Článek
Fantazie každého z vás ať si pracuje po svém, já jsem si vždycky představovala jakousi útulnost a vlídnost, také voňavost a trvalost. Vzpomínky na chuti a vůně jsou totiž trvalé. Trvalá bude vzpomínka na její společnost a na její umění. Kuchyně a vaření jsou jako hudba, druh umění. Ten pokrm, to byl koncert!
Sama jsem si vždycky paní Čiřinu představovala podle naší zámecké kuchařky a zahradnice, babičky Filipiové. Čiřina pekla nezapomenutelné sladké bratislavské rohlíčky Václavu Havlovi, zatímco nám - a sedmi evropským prezidentům v Litomyšli - pekla buchty a koláče s neopakovatelným skládáním babička Filipiová. Čiřininy rohlíčky a štrúdl ochutnávala Madeleine Albrightová. Bill Clinton nejspíš z bezpečnostních důvodů Čiřinin štrúdl nikdy neochutnal, stejně jako prezidenti v Litomyšli babiččiny buchty ochutnat nesměli. Jsou to však nezapomenutelné gurmánské zážitky. Hluboce lidské zážitky v duši a v srdci. Nejspíš ke každému hradnímu a zámeckému dvoru patří archetypální postava skvělé kuchařky. Emil Boček ji popsal ve svých Aristokratkách jako paní Tichou.
O Čiřině píší také Michael Žantovský a jeho kolektiv v knížce Kančí na daňčím. Z této knížky vybírám a opisuji dva recepty jako hold paní Čiřině a všem skvělým zámeckým a proslulým kuchařkám…paní Filipiové a Magdě, také paní Magdaleně a tak vůbec.
„Pečení není moje hobby, nedělala bych to kvůli nikomu jinému. Bratislavské rohlíčky byla jeho /Havlova/ vášeň, nemohl se jich nabažit, někdy jsem jich udělala i pět set, třeba když mu bylo sedmdesát. Dával si je do mrazáku. Když umřel, ani jsem na ně nějakou dobu nevzpomněla.“ Čiřina Košíková
Bratislavské rohlíčky paní Čiřiny - 40 dkg hladké mouky, 1 hera, 1 kelímek zakysané smetany, 1 vanilkový cukr, moučkový cukr na obalování. Dále na náplň: 25 dkg mletého máku nebo ořechů, 10 dkg krupicového cukru, nastrouhaná kůra z jednoho citronu, 1 dcl vařícího mléka. Ze surovin připravíme hladké těsto, dobře vypracujeme a rozdělíme na šest bochánků, které přikryjeme fólií a dáme do lednice odpočinout. Připravíme si náplň. Z každého bochánku vyválíme placku, rádýlkem přes střed rozkrájíme na osm dílků. Na širší stranu dílku lžičkou nanášíme nádivku a rolujeme do tvaru rohlíčku, který klademe na vymazaný plech. Potíráme rozšlehaným vejcem a pečeme asi 30 minut při 200 stupních. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru.
Jablečný strúdl paní Čiřiny - 500 g listového těsta, 100 g krupicového cukru, 8 kyselejších jablek, 200 g jader vlašských ořechů, 1 lžíce skořice, 1 lžíce dezertního vína, 2 vejce, 2 lžíce rozpuštěného másla, 2 lžíce práškového cukru na posypání. Oloupaná a jadřince zbavená jablka nakrájíme nahrubo do misky, přidáme rukou podrcené vlašské ořechy, skořici, cukr. Můžeme pro chuť přidat lžíci dezertního vína. Listové těsto rozválíme, posypeme strouhankou, rozprostřeme směs jablíček a ořechů. Volné okraje potřeme rozpuštěným máslem. Štrúdl nebalíme, ale přeložíme a okraje slepíme. Potřeme směsí vajíčka a zbylého másla, pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi půl hodiny. Z uvedeného množství je možno udělat dva menší záviny nebo udělat šnek či vír. Michael Žantovský k receptu podotýká: „Mimochodem v hebrejštině znamená slovo strudel totéž jako náš zavináč, totiž @.“
Ilustrační foto
Recepty použity podle knihy Michaela Žantovského, Kančí na daňčím, Praha 2019, Knihovna Václava Havla