Hlavní obsah
Sport

Brankářů v NHL už je dostatek, chtělo by to hráče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Hokejový brankář Jakub Málek se stal dalším českým zástupcem v brankovišti, který získal smlouvu v kanadsko-americké NHL.

Článek

Lukáš Dostál, Karel Vejmelka, Daniel Vladař, Petr Mrázek, David Rittich, Vítek Vaněček a Jiří Patera. To je soupis českých brankářů v NHL, který může v příští sezóně rozšířit Jakub Málek, který podepsal dvouletou dvoucestnou smlouvu s New Jersey Devils.

A to není vše. V nižší AHL se v letošní sezóně objevilo dalších pět českých můžu v masce. Konkrétně šlo o Aleše Stezku, Tomáše Suchánka, Jakuba Dobeše, Pavla Čajana a Jakuba Škarka. Česká brankářská škola je za mořem bohatě zastoupena.

Pokud se podíváme do historie, z gólmanů ve výpisu nesmí chybět například Dominik Hašek, Tomáš Vokoun, Roman Turek, Ondřej Pavelec, Milan Hnilička či Roman Čechmánek. Českých mužů v brankovišti, kteří zasáhli v nejslavnější hokejové soutěži je ale ještě daleko víc.

Jen se potvrzuje fakt, že na české brankáře je spoleh a vědí to i v zámoří. O šanci se nyní popere dvaadvacetiletý Jakub Málek, který doposud chytal ve finském Ilvesu Tampere. V letošním ročníku se v brankovišti Devils objevili Nico Daws, Akira Schmid, Jake Allen, Kaapo Kahkonen a Vítek Vaněček.

Málek, který byl draftován před třemi lety ve 4. kole jako 100. hráč, rozhodně není bez šance. V New Jersey se nebojí stavět na mladých gólmanech. Třiadvacetiletý Daws odchytal 23 utkání, stejně starý Schmid jich odchytal 19.

New Jersey se v říjnu letošního roku představí v Praze, v rámci NHL Global Series 2024 se 4. a 5. října v O2 areně střetne s Buffalo Sabres. O další motivaci pro Málka v tomto případě tedy není potřeba se více rozepisovat.

V budoucnu se o gólmany bát nemusíme, problémem v poslední době je a pravděpodobně i bude, že se v zámořské NHL příliš neprosazují čeští hráči, mladí čeští hráči.

Nedostatek českých hráčů je především v obraně, kde v aktuálním ročníku nastupovali z českých zástupců pouze Radko Gudas, Jan Rutta, Filip Hronek a David Jiříček.

Na konci června proběhne v Las Vegas vstupní draft, kluby si budou vybírat z hráčů narozených od 1. ledna 2004 do 15. září 2006.

Největším českým favoritem je plzeňský obránce Adam Jiříček, u kterého je naděje, že by mohl být vybrán v prvním kole. Stejnou naději má i další obránce, Dominik Badinka, který aktuálně působí ve švédském Malmö Redhawks.

V aktuálním ročníku na sebe nejvíce upozorňuje David Pastrňák, který je jednoznačně nejlepším českým hokejistou v NHL. V blízké budoucnosti by ho mohl nahradit Martin Nečas, který se stává oporou týmu Carolina Hurricanes. Životní sezónu v NHL hraje Pavel Zacha či Filip Hronek.

Na další hráče typu Jágr, Eliáš, Hejduk, Straka a mnoho dalších, si budeme muset počkat. Otázkou je, jestli se ještě někdy podobných hokejistů dočkáme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
NHL v Praze

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz