Hlavní obsah
Názory a úvahy

Provokuje NATO Rusko? Ze záhrobí svědčí i Gorbačov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Dost možná jste se s takovým tvrzením už taky setkali: chudák Rusko se útokem na Ukrajinu vlastně brání, protože NATO se stále blíží k jeho hranicím i přes slib, že se na východ rozšiřovat nebude.

Článek

Jak to bylo ve skutečnosti? Žádný takový slib ze strany NATO nikdy nepadl. Jsou na to data, fakta i svědectví pamětníků – včetně těch ruských.

To, že se smyšleným příslibem dnes ohání Vladimir Putin, na věci nic nemění. Ani stokrát zopakovaná lež se přece nestane pravdou, i když to bude Putin opakovat zas a znova, podobně jako ZDE, v roce 2007 na bezpečnostní konferenci v Mnichově: „Máme právo se ptát: proti komu je tato expanze (NATO) namířena? A co se stalo s ujištěními, která naši západní partneři poskytli po rozpuštění Varšavské smlouvy?“

Putin tehdy – zdánlivě věrohodně – citoval slova tehdejšího generálního tajemníka NATO Manfreda Wörnera ze 17. května 1990 o tom, že „jsme připraveni neumístit armádu NATO mimo německé území, což dává Sovětskému svazu pevnou bezpečnostní záruku“.

Nikdo o tom nemluvil

Každá správná dezinformace má mít v sobě i část pravdy, jak Putin, coby vyškolený zpravodajský důstojník KGB, dobře ví. Citovaná slova tehdy skutečně padla, jenže je tu důležité jenže…

Výrok šéfa NATO a celá tehdejší debata se týkala faktu, že Němci, Američané, Britové a Francouzi se v roce 1990 – v souvislosti se znovusjednocením Německa – dohodli, že žádné neněmecké jednotky NATO nebudou rozmístěny na území bývalé NDR. Zopakujme – šlo ryze o území bývalé NDR, kde v té době ještě byla ruská vojska.

O rozšiřování NATO na východ nikdo nemluvil. V té době ještě existoval Varšavský pakt (rozpuštěn byl navíc až v červnu 1991) a málokdo tedy mohl vážně uvažoval o možnosti dalšího rozšíření NATO na východ. Celá řeč tehdejšího generálního tajemníka NATO je tady veřejně dostupná a je z ní zcela jasné, že slova, k nimž se Kreml a spol. tak rád vrací, se týkají opravdu jen závazku neněmeckých vojsk NATO nepůsobit ve východním Německu.

Co na to Gorbačov?

Kdyby to pořád jako důkaz nestačilo, k dispozici je i výpověď někdejšího generálního tajemníka Michaila Gorbačova, který tehdy SSSR vládl. Ten v rozhovoru pro projekt Russia behind the Headlines řekl:

„Téma rozšiřování NATO se vůbec nediskutovalo a v těch letech se o něm vůbec nemluvilo. (…) Diskutovalo se o jiném tématu, které jsme nadnesli: o tom, aby se vojenské struktury NATO neprosazovaly a aby po sjednocení Německa nebyly na území tehdejší NDR rozmístěny další ozbrojené síly. Vše, co bylo možné a potřebné udělat pro upevnění tohoto politického závazku, bylo učiněno. A splněno.“

Faktem je, že Gorbačov později rozšiřování NATO kritizoval a označoval „za porušení ducha ujištění poskytnutých Moskvě v roce 1990“, ale zároveň potvrzoval, že ohledně dalšího rozšíření neexistoval žádný slib. A ví to i Vladimir Putin. Jen se mu pravda do jeho anti-NATO propagandy samozřejmě nehodí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám