Hlavní obsah

Solární kolektory – investujte do úsporného způsobu ohřevu vody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Studio Pexova

Solární kolektory se stávají sále populárnějším způsobem ohřevu vody v domácnostech. Jsou šetrné k životnímu prostředí, a navíc umožňují úspory na výdajích za energie. Lze tak snadno zajistit spolehlivý ohřev vody.

Článek

Nízkonákladový ohřev vody

Solární kolektory jsou zařízení využívána pro přeměnu slunečního záření na teplo. Zvolit můžete kolektor se zásobníkem, pro jeho provoz není potřebná řídící jednotka, čerpadla ani expanzní nádrže. Druhou variantou je pak průtokový kolektor, který je určen k zapojení na vlastní systém ohřevu vody. V každém případě jde o velmi spolehlivý systém. Výhodou je snadná instalace, provoz i údržba. Lze přitom ohřívat užitkovou vodu v podstatě zdarma.

Vakuové trubice

Solární kolektory pro ohřev vody využívají vakuové trubice. Výhodou je, že tyto trubice neobsahují vodu ani jinou tekutinu. V případě závady se tak nemusíte obávat, že by voda vytekla. Stačí jednoduše vyměnit poškozenou trubici, která přitom nijak neovlivňuje funkčnost zbytku zařízení. Vybírat můžete z kolektorů s různým počtem trubic, od 12 až po 30. Každá trubice má přitom výkon 90-140 W – odvíjí se od orientace ke slunci, sklonu trubic a síly slunečního svitu. Teplota vody dosahuje běžně 60 °C, v létě i více.

Umístění kolektorů

Zakoupit můžete jeden kolektor, ovšem pro zvýšení výkonu lze zapojit i více kolektorů vedle sebe pro efektivnější ohřev vody solárními kolektory. Oblíbené je umístění kolektorů na střechu, ovšem umístit ho lze klidně i na zem díky stojanu. Ten drží ideální úhel 45 °. Mezi hlavní výhody těchto kolektorů patří jednoduchá konstrukce, tedy i nízká poruchovost. Dále vyšší účinnost oproti jiným typům, snadná údržba a funkce i bez řídící jednotky nebo čerpadla.

Kolektory s vakuovými trubkami jsou skvělou volbou. Nabízí řadu benefitů, jde přitom o investici, která se vám z dlouhodobého hlediska vrátí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz