Hlavní obsah
Právo a státní správa

Slovensko čeká velké personální zemětřesení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Profimedia

Budoucí slovenský premiér již osnuje personální zemětřesení

Na Slovensku je po parlamentních volbách jasno. Koaliční vládu bude sestavovat Robert Fico. Ihned po ustavení nové slovenské vlády čeká našeho východního souseda velké personální zemětřesení.

Článek

Přitom Slovensko v letošním roce postihla již tři seismologická zemětřesení. První udeřilo v noci na pátek 31. března 2023 v okolí Bratislavy, druhé bylo ve středu 26. dubna 2023 a třetí zemětřesení postihlo naše východní sousedy ihned po volbách v pondělí 9. října 2023 na východu Slovenska. 

Vzhledem k tomu, že lídři koaličních stran Robert Fico (Smer-HD), Petera Pellegriniho (Hlas-SD) a Andreje Danka (SNS) se již dohodli, že vytvoří novou slovenskou vládu, prakticky již nic nebrání v tom, aby se Robert Fico stal již počtvrté slovenským premiérem. Robert Fico si jako budoucí slovenský předseda vlády věří natolik, že podle uzavřeného povolebního memoranda jeho vítězná strana obsadí v nové vládě pouze šest křesel, sedm včetně ministerstva vnitra jich připadne Hlasu a tři SNS.

Jelikož Robert Fico ještě před volbami avizoval svoje neskrývané ambice mocensky ovládnout slovenskou policii, státní zastupitelství a další mocenské struktury, přičemž následovat bude zajisté mediální scéna a soudnictví, čeká Slovensko v letošním roce velké personální zemětřesení. Epicentrum tohoto personálního zemětřesení bude přímo v hlavě Roberta Fica. Jeho hnací silou bude Ficova touha pomstít se za všechny ústrky vůči své osobě, jakož i vůči jeho stranickým spolupracovníkům v době odsunutí Smeru do ponižující opozice.

Personální zemětřesení začne bez jakéhokoliv otálení v Bratislavě ve výše uvedených centrálních úřadech a na zákony se zase tak moc hledět nebude. Lze totiž očekávat, že až se případná soudní podání dostanou k projednání, bude Robert Fico ovládat i slovenské soudnictví. Po zahájení slovenského personálního zemětřesení lze předpokládat, že na dotčených úřadech a institucích nezůstane kámen na kameni tak, jak to při zemětřeseních bývá. Nejprve postihne nejvyšší špičky úřadů, které Robertu Ficovi leží v žaludku. Následovat budou jejich podřízení a čistky se dotknou až řadových pracovníků. Buď se podřídí novým pořádkům nebo si sbalí své kufry a půjdou. Zároveň toto personální zemětřesení bude postupovat slovenskou krajinou přes osm samosprávných krajů až na okresy, který je na Slovensku jaksi neurekom. Celkem 79 okresů.

Je nanejvýš pravděpodobné, že centrální personální zemětřesení, které ze svého epicentra postupně zasáhne celé Slovensko, doplní i personální otřesy vyvolané Ficovými ministerskými vazaly na pozici jednotlivých rezortních ministrů. S ohledem na zveřejněný profil Rudolfa Huliaka, který je nyní starostou obce Očová, ale hlavně je žhavým a řádně nažhaveným kandidátem SNS na funkci ministra životního prostředí, lze předpokládat, že pravděpodobně dojde mj. i k personální devastaci celého rezortu ochrany životního prostředí.

Jestliže Rudolf Huliak považuje klimatickou krizi za výmysl elit, potom bude zcela nejistý v rezortu slovenského ministerstva životního prostředí osud všech, kteří se zabývají dopady nepříznivých klimatických změn. Obdobně tomu bude, na základě názoru Rudolfa Huliaka, že medvědi jsou biologická zbraň EU k likvidaci slovenského venkova, i v oblasti ochrany přírody a biodiverzity. K „odstřelu“ tak budou společně s medvědy určeni i všichni jejich rezortní zastánci.

Pokud se někdo ze současných úředníků z rezortu slovenského MŽP v minulosti přihlásil ke své homosexuální orientaci nebo je o něm známo, že je gayem, je pravděpodobně jeho další personální existence v tomto rezortu jaksi zpečetěna, byť zajisté i součástí slovenského právního řádu je zákaz jakékoliv diskriminace. A to s ohledem na názory Rudolfa Huliaka, že homosexuálové produkují více CO2 než ostatní. Zcestné náhledy tohoto ministerského kandidáta je na místě ocitovat: „Podporují (pozn. rozumějte gayové), aby se nám slovenská společnost oteplovala. Zakládají Teplárny a podobné podniky, ve kterých se kumuluje teplo, kde vzniká CO2. Nechci vidět ty sexuální praktiky dvou mužů, při kterých CO2, siřičitany a ostatní záležitosti vznikají jako vedlejší produkt při používání tělesných otvorů, které na tyto věci nejsou vůbec určeny.“

Zcestné a různé konspirační názory Rudolfa Huliaka jaksi vyvolávají potřebu sáhnout po slovníku cizích slov. V něm je uvedena u hesla diletant následující definice: „Diletant – kdo dělá něco odborného bez odborné přípravy pouze ze záliby; často hanlivě nedouk.“ První část citované definice spíše pasuje na českého ministra Zbyňka Stanjuru, který veřejně prezentuje po dlouhou dobu svoji zálibu hrát si s veřejnými financemi podle zásady: „Chudým a potřebným brát a bohatým dávat.“ Na Rudolfa Huliaka tak zbývá v citované definici krátký dovětek. Z pohledu učiněného pomoci slovníku cizích slov vyplývá, že personálně nejistý bude případně i osud všech rezortních pracovníků, kteří k ochraně životního prostředí přistupují fundovaně a s potřebnou erudicí, jelikož je čekají potencionální střety s nesmysly hlásanými vážným kandidátem na funkci slovenského ministra životního prostředí.

Je pravdou, že více starostí s výsledkem slovenských parlamentních voleb si děláme zde v české kotlině. A je pravdou, že karty na Slovensku byly rozdány v demokratických volbách a jejich výsledek do značné míry rezonuje s náladou a názory významné části slovenských obyvatel, kde liberálnější názory byly i ve volbách ve větší míře zastoupeny v Bratislavě a okolí, tj. v oblasti Slovenska, na kterou bezesporu dopadne nejvíce personální zemětřesení.

Nechť je však na Slovensku očekávané „škatulata, hejbejte se“ poučením i pro nás. Zde prozatím různí vyznavači příklonu k putinovskému Rusku, popírači klimatických změn a očkování, zastánci různých nesystémových proudů, jako např. popírání státní příslušnosti a přihlašování se k neexistujícím státním útvarům atd. své zcestné a často i nedemokratické názory včetně těch fašistických prezentují na Václavském náměstí, pražské magistrále, dříve renomovaných vysokoškolských fakultách a v dalších veřejných prostorách.

A pravdou je, že bude na českých voličích, ale i na českých politických stranách, na které je nutno pohlížet podle upraveného rčení: „Jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet a třetí v nejlepším případě za třikrát šest!“, zda se případně i v příští české vládě významně nezvýší počet diletantů a nedouků či zda v nich nezasednou i vyznavači Putina a popírači všeho možného. Taková možnost nastoluje i otázku, zda nás nová vláda případně nenažene za levnější plyn a ropu do mocenského područí Ruska.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz