Hlavní obsah
Právo a státní správa

Sonda v síti: Legislativní plány vlády v digitální oblasti pro rok 2024

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jaromír Novák

Na konci minulého roku vláda schválila tradičně Plán legislativních prací vlády pro rok 2024. Jaké návrhy se dotknout digitálního sektoru?

Článek

Plán legislativních prací vlády je tradiční dokument, kterým vláda dopředu oznamuje, na jaké zákony a jejich novely se v tom daném roce zaměří. Samozřejmě to neznamená, že pokud zákon je potřeba znovelizovat a není v Plánu legislativních prací, že jej ministerstvo nemůže do vlády předložit. A naopak. Pokud ministerstvo nechce být honěno za nesplnění termínů, tak návrh zákona (i když ví, že ho bude muset připravit), do Plánu legislativních prací prostě nedá.

Pojďme se tedy telegraficky podívat, jaké nové zákony a novely dotýkající se digitální oblasti nás čekají v tomto roce.

V lednu by vládě měly být předloženy dva návrhy zákonů upravující bezpečnost. Jedním je návrh připravený Národním úřadem pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) implementující směrnici o „kybernetické bezpečnosti NIS2“, tedy návrh nového zákona o kybernetické bezpečnosti a změnový zákon. Druhým je návrh zákona o odolnosti subjektů kritické infrastruktury, který připravuje Ministerstvo vnitra a implementuje do českého právního řádu evropskou směrnici o odolnosti kritických subjektů. I když jsou oba návrhy důležité, semináře a veřejná diskuze se točí jen kolem toho prvního.

V lednu má také Ministerstvo financí předložit vládě návrh zákona o digitálních financích, který implementuje předpisy Evropské unie v oblasti digitálních financí (zejména nařízení o trzích kryptoaktiv a nařízení o digitální provozní odolnosti finančního sektoru) a k němu změnový zákon.

Ministerstvo průmyslu a obchodu by v lednu mělo předložit od vlády adaptaci nařízení, kterým se zřizuje rámec opatření pro posílení evropského ekosystému polovodičů (tzv. akt o čipech).

V červnu chce Ministerstvo vnitra seznámit vládu s věcným záměrem zákona o správě dokumentů a o archivnictví, který má za cíl modernizaci právní úpravy spisových služeb, snížení administrativní zátěže při správě dokumentů, zefektivnění fungování archivní soustavy a využití plného potenciálu nástrojů eGovernmentu, ať už se pod tím myslí cokoliv.

Po letních prázdninách slíbilo Ministerstvo průmyslu a obchodu předložit vládě návrh zákona o určení zástupců vybraných subjektů za účelem shromažďování elektronických důkazů v trestním řízení. Jedná se o transpozici směrnice kterou se stanoví harmonizovaná pravidla pro určování určených provozoven a jmenování zástupců za účelem shromažďování elektronických důkazů v trestním řízení.

Jak bylo řečeno na začátku, uvedený seznam není úplný. V Plánu legislativních prací vlády není zmíněna například probíhající novela zákona o elektronických komunikacích, nebo návrhy na elektronizaci českého zdravotnictví. Je otázkou, zda to změní připravovaný projekt e-legislativa.

Článek vyšel také na blogu sdružení CZ.NIC.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz