Hlavní obsah
Sport

Dlouholetý spor fanoušků! Messi, nebo Ronaldo?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: SportMania

Messi vs Ronaldo

Dlouholetá otázka fanoušků z celého světa! Messiho zastánci argumentují jeho výkony na hřišti a fanoušci Ronalda zase jeho čísly. Držme se faktů, budete překvapeni, pro koho jsou čísla příznivější.

Článek

Shodněme se na tom, že končí éra dvou fotbalových polobohů. Fotbal nepamatuje tak dlouhou dominanci dvou hráčů nad okolním fotbalovým světem. Kdo z nich je, ale úspěšnější? Jak to vůbec měřit? Ankety popularity, jako jsou Zlatý Míč nebo ocenění FIFA pro nejlepšího hráče budou vždy do jisté míry subjektivní. Pojďme se tedy držet faktů.

Zhodnotíme kompletní kariérní statistiky obou hráčů. Zohledníme počet odehraných utkání, počet gólů, gólových asistencí, a to jak na klubové, tak na mezinárodní scéně. Uvedeme i průměrné hodnocení obou hráčů za posledních 12 měsíců a jejich výkony v elitních evropských soutěžích za poslední dvě sezóny. Bude to nálož a pěkná dávka překvapení. Jdeme na to!

Oba byli tahouny svých klubů i národních týmů. Oba vyhráli, co se dalo a oba se stali legendami. Jak to bylo na klubové i mezinárodní scéně?

Na klubové scéně jednoznačně převyšuje Messi, který dal v 831 zápasech 695 gólů a připsal si 297 gólových asistencí. Cristiano je co do počtu branek stále lepší, ale jeho 701 branek v 949 utkáních bude pokořeno, ještě během letošního jara. Do počtu asistencí je Ronaldo na čísle 201, což je dáno i rolí v týmu obou hráčů. Ale pokud znovu uvážíme průměrná čísla, tak Messi má podíl na gólu každých 69 minut, zatímco CR7 každých 88 minut.

A jak je tomu v reprezentaci? Cristiano Ronaldo odehrál za portugalský národní tým 196 utkání, skóroval 118× a připsal si 33 gólových asistencí. Messi zde v počtu gólů zaostává, ale dohání to o to lepší bilancí asistencí. Ve 170 zápasech dal 95 gólů a na 52 branek přihrál. Zde má CR7 do průměru konečně lepší čísla. Dal gól každých 131 minut, zatímco jeho oponent čeká na reprezentační gól v průměru 148 minut. Messi však bere čísla do svých rukou pokud uvážíme i gólové nahrávky. Messi ne „kanadský bod“ čeká 96 minut. Portugalec pak 103 minut.

Lionel Messi se narodil 24.6.1987 (35 let), měří 169 cm a jeho dominantní nohou je brilantní levačka. Aktuálně má odehráno 1001 oficiálních utkání ve kterých nastřílel neuvěřitelných 790 gólů a nasbíral 349 asistencí. V průměru tedy dá gól každých 104 minut a každých 72 minut gól buď sám vstřelí nebo na něj přihraje. Průměrné hodnocení Lionela Messiho za poslední kalendářní rok je 8,17. Zejména jeho stabilní výkonnost, jej řadí mezi nejlépe hodnocené hráče vůbec. (Mbappé 7,75, Neymar 7,71, De Bruyne 7,8)

Cristiano Ronaldo se narodil 5.2.1985 (37 let) , měří 185 cm a jeho dominantní nohou je úderná pravačka. Aktuálně má odehráno 1145 oficiálních zápasů, ve kterých si připsal astronomických 819 gólů. Jeho počet asistencí je pak 234. V průměru dá populární CR7 gól každých 113 minut a každých 88 minut si připíše asistenci nebo samotnou branku. Průměrné hodnocení Cristiana za posledních 12 měsíců je pouhých 6,99

Na první pohled jsou čísla jasná! Cristiano dal o 29 gólů více, než Messi. Argentinec má naopak o 115 asistencí více, než portugalská hvězda. CR7 je však o dva roky starší a má odehráno o 144 více utkání, než argentinský kouzelník. Přidejme objektivní pohled na věc. Hledáte hráče s nejvyšším počtem gólů? Je to Cristiano Ronaldo. Hledáte hráče s nejvyšším počtem asistencí? Je to Lionel Messi. Hledáte hráče s nejlepším gólovým průměrem? Je to znovu Argentinec. Věk ani jeden z hráčů nezastaví. Zatímco CR7 si svou výkonnost už dál udržet nedokáže, Messi patří mezi nejlepší hráče MS a na klubové scéně dál vyrovnává své kolegy z týmu Mbappého s Neymarem. Ale vydrží to další dvě sezony? Pokud ano, o nejlepším střelci máme zase na dlouhou dobu jasno.

Závěrem můj osobní pohled na věc. Vždy mi byl spíše blíže Lionel Messi. Díky svému vystupování na hřišti a uvnitř klubu. Dodnes ho vnímám, jako perfektní ukázku loajálního hráče, který vždy postavil klub nad své vlastní zájmy. Každý si na oba hráče udělá svůj názor, ale tohle jsou fakta. Čísla, která oba hráči nasbírali za více než 15 let společného působení na fotbalových trávnících. Statistiky obou hráčů jsou dechberoucí, ale vyšší bere.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám