Hlavní obsah

Zavřete oči a já řeknu jméno. Čiřina

Foto: Slepi Hel

Ilustrační foto

Při vyslovení jejího jména paměť vyvolá vzpomínky na havlovské časy na Pražském hradě. Při vyslovení jejího jména se nám začnou sbíhat sliny. Irena Košíková řečená Čiřina.

Článek

Fantazie každého z vás ať si pracuje po svém, já jsem si vždycky představovala jakousi útulnost a vlídnost, také voňavost a trvalost. Vzpomínky na chuti a vůně jsou totiž trvalé. Trvalá bude vzpomínka na její společnost a na její umění. Kuchyně a vaření jsou jako hudba, druh umění. Ten pokrm, to byl koncert!

Sama jsem si vždycky paní Čiřinu představovala podle naší zámecké kuchařky a zahradnice, babičky Filipiové. Čiřina pekla nezapomenutelné sladké bratislavské rohlíčky Václavu Havlovi, zatímco nám - a sedmi evropským prezidentům v Litomyšli - pekla buchty a koláče s neopakovatelným skládáním babička Filipiová. Čiřininy rohlíčky a štrúdl ochutnávala Madeleine Albrightová. Bill Clinton nejspíš z bezpečnostních důvodů Čiřinin štrúdl nikdy neochutnal, stejně jako prezidenti v Litomyšli babiččiny buchty ochutnat nesměli. Jsou to však nezapomenutelné gurmánské zážitky. Hluboce lidské zážitky v duši a v srdci. Nejspíš ke každému hradnímu a zámeckému dvoru patří archetypální postava skvělé kuchařky. Emil Boček ji popsal ve svých Aristokratkách jako paní Tichou.

O Čiřině píší také Michael Žantovský a jeho kolektiv v knížce Kančí na daňčím. Z této knížky vybírám a opisuji dva recepty jako hold paní Čiřině a všem skvělým zámeckým a proslulým kuchařkám…paní Filipiové a Magdě, také paní Magdaleně a tak vůbec.

„Pečení není moje hobby, nedělala bych to kvůli nikomu jinému. Bratislavské rohlíčky byla jeho /Havlova/ vášeň, nemohl se jich nabažit, někdy jsem jich udělala i pět set, třeba když mu bylo sedmdesát. Dával si je do mrazáku. Když umřel, ani jsem na ně nějakou dobu nevzpomněla.“  Čiřina Košíková

Bratislavské rohlíčky paní Čiřiny - 40 dkg hladké mouky, 1 hera, 1 kelímek zakysané smetany, 1 vanilkový cukr, moučkový cukr na obalování. Dále na náplň: 25 dkg mletého máku nebo ořechů, 10 dkg krupicového cukru, nastrouhaná kůra z jednoho citronu, 1 dcl vařícího mléka. Ze surovin připravíme hladké těsto, dobře vypracujeme a rozdělíme na šest bochánků, které přikryjeme fólií a dáme do lednice odpočinout. Připravíme si náplň. Z každého bochánku vyválíme placku, rádýlkem přes střed rozkrájíme na osm dílků. Na širší stranu dílku lžičkou nanášíme nádivku a rolujeme do tvaru rohlíčku, který klademe na vymazaný plech. Potíráme rozšlehaným vejcem a pečeme asi 30 minut při 200 stupních. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru.

Jablečný strúdl paní Čiřiny - 500 g listového těsta, 100 g krupicového cukru, 8 kyselejších jablek, 200 g jader vlašských ořechů, 1 lžíce skořice, 1 lžíce dezertního vína, 2 vejce, 2 lžíce rozpuštěného másla, 2 lžíce práškového cukru na posypání. Oloupaná a jadřince zbavená jablka nakrájíme nahrubo do misky, přidáme rukou podrcené vlašské ořechy, skořici, cukr. Můžeme pro chuť přidat lžíci dezertního vína. Listové těsto rozválíme, posypeme strouhankou, rozprostřeme směs jablíček a ořechů. Volné okraje potřeme rozpuštěným máslem. Štrúdl nebalíme, ale přeložíme a okraje slepíme. Potřeme směsí vajíčka a zbylého másla, pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi půl hodiny. Z uvedeného množství je možno udělat dva menší záviny nebo udělat šnek či vír. Michael Žantovský k receptu podotýká: „Mimochodem v hebrejštině znamená slovo strudel totéž jako náš zavináč, totiž @.“

Foto: Slepi Hel

Ilustrační foto

Recepty použity podle knihy Michaela Žantovského, Kančí na daňčím, Praha 2019, Knihovna Václava Havla

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz