Hlavní obsah

Mýdlová hmota aneb proč si vyrobit vlastní mýdlo?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Studio Pexova

Mýdlová hmota

I když to tak na první pohled nemusí vypadat, je výroba vlastního mýdla v poslední době čím dál tím populárnější.

Článek

To je velmi pravděpodobně způsobeno snahou mnoha lidí o vyšší transparentnost a kontrolu nad složením mýdla, k čemuž se ještě přidává masivní rozšíření základní suroviny, jíž je mýdlová hmota. Tu si můžete snadno pořídit ze specializovaného e-shopu, a to za nijak přemrštěnou cenu.

Proč chtít vlastní mýdlo?

Mýdlová hmota jako základní surovina nestojí moc peněz, a přitom si při výrobě domácího mýdla užijete spoustu zábavy. Kromě toho budete mít dokonalou představu o tom, jaké látky jsou v něm obsaženy. To je ostatně hlavním důvodem, proč byste se do výroby domácího mýdla měli pouštět. Mýdla prodávaná v supermarketech totiž často obsahují látky, které zbytečně vysušují pokožku, což je pochopitelně špatně.

Co mýdlo obsahuje?

Největší výhodou domácí výroby mýdel je možnost použití kvalitní mýdlové směsi s vysokým obsahem glycerinu. Tato látka je získávána hlavně z přírodních tuků, nicméně ve zředěném stavu se hojně používá jako přídavek do kosmetiky. Díky glycerinu však pokožka zůstává hydratovaná, takže se vyhnete nemalým kožním problémům. Další velkou devízou je možnost variability mýdel, protože do nich můžete přidat barvivo i vonné esence přesně podle vašich preferencí a představ.

Není lepší rozpustit mýdlo z obchodu?

Možná nyní přemýšlíte nad tím, zda by nebylo lepší rozpustit mýdlo ze supermarketu a do něj následně přidat vonné esence nebo další barvivo. Takový technologický postup se vám ovšem s nejvyšší pravděpodobností nepodaří, protože průmyslově vyráběná mýdla obsahují velké množství ztužovačů. Kvůli tomu je prakticky nemožné jejich rozpuštění, takže se raději uchylte k výrobě vlastního mýdla z mýdlové hmoty.

Výroba vlastního mýdla se určitě vyplatí. Zažijete při tom legraci, a navíc budete mít dokonalý přehled o tom, jakou kosmetikou se myjete.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz