Hlavní obsah
Sport

Bitva extraligových gigantů číslo 1: Lehkost Sparty a pardubické nic

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Sporťákovo info

Šesté kolo hokejové extraligy nabídlo první měření sil dvou největších adeptů na titul. Sparta si pochutnala na pardubickém perníčku a ukázala, kdo je na tom aktuálně lépe.

Článek

Hokejový fanoušek byl zvědavý, jak dopadne první vzájemné měření těžkých vah. V pardubické aréně se proti sobě postavili dva největší adepti na mistrovský titul, pardubické Dynamo a pražská Sparta.

S absencemi si poradila Sparta

Jsme teprve na začátku nového ročníku a na sparťanské marodce je aktuálně devět hráčů. A ne, nejedná se o hráče, třetí či čtvrté formace. Spartě chybí opory. Aktuálně nemůže počítat s brankářem Kovářem, z beků nejsou k dispozici Kempný, Moravčík, Mozík a Němeček. Absence útočníků? Horák, Vitouch, Sobotka, Řepík. Z absentujících hráčů by Sparta poskládala nabitou první pětku. Obavy Pražanů, že se tyto bolestivé absence projeví na výsledcích v úvodu ročníku? Zbytečné. Sparta ukázala, že i v oslabené sestavě bude patřit mezi extraligovou špičku. Přesvědčilo se o tom i hvězdami nabité Dynamo, které v utkání nemohlo počítat s kapitánem Lukášem Sedlákem.

Lehkost Sparty, křeč Pardubic

Úvod utkání sice patřil Dynamu a vypadalo to, že potvrdí roli mírného favorita tohoto utkání. Jenže své šance nevyužilo, buď chyběla přesnost v zakončení, anebo Spartu podržel brankář Kořenář, který si v Pardubicích připsal už čtvrté čisté konto v této sezóně.

Sparta úvodní tlak ustála a následně už patřilo utkání jí. Ve hře Sparty nebyla vidět žádná složitost. Rychlou kombinací otevřel skóre utkání na konci první třetiny Filip Chlapík, ve druhé třetině využil přesilovou hru Kryštof Hrabík. Další dvě branky si Pražané schovali do posledního dějství. Přesilovky využili Krejčík a Lajunen. Sparta si tak dokráčela k jasnému a naprosto zaslouženému vítězství 4:0.

Bez kapitána to nepůjde?

Na absenci Lukáše Sedláka se v Pardubicích vymlouvat nemohou. I bez jednoho z nejlepších extraligových hráčů je kádr Dynama plný dalších kvalitních hráčů. Jenže jména ještě neznamenají úspěch. Ve hře Dynama chyběl větší zápal, přesnost, lehkost, emoce. V přesilovce pět na tři sice orazítkoval břevno Červenka, ale jinak při sedmdesáti vteřinové početní výhodě branku Kořenáře hráči Pardubic neohrozili. To sparťanské počínání v početních výhodách bylo na jiné úrovni. Rychlé a přesné přihrávky, kterými se sparťané dostávali do šancí. Výsledkem byly tři přesilovkové branky.

Zadina pod tlakem

Trénovat takto nabitý kádr? Musíte počítat, že budete neustále pod tlakem. Dynamo má odehráno šest utkání, ve kterých už dvakrát ztratilo. Co je ale zarážející, je osmnáct inkasovaných branek. Jen o jednu branku více svým soupeřům vstřelilo. Ani výsledky nikterak pardubické fanoušky nepřesvědčují. Po úvodní povinné výhře nad Kladnem a vydřeném tříbodovém zisku v Olomouci, přišel debakl 1:6 v Českých Budějovicích. Poté sice přišly výhry nad Mladou Boleslaví a ve Vítkovicích, ale v Ostravě muselo Dynamo obracet v posledním dějství z 1:3 na 4:3.

Kvalita kádru Pardubic? Tým by měl v utkáních dominovat, porážky v dlouhém ročníku budou, ale nesmí být po odevzdaných výkonech. Dynamo zatím nefunguje tak, jak by mělo a jak si majitel Petr Dědek přeje.

Fanoušci trpěli

Pardubická aréna byla opět plná, vyprodaná, i když se několik desítek volných míst v hledišti našlo. Natěšené publikum se těšilo na kvalitní duel, s vidinou páté výhry v probíhajícím ročníku. Jenže přišla pomyslná facka. Na kostce nad ledem bylo v přerušeních několik záběrů do publika. Výrazy pardubických diváků hovořily za vše. S blížícím se koncem bylo přání jediné, neinkasovat potupnou „pětku“.

Sparta je dál

Při pozorování vzájemného duelu vyšly dva závěry:

  1. Sparta je na tom aktuálně lépe, než Dynamo
  2. Pardubice toho musí hodně změnit

Nelze říci, že by Sparta předvedla dominantní výkon. Hrála ale tak, jak to na aktuální Dynamo stačí. Přežila úvodní nápor, aby si následně vzala do rukou osud celého utkání a zbytek utkání ovládla.

Pro Spartu je vítězství na horké půdě favorita obrovskou vzpruhou. Sparťané ukázali sílu a charakter, jde to i bez hvězd. K výhrám pomáhá i jistý brankář Josef Kořenář. V Pardubicích vychytal všech 26 pokusů soupeře a zapsal třetí nulu v řadě. V úvodu se hodně zapotil, ale po zbytek utkání už tolik práce neměl.

To Pardubice už musí začít řešit aktuální situaci. Očekávání byla, jsou a budou nadále vysoká. Momentálně na příznivcích Dynama vidíte pochopitelné znepokojení a nejistotu. Tento tým má rozhodně na víc.

Přichází již také volání po změně trenéra. Marek Zadina není v lehké pozici, jenže je zde otázka, kdo by ho mohl nahradit? Radim Rulík je pryč, Václav Varaďa je pryč. Pravděpodobně dva nejlepší čeští trenéři se na lavičce Dynama už rozhodně neukážou. Kam by tedy majitel Petr Dědek mohl sáhnout? Do vlastních řad klubových legend? Vladimír Martinec kádr s hvězdami z NHL zvládl a dovedl ho k titulu. Byla by to cesta k lepším zítřkům?

V kabině Dynama muselo být po utkání hodně živo. Mdlý výkon, zbytečná vyloučení a prohra s největším rivalem. „Budíček“, po kterém volala pardubická jižní tribuna musí přijít, tedy spíše už měl dávno zvonit.

Po první bitvě extraligových gigantů se tak Sparta tabulkově dotáhla na Pardubice, zanechala ale rozhodně lepší dojem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz