Hlavní obsah
Názory a úvahy

Představte si, že by byl dnes premiérem všemi vysmívaný pan Babiš

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Suscitator/OpenAI

Kritizuji současnou vládu za nedostatek podpory při záplavách a vyjadřuji přesvědčení, že by za premiéra Babiše byla poskytnuta daleko větší odborná i finanční pomoc.

Článek

Když opadl i z mé duše smutek z toho, co napáchala ošklivá záplava na mé malé, roztomilé zahrádce, zarezonovala ve mně otázka: Představte si, že by byl dnes premiérem všemi vysmívaný pan Babiš. V prvním případě by všechny práce probíhaly tak, jako probíhají dnes. Hasiči, policie a vojáci nepotřebují říkat, co mají v takových náročných situacích dělat, ale obraťme svou pozornost směrem k nám, občanům. A to je druhý případ, a ten smutnější.

Pokud si představuji situaci v souvislostech s covidem, jistě by přišla nějaká odměna všem záchranným složkám a dalším zapojeným do akce. Vzhledem k tomu, že je dnes u kormidla vláda, která je zvyklá pouze brát a pod různými až směšnými výmluvami odmítá věnovat i sebemenší pomoc lidem, je nasnadě, že odměny pro ty, kdo pomáhají, „zřejmě“, ale spíše se domnívám, že jistě nebudou.

Děkuji Bohu, že v nejtěžších chvílích během epidemie byl premiérem pan Babiš. Zdůrazňuji zas a znova, jsem ryze apolitický pozorovatel a glosátor páchání politiky kterékoli vlády. Bohužel, zatím u mě na celé čáře prohrávají tzv. pravicové vlády. Pokud by byl premiérem vysmívaný a urážený pan Babiš dnes, věřím, že by na odměny bylo a také občané by měli jistotu nejen odborné a další pomoci, ale také té finanční.

Prosím, nemluvím zde o „dávání“ ve smyslu, jak píší toxičtí novináři a vedou diskuse toxičtí diskutéři. Mám na mysli pomoc ve smyslu skutečné pomoci.

Proto se mi na mysl vkrádají nepříjemně dotěrné otázky, například: Dostanou odměny ti, kdo si „záplavy tvrdě oddřeli“? Mám spíše nepříjemný dojem, že premiér Fiala najde klouzavé odpovědi a ministr financí se úlisně vykroutí.

Jakou finanční pomoc mohou lidé očekávat od současné vlády? Že by jen líbivá falešná slůvka a nic víc? Všechno se hodí na bedra neziskovek a dobrovolníků?

Pro mnohé lidi zasažené krutými záplavami jsou dnes hasiči, policie a vojáci téměř jako nová rodina. Povzbuzují je, pomáhají často až za hranicí lidských možností. Zaslouží si velikou úctu a poděkování. A poškození lidé potřebují pomoc nejen humanitární, ale také finanční. Řešit vše mimořádnou dávkou okamžité pomoci z Úřadů práce je příliš málo. Dovolím si dokonce říci, že je to na hraně urážky, pane premiére. Zase jste hodili zodpovědnost na upracované a vystresované úředníky. Zase jste někoho zaúkolovali a smetanu slíznete vy. Jak jsem řekl, jste zvyklí jen brát a poskytovat podporu jen s výhodami. Je mi vás líto. Ale na druhou stranu, ukazujete, jací jste doopravdy. Že se znovu nemýlím.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz