Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ústavní soud a mimořádná valorizace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Bible říká, že lháři a zloději do Království Božího nevejdou. Je vskutku s podivem, že tu asistuje předseda strany, mající v názvu „křesťanská“, který před Ústavním soudem, tj. soudem dbajícím na dodržování Ústavy, tuto státní „zlodějnu“, obhajuje.

Článek

Řekl bych však, že Ústavní soud (ÚS) by neměl dbát jen na dodržování Ústavy jako takové, nýbrž by měl bdít též nad celým legislativním, soudním procesem a svými nálezy a rozhodnutími napomáhat a dohlížet na takříkajíc vyšší spravedlnost, tj. spravedlivé neboli správné rozhodování ve věcech ústavnosti a práva jak u zákonodárců, tak soudů a soudců nižších instancí.

Vrátíme-li se k loňské mimořádné valorizaci důchodů, pokud tedy tuto zlodějnu - jak jinak to výstižněji nazvat - ÚS posvětí a bude se na ní tím pádem podílet, nemůže si být v této zemi nikdo ničím jist, neboť spravedlnost v tomto případě velmi utrpí a nebude už tradičně slepá podle principu „padni, komu padni“, nýbrž vezme v potaz zájmy někoho, kdo na zájmy lidu, který má v demokratické společnosti podle Ústavy veškerou moc, nedbá, ztratí smysl pro spravedlnost a tím i smysl existence ÚS, byť možná kvůli jeho současnému složení, dejme tomu dočasně. Jestli na pomyslných miskách vah Spravedlnosti nepřeváží dotčené právo důchodců nad chabým a nestoudným zdůvodněním tohoto kroku vlády, pak by bylo něco hodně špatně.

Nezávidím ústavním soudcům jejich první vážný úkol v jejich novém složení, nicméně či právě proto jim přeji doslova Šalomounovu pověstnou moudrost, kterou si vyžádal od Boha, který mu dal na vybranou mezi bohatstvím a moudrostí, aby rozhodli spravedlivě a získali si tak důvěru nejen důchodců, ale i celé společnosti.

Vždyť řekněme si upřímně - může snad ÚS považovat argumenty, neřku-li důkazy, vlády a Sněmovny, při svém rozhodování podle svědomí a nejlepšího přesvědčení za relevantní? Podle slibu ústavního soudce a mého názoru nikoli.

Slib soudce Ústavního soudu zní: „Slibuji na svou čest a svědomí, že budu chránit neporušitelnost přirozených práv člověka a práv občana, řídit se ústavními zákony a rozhodovat podle svého nejlepšího přesvědčení nezávisle a nestranně.“

Dostojí-li ústavní soudci svému slibu a dospějí-li ke správnému posouzení toho, k čemu skutečně došlo, tj. k bezprecedentnímu okradení důchodců, neměl by být problém vydat nález, který tento odsouzeníhodný počin vlády nejen zruší, ale zároveň napraví tím, že rozhodne o vrácení toho, co zloděj ukradl. K tomu Spravedlnosti slouží nejen její váhy, ale i meč.

Foto: Roland Zumbühl, Arlesheim / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0 + text

Picswiss_BE-98-17_Biel-_Gerechtigkeitsbrunnen_(Burgplatz)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz