Hlavní obsah

Operativní leasing aneb proč tuto službu využít?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Studio Pexova

Operativní leasing

Financování motorových vozidel přes operativní leasing je v současné době ohromně populární nejenom u domácností, ale také u podnikajících fyzických a právnických osob.

Článek

Není se čemu divit, protože se na první pohled jedná o velmi výhodnou službu specializovaných leasingových společností, díky níž se můžete relativně snadno dostat k prakticky novým osobním nebo nákladním vozidlům.

Jak operativní leasing funguje?

Operativní leasing představuje specifickou možnost financování používání motorových vozidel bez převodu vlastnických práv. To je hlavní rozdíl oproti další relativně běžné možnosti financování, jíž je finanční leasing. Po skončení leasingové smlouvy tak nemáte žádné právo a leasingová společnost žádnou povinnost vám předmět operativního leasingu prodat. I přesto tak řada firem činí, ovšem samotný prodej bude legislativně ošetřen jinou smlouvou.

Co patří do operativního leasingu?

Velkou výhodou operativního leasingu je komplexnost splátek. Zatímco finanční úvěr splácí pouze pořizovací cenu daného motorového vozidla, do leasingové splátky je zahrnuto také povinné ručení a havarijní pojištění. Kromě toho řada leasingových společností nabízí možnost za mírný poplatek sjednat servisní služby od výměny zimních pneumatik až po pick-up servis. Sjednáte-li si financování auta přes operativní leasing, budete se za volantem cítit jako v bavlnce.

Jaká jsou pravidla?

Úvěr na auto však podléhá určitým pravidlům, které za žádných okolností nemůžete porušit. Konkrétně se u operativního leasingu jedná o roční kilometrový nájezd. Vše pochopitelně záleží na znění leasingové smlouvy, nicméně obvykle je dovolen nájezd 15 tisíc kilometrů za rok. Kromě toho pronajímatel poskytuje i takzvané volné kilometry, které můžete s vozidlem najet zcela zdarma a bez jakéhokoliv navýšení splátek.

Půjčka na auto pomalu vychází z módy, protože současným trendem je operativní leasing. Není se čemu divit, protože se jedná o velmi atraktivní možnost financování nového vozidla.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz