Hlavní obsah

Hanácký Jadran: Lom Výkleky nabízí úžasné přírodní koupání i potápění. Pochvalují si to hlavně muži

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay/Public domain

Ilustrační foto

V Česku je mnoho atraktivních lokalit pro koupání v přírodě. Lom Výkleky na Přerovsku je jedním, který se opravdu vyjímá. Jeho voda má azurově modrou barvu a je natolik čistá, že se stala oblíbeným místem nejen pro milovníky letních sportů.

Článek

Lom je místem pro klidný odpočinek

Nejkrásnější zatopený lom ve Výkleku blízko Olomouce je ideální destinací pro letní osvěžení. Mezi nejlepší místa pro koupání v okolí Přerova patří právě tento lom s krystalicky čistou vodou a dobrou viditelností až do hloubky třímetrů, což láká milovníky potápění. Obklopují ho impozantní skalní útvary, které nabízí nádherné výhledy na vodní plochu. Vstup do vody je na jednom místě mírný a průměrná hloubka lomu je kolem 6 metrů. Dno pokrývají kameny.

Bez ohledu na to, zda jste nadšeným přírodovědcem, potápěčem, rybářem, nebo jen hledáte místo pro klidný odpočinek, lom Výkleky má co nabídnout, a to každému. Kromě relaxace na břehu je možné na tomto místě sledovat rozmanitý podvodní život, včetně jedinečné atrakce – sladkovodní medúzy, které se zde vyskytují. Historie lomu Výkleky začala v první polovině 20. století, kdy se zde těžily stavební materiály. Po ukončení těžby byl lom dlouhodobě opuštěn, avšak příroda si nakonec našla cestu zpět a proměnila toto místo v nový přírodní úkaz. Postupně se tato bývalá oblast přeměňovala v mělké jezero, které začalo být domovem různých druhů živočichů, včetně sladkovodních medúz.

Atrakcí jsou sladkovodní medúzy

Ano, opravdu mluvíme o medúzách – průzračných, pulzujících bytostech, které obvykle najdeme v moři. Tyto medúzy se dostaly do lomu nejspíše díky akvaristovi, který je zde vypustil. Jedná se o druh Craspedacusta sowerbii, který pochází z jihovýchodní Asie a postupně se rozšířil do mnoha částí světa. Ve Výklekách se tyto medúzy objevují během letních měsíců, kdy teplota vody přesahuje 20 °C a stávají se tak dobře viditelnými. Nebojte se, tito živočichové nežahají a jsou zcela neškodní. I když nejsou ve svém typickém prostředí, sladkovodní medúzy se umí úspěšně přizpůsobit a daří se jim skutečně dobře. Pravidelně se zde objevuje nová generace těchto úchvatných bytostí. Je to působivý zážitek sledovat, jak se tyto křehké a průhledné organismy vznášejí ve klidné, modré vodě v České republice.

Foto: Pixabay/Public domain

Lom je oblíbený hlavně u těch, kteří vyhledávají klid

Jestliže máte zájem o potápění, lom Výkleky představuje jedno z několika míst, kde je možné kombinovat ponory do hlubin s pozorováním těchto zajímavých bytostí. Lom je oblíbený nejen u potápěčů, ale i u rybářů, kteří se sem pravidelně vrací pro klid a ticho, jež toto místo poskytuje. Pro ty, kteří vyhledávají klid a relaxaci, je lom Výkleky ideální volbou. Nachází se v krásné přírodní oblasti a je obklopen zelenými lesy, které poskytují bohaté možnosti pro turistiku. Můžete se zde toulat podél břehů lomu nebo se vydat na procházky do okolních lesů a obdivovat tamní flóru a faunu.

Pokud máte zálibu v pikniku, nezapomeňte si s sebou vzít košík plný dobrůtek a vyberte si pro relaxaci jednu z kamenných pláží, odkud si můžete vychutnávat výhledy a naslouchat zvukům přírody. Lom Výkleky má své kouzlo také v tom, že i když kdysi vypadalo, že je ztraceno, dokázalo se znovu probudit a proměnit se v oázu přírody, stačilo mu jen dát novou příležitost. Ať už sem zamíříte za medúzami nebo za poklidem v přírodě, můžete si být jisti, že lom Výkleky je jedno z nejlepších míst pro relaxaci a koupání na Moravě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz