Hlavní obsah

Firmy na prodej aneb jak probíhají vyjednávání?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Firmy na prodej

Ekonomická recese a rostoucí cenová hladina nepodporují prosperitu rodinného podnikání, naopak řadě majitelů přidělávají velké starosti.

Článek

Několikanásobné zvýšení cen energií a vstupního materiálu si totiž vybírá svou daň, takže někteří podnikatelé začínají přemýšlet o prodání svého byznysu. Firmy na prodej totiž představují jedinou záchranu pro rodinné společnosti, které nemají vhodného nástupce do vrcholového managementu a zároveň se potýkají se začínajícími ekonomickými problémy.

Na koho se obrátit?

Firmy na prodej na trhu představují velmi specifickou položku, pro kterou budete kupce shánět relativně těžko. Proto se vyplatí oslovit renomovanou firmu zprostředkovávající prodej aktivních firem. Díky zkušeným prodejcům najde firma na prodej vhodného investora už 1 měsíc po podpisu smlouvy s majitelem. Tito investoři jsou pochopitelně plně v souladu s vašimi představami a přáními, které byste měli zástupcům poradenské společnosti sdělit.

Jednání s investorem

Aktivní firmy na prodej jsou pro nadnárodní investory velmi atraktivní. Není se čemu divit, protože velké koncerny nebo holdingy prahnou po nových trzích a větších tržních podílech, přičemž se nechtějí pouštět do rizikovějších akcí. Díky zkušeným specialistům však absolvujete veškerá jednání v poklidu, takže se s budoucím investorem domluvíte nejenom na smlouvách, ale také na budoucí struktuře společnosti.

Dosáhnete jako majitel svého cíle?

Prodej firmy je pro jejího majitele velkou událostí, kterou je však třeba v případě potřeby podstoupit. Nemusíte se vůbec ničeho obávat, protože díky specializované společnosti dosáhnete vytyčených cílů. Tím je nejčastěji zajištění budoucnosti vašemu podnikatelskému nápadu a také postarání se o vaše dlouholeté zaměstnance. Nikdo z vás totiž nechce propouštět lidi, kteří vám s rozjížděním vlastního byznysu pomáhali.

Prodej firem probíhá díky renomované společnosti relativně snadno. S trochou štěstí rychle naleznete vhodného investora, takže zajistíte budoucnost rodinnému byznysu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz