Hlavní obsah

Inženýrsko-geologický průzkum aneb jak je zkoumána kvalita podloží?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Studio Pexova

Inženýrsko-geologický průzkum

Nemusíte být vystudovanými stavebními inženýry, abyste věděli, že základem pevnosti a stability jakékoliv stavby je její podloží.

Článek

Pokud budete stavět například v nestabilní svahu nebo na písčité zemině, dá se očekávat, že bude třeba provedení celé řady zpevňovacích prací. V horším případě nemovitost postavíte a následně zjistíte, že se vám zdi začínají bortit, protože zemina pod rodinným domem není dostatečně pevná.

Provedení sondážních prací

Inženýrsko-geologický průzkum je pouze jednou z přípravných prací, které byste měli provádět před samotným zahájením výkopu. Specializovaná společnost provádějící tuto činnost spoléhá při zkoumání podloží hlavně na sondážní práce. Ty jsou u malých staveb prováděny ruční vibrační soupravou s hloubkovým dosahem až 4 metry. Její obrovskou výhodou je mobilita a také minimální poškození terénu, takže následující výkopové práce nejsou nijak ovlivněny.

Jak je to u větších staveb?

Všem vám je asi jasné, že pokud budete stavět větší rodinný dům, pak nebude možné provedení sondážních prací ručně. To by bylo časově náročné a také relativně drahé. Renomovaná firma v takovém případě používá k průzkumu těžší mechanizaci ve formě bagru nebo klasické vrtné soupravy. Její nevýhodou je sice poškození terénu, ale sondážní práce jsou provedeny rychle a precizně.

Budete budovat i studnu?

Jakmile se zkušení specialisté renomované společnosti nachází na vašem pozemku, nebylo by od věci provedení i hydrologického průzkumu. Inženýring je totiž nezbytnou součástí procesu budování studny. Protože se jedná o vodní dílo, je potřeba získat nejenom obyčejné stavební povolení, ale také územní povolení nebo souhlas společně s povolením k nakládání s vodami. Abyste nemuseli vyřizovat všechny služby sami, můžete se obrátit na renomovanou firmu.

Provedení průzkumu podloží byste před zahájením výkopových prací nikdy neměli podceňovat. Stačí si objednat specializovanou společnost, která se o všechno postará.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz