Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Komu chutná Budvar? Nejvíc státní pokladně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Štěpán Erbe/ služba AI

Pij Budvar, posílíš rozpočet.

Stát podniká. Tu více, tu méně úspěšně. Každopádně má podíl celkem ve 107 firmách. Některé dobře vydělávají, na jiné doplácíme.

Článek

Najít nejbohatší českou firmu s majetkovým podílem státu není nic těžkého. Je to ČEZ. Stát – takže tak trochu my všichni – v něm drží skoro 70 % akcií. Nově ČEZ meziročně ohlásila propad zisku 63 %, čistý zisk za rok 2023 ve výši 29,6 miliardy je ale pořád druhý nejvyšší za posledních deset let.

Ministr financí Zbyněk Stanjura už si brousí zuby na letošní dividendu, ale pořád ještě má v plánu firmu podojit na mimořádné dani.

Energetický kolos ale není zdaleka jediná zajímavá firma s majetkový podílem státu. Alespoň nějaký podíl má Česko nyní ve 107 firmách (údaj platný k 31. prosinci 2022).

Pro bezpečnost státu

Řada z firem je ale stručně řečeno k ničemu. Celkem 59 firem jich je ve škatulce „dočasné držení“, kam stát řadí ty, které jsou v likvidaci, v konkurzu či se počítá s jejich prodejem. Prostě je do budoucna nechce.

Patří tam i některé bizarnosti, jako třeba firma Editio Praga, pohrobek známého hudebního vydavatelství Supraphon, kde má stát, konkrétně Ministerstvo kultury jednu jedinou akcii. Firma je v likvidaci – už 24 let.

Na opačné straně spektra jsou strategické firmy. Ty z definice „operují mimo standardní konkurenční prostředí“ a jsou to třeba společnosti a podniky nutné pro zajištění bezpečnosti státu.

Kupodivu tam ale stát řadí třeba i karlovarský hotel Thermal, který se měl přitom ještě nedávno prodávat… Ministerstvo financí, pod nějž známý brutalistní hotel na kolonádě patří, si ale pochvaluje, že to „významný subjekt lázeňství, hotelových a kongresových služeb a každoročně zajišťuje pořádání MFF v Karlových Varech“.

Mezi strategické firmy patří i jediný národní podnik Budějovický Budvar. „Podnik je zdrojem finančních prostředků pro státní rozpočet. Vizí podniku je do budoucna posílit své působení v roli ‚národního pivovaru‘,“ píše ministerstvo zemědělství. Vloni Budvar do státního rozpočtu odvedl 250 milionů korun. A na prodej není. Státu patří i Letiště Praha. Počítá se, že letos státu pošle nějakých 200 milionů korun.

Strategickou firmou je nově i pardubická Explosia, ta, jak známo, vyrábí výbušniny včetně známého semtexu, zájem o její produkty ale dramaticky vzrostl s válkou na Ukrajině: hlavně o střelný prach a speciální hnací náplně pro dělostřeleckou munici.

Firma, kterou svět neviděl

Zajímavá je i skupina firem v kategorii podpůrné. Ty prý „poskytují servisní či účelové podpůrné služby organizačním složkám státu či zajišťující základní nezbytné služby pro veřejnost, které stát není schopen efektivně zajistit na soukromém trhu ani vlastními silami“.

Příkladem je státní podnik, o němž nikdy nikdo neslyšel: Mezinárodní testování drůbeže Ústrašice v gesci ministerstvem zemědělství. Je tam i řada výzkumných ústavů spadajících pod ministerstvo průmyslu či Horské lázně Karlova studánka a Státní léčebné lázně Janské Lázně pod ministerstvem zdravotnictví. Tak ať příště víte, komu platíte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám