál dozor a musely sníst všechno. To by se už dnes nestalo, ale děti bývaly poslušnější a méně mlsné, takže poslušně žvýkaly, často až do doby, kdy se nakonec stejně pozvracely třeba z nerozžvýkatelné flaxy, kterou byly nucené polknout, nebo z odporné polévky mlékové. Teprve potom mohly odnést tác a odejít. Výběr z více jídel nebyl a na střední škole jsem i přesto už byla s jídlem spokojená a snědla vše a dokonce jsem si šla i přidat, když mi opravdu chutnalo.

Strava ve školce

V době porevoluční jsem vodila syna do školky. Celé ty roky jeho docházky byla školka z nějakého záhadného důvodu zaměřena na luštěniny. Synek už byl dost mlsný, luštěniny jsme doma moc nejedli, na druhou stranu jsme je ale nekritizovali. Jen já žasla v údivu nad jeho týdenním jídelníčkem. Třikrát možná i čtyřikrát v týdnu se podávaly luštěniny. Ať už ve formě pomazánek, příloh nebo polévek. Syn prochodil školku na luštěninách a nijak mu to neublížilo. Má je doteďka rád.

Strava na základní škole

Nastoupil do základky. Mohl si už vybírat a vybírali jsme spolu z domova. Polévkám moc nedal a přiznával, že většinou nechá maso. Kromě kuřecího. To jedl. Ve čtvrté třídě po nemoci skončil na přísné jaterní dietě. Kuchařky mu ji vyvařovaly, všechna čest, paní vedoucí byla skvělá a jsem jí moc vděčná. Každé jídlo, pro které jsem šla synovi do školy, když onemocněl, krásně vonělo a bylo z mého pohledu výborné. Čím byl ovšem kluk starší, tím víc byl nespokojený. Prostě mu nechutnalo. Byl dost mlsný, ani doma nejedl zdaleka všechno, ale on remcal, i když jsme společně vybrali jídlo, které bylo přesně podle jeho gusta. Přišel otrávený, že to vůbec dobré nebylo a hned se ládoval nějakou svačinou. Vařit jsem mu nemohla, byla jsem v práci, prostě se musel podle mne víc snažit. Vždycky jsem žila v přesvědčení, že by každý měl mít alespoň v poledne teplé jídlo.

Strava na střední škole

Základka utekla a syn nastoupil na střední. A najednou byl nadšený. Vaří výborně, je to skvělé jídlo a strašně mu tam chutná. A chutná tam všem. Prostě super. Když onemocněl, tak litoval, že přijde o školní oběd, ale já už s ním pochopitelně doma nebyla a nemohla jsem mu ho donést. Tak jak je možné, že někde jsou žáci nadšeni a jinde z jídel naprosto znechuceni? Na druhou stranu si umím dobře představit, že pod rukama různých kuchařek může ze dvou stejných pokrmů vypadnout naprosto rozdílné jídlo. Prostě normy už dávno nejsou a kuře na paprice, nebo zapečené těstoviny si každý udělá podle svého. Jedny budou vynikající a druhé těžko poživatelné.

A jaký má na příští týden jídelníček střední škola, kde dětem tam strašně chutná?

Pondělí 12. 2. 2024

Polévka - Hovězí vývar s játrovými knedlíčky

Oběd 1 - Rybí file zapečené s mozzarellou, brambory, st. zelenina

Oběd 2 - Tagliatelle s hříbkovou omáčkou a parmazánem

Doplněk - čaj, mléko, citrónový cheesecake krém s kousky sušenek

Úterý 13. 2. 2024

Polévka - Italská s kuskusem

Oběd 1 - Vepřové kostky na česneku, bramborové knedlíky

Oběd 2 - Krůtí prsa přírodní, brněnská čočka

Doplněk - džus, mléko, zelný salát

Středa 14. 2. 2024

Polévka - Zeleninová s rýží

Oběd 1 - Smažený sýr, americké brambory, tatarská omáčka

Oběd 2 - Boloňské špagety se sýrem

Doplněk - čaj, mléko, ovoce

Čtvrtek 15. 2. 2024

Polévka - Hrachová s houstičkou

Oběd 1 - Vepřová panenka s mandlemi a jasmínovou rýží

Oběd 2 - Bulgur s červenou čočkou, quinoou a kuřecím masem

Doplněk - sirup, mléko

Pátek 16. 2. 2024

Polévka – Jáhlová

Oběd 1 - Segedínský guláš, houskové knedlíky, ovoce

Oběd 2 - Houska se sýrem a kapií, voda, ovoce

Doplněk - čaj, mléko

Už samotný jídelníček vypovídá o tom, že se jedná o jídla dnešním mladým blízká a pokud jsou ještě dobře připravená, tak není divu, že jim tam chutná. Pokud se divíte té páteční housce, tak v pátek byl vždy jeden oběd studený. Veliká část žáků totiž bydlela přes týden na internátu, v pátek odešli do školy už se sbalenou taškou, po konci výuky popadli rychle do ruky housku a mazali na autobus nebo vlak, aby byli co nejdříve doma.

Nyní se hojně diskutuje o platech pomocného školního personálu. Někde se snad budou školní kuchyně i rušit. V praxi je to ovšem prakticky nereálné. Budou se do jídelny dovážet obědy z jiné kuchyně a budou pouze vydávány? Nebo budou děti docházet do jiné jídelny? Ale jak by to bylo s malými dětmi? Kdo je bude vodit? Navíc jídelna bude přetížená a všechny nedokáže obsloužit. Děti nestihnou včas výuku po polední pauze.

Dalším otazníkem je cena jídel ve školní jídelně. Obědy pro děti nijak drahé nejsou, potraviny zdražily a doma kompletní oběd za cenu školní stravy nevytvoří snad ani ta nezdatnější domácí hospodyňka. Bylo by řešením zvýšení cen školních obědů?

Nyní se chystá po dlouhých 30 letech úprava zastaralého spotřebního koše, která by měla zásadně změnit i stravování ve školních jídelnách. Výživové hodnoty, pohled na stravování se za tu dlouhou dobu změnil a přišlo se například na to, že se zbytečně plýtvá ovocem a mlékem. To vím už dávno, pokaždé, když jdu okolo nějaké základní školy a vidím tam ta vyházená jablka, tak je mi jich líto. Nechápu, co je to za děti, že jablko vyhodí ihned u jídelny. Jak jsou vedeny z domova? Můj syn je veliký šetřil, možná až vyhlášený škudla byl i na základce. Kolikrát přinesl těch jablek třeba pět, že je kluci ze třídy nechtěli, tak mu je dali, nebo je prostě posbíral. To samé s malými baleními mléka. Věděl, že já je upotřebím, že u nás nejde nic nazmar.

Některé školy už inovují nyní a třeba v Tanvaldu si mohou děti v samoobslužné jídelně nabrat co, a jak chtějí. Skombinují více jídel, ochutnají i jídla, která by jinak nejedly. Za mě je tento systém ovšem absurdní. Kdo miluje hranolky, bude se jimi ládovat denně. Na talířích dětí se budou ocitat neuvěřitelné kombinace jídel, které způsobí klidně i zažívací problémy. Každý, kdo se někdy stravoval na dovolené all inklusive viděl jiné hosty, kteří dokázali splácat naprosto nemožné kombinace, které k sobě absolutně neladily. O šetření zde také nepůjde, děti neznají míru a dokážou si naložit několik plných talířů, které následně stejně vrátí. Stejně jako to probíhá u těch all inclusive. Svoji míru nedokážou odhadnout ani dospělí, natož děti. Další hrozbou je to, že kdo půjde na oběd první, vyjí oblíbené pokrmy a na další zbudou už ty méně oblíbené. Nemůže tu totiž platit systém předběžných objednávek a první zmizí to, co dětem obecně více chutná. Systém školy v Tanvaldu je podle mě krokem mimo správnou cestu. Lepší by bylo vařit tak, jako na střední škole mého syna. Prostě aby všem chutnalo, každý dostal svoji vyváženou porci a byl najedený a ještě si pochutnal a už se těšil na další den.

Prostě někde to jde už nyní, jinde to nepůjde, ani když ten spotřební koš převrátíme třikrát naruby.

A slibovala jsem vám, že budete moci porovnat, jak se vaří u vás ve škole a jak jinde. Jde ovšem pouze o jídelní lístky a je jasné, že někde sníte karbanátek a neskutečně si pochutnáte a jinde to bude hrůza hrůz a po pozření tohoto kousku na karbanátky do smrti zanevřete. Jedná se pouze o jídelníčky, ale příprava a chuť jednotlivých pokrmů se značně liší od školy ke škole.

Zde naleznete jídelní lístky všech škol od mateřských, základních až po střední. Najeďte myší v horní liště na Jídelníčky a klikněte. Nemusíte znát číslo jídelny, ale klikněte na lupu vpravo. Můžete vybrat město a dále se vám zobrazí patřičné jídelny. Jedním klikem myší si už zobrazíte aktuální jídelníček té zvolené školy.

Zdroj:

https://eduzin.cz/wp/2024/02/08/po-triceti-letech-by-se-ve-skolnich-jidelnach-mohlo-varit-lepe-chysta-se-zmena-zastaraleho-spotrebniho-kose/

https://app.strava.cz/jidelnicky

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz