Hlavní obsah

Trpíte nomofobií? Nejspíše ano, ale ani to netušíte

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Mobily nám poskytují okamžitý přístup k informacím, kontakt s ostatními a jsou zdrojem zábavy i pracovních nástrojů. Mnoho lidí ale zažívá úzkost a stres, když se jejich telefon vybije. Tento fenomén se nazývá „nomofobie“.

Článek

Pojem nomofobie pochází z anglických slov NO MObile PHone PhoBIA. Jednoduše ji lze popsat na situaci, kterou jsem dnes zažila. Kamarádovi se vybil telefon a začal hledat nabíječku. Vzhledem k tomu, že jsme zrovna byli na hokeji, kde ji sebou nikdo nenosí, tak hledal neúspěšně.

Postupem času začal být nervózní s tím, že co když mu teď někdo volá a kdo ví, kolik zmeškaných hovorů tam najde, až si telefon nabije. Po hokeji byl první, kdo z šatny zmizel, protože spěchal pro nabíječku.

Ačkoliv se možná tato fobie zdá být úsměvnou, ve skutečnosti moc důvodů k úsměvu není. Tato fobie totiž souvisí se závislostí na telefonu.

Strach z izolace

Termín byl poprvé použit ve studii z roku 2008, kterou zadal britský poštovní úřad. Na vzorku více než 2 100 dospělých studie ukázala, že 53 % účastníků někdy zažilo nomofobii. Tento stav je charakterizován pocity úzkosti, když člověk nemá telefon.

Jedním z hlavních důvodů, proč lidé pociťují úzkost, když se jim vybije telefon, je strach z odtržení od ostatních a ztráta přístupu k informacím. Moderní společnost je založena na neustálém připojení k internetu a sociálním sítím.

Mobilní telefony umožňují lidem být stále „v obraze“ – ať už se jedná o pracovní e-maily, zprávy od přátel nebo novinky z celého světa. Když se telefon vybije, lidé ztrácejí tuto schopnost a často se cítí izolovaní a neinformovaní.

Jedním z hlavních psychologických aspektů, který souvisí s úzkostí z vybitého telefonu, je fenomén „FOMO“, tedy strach z toho, že nám něco uteče. Tento pocit je intenzivnější u mladších generací, které jsou zvyklé na neustálý příliv informací ze sociálních sítí.

Článek z roku 2019 v Journal of Family Medicine and Primary CareTrusted Source uvádí, že několik potenciálních psychologických stavů, jako je sociální úzkost nebo panická porucha, se může objevit u člověka před rozvojem nomofobie.

Vědci proto také poznamenali, že stále není jasné, zda porucha pochází z existující úzkostné poruchy nebo ze závislosti na mobilním telefonu.

Jak se fobie projevuje?

I když nomofobie není klinická diagnóza, objevují se u ní příznaky, které podle serveru VeryWellMind zahrnují:

  • Nemožnost vypnout telefon.
  • Neustále kontrolujete, zda v telefonu nejsou zmeškané zprávy, e-maily nebo hovory.
  • Nabíjíte baterii, i když je telefon téměř plně nabitý.
  • Berete si telefon s sebou kamkoliv, dokonce i do koupelny.
  • Opakovaně kontrolujete, zda máte telefon.
  • Strach z toho, že budete bez Wifi nebo se nebudete moci připojit k mobilní datové síti.

Léčba nomofobie

Co dělat, když se ve výše uvedených příznacích poznáváte? Pokud máte za to, že se problém vymkl kontrole, doporučují odborníci zahájení terapie. Ne, nedělám si legraci. Jedná se závislost jako každou jinou a je třeba k ní takto přistupovat.

Podle serveru Healthline má velmi dobré výsledky kognitivně behaviorální terapie (CBT), která vám může pomoci naučit se zvládat negativní myšlenky a pocity, které se objevují, když přemýšlíte o tom, že nemáte svůj telefon.

Pokud nemáte pocit, že by se vaše situace vymykala kontrole, můžete zkusit běžné rady a tipy na mobilní detox. Vymezte si část dne, kdy nebudete vůbec používat telefon. Když jdete nakoupit nebo si zaběhat, nechávejte telefon doma - učíte se tím fungovat bez něj a vyčistíte si hlavu.

Vypněte na noc telefon, abyste měli klidnější spánek. Pokud k probuzení potřebujete budík, mějte telefon v dostatečné vzdálenosti, abyste jej v noci nemohli snadno zkontrolovat.

O víkendu se nebojte telefon odložit klidně na celý den a najděte si jiný zdroj zábavy - například si zahrajte s dětmi deskové hry nebo jeďte na výlet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz