Hlavní obsah

Tlakové nádoby aneb kterou z nich si vybrat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Studio Pexova

Tlaková nádoba

Kvalitní kompresor se dnes nachází nejenom na každé stavbě, ale také v dílně jakéhokoliv šikovnějšího kutila. S trochou nadsázky by se dalo říct, že se jedná o přístroj, bez kterého už se nikdo nechce obejít.

Článek

Není se čemu divit, protože kompresor všem ulehčuje relativně namáhavé činnosti, jako je například huštění duší u jízdního kola nebo pneumatik u osobního auta na výrobcem doporučený tlak. Největší zastoupení najdeme samozřejmě v hospodách a restauracích na čepování piva, dále ve zpracovatelském a výrobním průmyslu ale i nemocnicích a všude tam, kde je potřeba mít k dispozici stlačený vzduch z provozních důvodů na pohánění strojů, nářadí či jiných potřeb. Součástí kompresoru pak jsou i tlakové nádoby, kterých existuje hned několik.

Stojaté tlakové nádoby

Tlakové nádoby slouží primárně jako zásobník stlačeného vzduchu, což oceníte při vyšších nárocích na kompresor. Jedním z nejpopulárnějších typů jsou stojaté tlakové nádoby, které jsou tvořeny válcovitým pláštěm a klenutými dny. Díky tomu je zabezpečena vyšší pevnost vzdušníku, u něhož nehrozí exploze. Samozřejmostí jsou u této varianty podstavce. Ty podporují stabilitu tlakové nádoby, takže by nemělo dojít k jejímu převrácení.

Ležaté tlakové nádoby s podstavci

Další velmi populární variantou tlakové nádoby jsou ležaté vzdušníky, které jsou navíc opatřené podstavci. Ty v tomto segmentu představují osvědčenou klasiku, u níž nemůžete sáhnout vedle. Vyznačují se totiž vysokou stabilitou prakticky ve všech podmínkách a také skvělým přístupem ke všem přípojkám pro armatury. Velkou výhodou je možnost speciálních galvanizovaných úprav, které prodlouží životnost tlakové nádoby.

Ležaté vzdušníky bez podstavce

Posledním relativně často vyskytujícím se typem tlakové nádoby je ležatá varianta bez podstavců. Ta je určena do specifického prostředí. U této tlakové nádoby se totiž počítá s tím, že ji chcete zasadit do nějakého většího přístroje, připravené konstrukce nebo do podstavce od dosluhujícího vzdušníku. Ani u této varianty však nechybí návarky pro armatury a také ošetření povrchovou úpravou.

Pokud právě vybíráte tlakovou nádobu, pečlivě si vyberte její variantu. Všechny mají své výhody a nevýhody, takže se hodí do jiných podmínek. Všechny však nakoupíte na specializovaném e-shopu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Kompresor

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz