Hlavní obsah
Umění a zábava

Jablonský trénuje hlas Schillerové. Alenka má životnost, říká imitátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Extra. cz

Petr Jablonský jako Andrej Babiš

Nejraději mluví jako Luděk Sobota. Jeho komické výstupy ho při vystoupení často vytáhly z trapasu.

Článek

Známý imitátor Petr Jablonský začal hlasy druhých napodobovat ve svých 10 letech. Dnes jich má v repertoáru kolem stovky. Ostatně na Sobotovi a Felixi Holzmannovi se učil. Pak přidal Oldřicha Kaizera a Jiřího Lábuse. „Miloval jsem seriál Rodinka. Čekal jsem na každé pondělí, kdy rádio Golem vysílalo nový díl. Se spolužákem jsme dokonce začali natáčet vlastní díly. Kazetu jsme půjčovali za 5 korun,“ vzpomíná Jablonský na začátky své kariéry.

Komika později začali zajímali politici. Naučil se předvádět Havla, Klause, Zemana a začal s politickou satirou. Výzva byly ženské hlasy, i ty ale zvládl. Například Petru Buzkovou nebo Halinu Pawlowskou. „Halina byla obzvlášť těžká, tu jsem se učil asi dva měsíce,“ usmívá se bavič.

Naučit se nový hlas mu trvá někdy týden, jindy měsíc. Brzy se mu zřejmě rozšíří repertoár o dva nové. „Je velká poptávka po Markétě Pekarové-Adamové a po Alence Schillerové. Tyhle dámy mají životnost. Zatím je poslouchám, sleduju, zapisuju si jejich hlášky. Vše má svůj čas. Chci, aby diváci na první dobrou poznali, koho předvádím,“ prozrazuje své plány Jablonský.

Politickou satiru točí Jablonský pro Extra.cz a sledovat ji mohou také čtenáři Stream.cz. Velmi populární byl pořad Čauky lidi, ve kterém Jablonský bravurně imitoval Andreje Babiše.

Imitovat nového prezidenta se učil už během voleb. Díky tomu mohl pár dní po vítězství Petra Pavla natočit první díl nového seriálu To byl zase týden, opět z produkce Extra.cz.

Každý týden natáčí Jablonský nový. Se scénářem mu pomáhá bývalý dramaturg ČT Honza Potměšil, s převleky a doplňky dvorní maskérka Františka Skoumalová. Třeba Bolek Polívka se jí povedl obzvlášť dobře.

Dnešnímu humoru Jablonský příliš nerozumí. Je podle něho zbytečně vulgární a bez pointy. „Já jdu po faktech a z toho dělám ad absurdum. Autocenzura mi nedovolí, aby to bylo úplně přes čáru. Přesto se najdou lidi, kterým vadí, že si dělám z něčeho legraci. Třeba: Máme válečný konflikt na Ukrajině: Nikdo si nedělá legraci z konfliktu jako takového, ale z nějakých postojů našich politiků. Přesto si občas někdo stěžuje, jak si to vůbec můžeme dovolit.“

Že ho brzy nahradí umělá inteligence? Toho se Jablonský nebojí. „Vím, že díky AI nedávno promluvil Karel Gott. Ano, byla to pecka, přesto je podle mě osobní kontakt nehraditelný. Lidi obdivují, když vidí, že tu věc provádí člověk. AI nám ale určitě bude pomáhat,“ uzavírá Jablonský.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz