Hlavní obsah
Víra a náboženství

K reakci Lubomíra Stejskala

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Stanislav Velický

I já jsem si v pondělí 25. září přečetl na Novinkách.cz exkluzivní rozhovor s farářkou Martinou V. Kopeckou. S většinou zmíněného Lubomírem Stejskalem souhlasím. Je to doslova zapeklitá záležitost.

Článek

Úvodním obrázkem chci naznačit, že naše cesty se odehrávají na horách a v údolích. Jak se říká, jednou jsi dole, jednou nahoře. Víme také, že cesty Páně jsou nevyzpytatelné.

Vydat se po Boží cestě není jen tak. Vyžaduje to celého člověka se vším všudy a rozhodnutí po Boží cestě vykročit znamená v první řadě pevné chtění se po ní vydat nejen na začátku, nýbrž celou cestu až do cíle. Tím cílem je věčný život, život poznávání Boha a toho, Jehož poslal na svět, Ježíše Krista. „Neboť tak Bůh miluje svět, že dal svého jediného Syna, aby žádný, kdo v něho věří, nezahynul, ale měl život věčný. Vždyť Bůh neposlal svého Syna na svět, aby svět odsoudil, ale aby byl svět skrze něj zachráněn.“ (Jan 3:6-17)

Ta cesta je cestou následování Pána Ježíše Krista; je nazvána úzkou nebo zúženou, poněvadž po ní jde člověk sám, zbaven všeho, co by mu bránilo po ní jít. Začíná za těsnou branou, u níž se člověk zbavuje všech přítěží, překážek tím, že opouští všechny a všechno, s čím po té cestě následovat Ježíše Krista nemůže.

A tady začíná problém. Jsem ochoten zaplatit tuto cenu? Zapřít sám sebe, vzít na sebe a nést svůj kříž každý den? Vydat svůj život Bohu se vším všudy, být Mu cele k dispozici? Nebo se nechci svého života vzdát a chci si žít po svém, jak se líbí mně, bez ohledu na to, jestli se to líbí Bohu?

Když čtu v Písmu, že je v Božích očích něco ohavnost, mohu tu ohavnost páchat nebo ji druhým schvalovat? Mohu dobrovolně hřešit a přitom stále milovat Boha, který první miloval mne a dokázal svou lásku tím, že dal to nejdražší, co měl - neušetřil vlastního Syna, ale za nás za všechny Jej vydal? Nemohu! A jestli dobrovolně hřeším, mohu počítat s Boží milostí nebo s Božím hněvem?

Bůh je nejen milující Otec, ale také spravedlivý Soudce - všechen soud však svěřil Jeho Synu. Bůh je také milosrdný, nicméně se smilovává nad kým chce a koho chce, toho zatvrzuje. Bible říká, že je hrozné upadnout do rukou živého Boha.

Moudrý král Šalomoun coby Kazatel napsal: Slovo na závěr všeho, co bylo řečeno: Boha se boj a Jeho příkazy zachovávej, protože toto se týká každého člověka (neboť na tom všecko člověku záleží - Bible Kralická). Vždyť Bůh každé dílo přivede na soud se vším, co je skryto, ať dobrým nebo zlým. (Kazatel 12:13-14)

Tož tak.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz