Hlavní obsah
Názory a úvahy

Putinův tanec s katastrofou: Arogance, technologie a osud Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Copilot/ Designer/ DALL-E3/Suscitator

Russia into Ashes?

Jak se asi cítí Putin a jeho spolupracovníci v současném světě?

Článek

Současné ruské elity ignorují varovné signály a sebevědomě plují jako Titanic směrem ke katastrofě. Arogance a ignorace Putina, spolu s ostatními kolem něj, oslepily před realitou.

Soudobý svět je pro ruského vůdce a jeho spolupracovníky čím dál náročnější. Bojují za zastaralé ideály v moderním světě, který se jim vzdaluje. Rádi by udrželi a rozšířili moc a kontrolu, ale jejich zbraně se stávají tupými a jejich brnění rezaví. Možná je jen otázkou času, kdy nenápadně a opatrně začnou obyčejní Rusové brojit proti útlaku a začnou tiše volat po změně, protože technologie umožňuje šíření informací. Právě díky informacím se může Putin ocitat v rostoucí izolaci a jeho moc se může pozvolna vytrácet, byť samotní občané Ruska možná mají pocit, že ne.

Osud Putina a spol. je v rukou lidí, a nejen těch dobrých. Pokud se lidé spojí a rozhodnou se, Putin padne. Ruský vůdce však vymyslel skvělou strategii, jak nadále třímat otěže moci – napadl Ukrajinu. To má své důsledky i v samotném Rusku, kde obyčejní Rusové propadají strachu a apatii a oprávněně se obávají, že budou mobilizováni. Jsou manipulováni neviditelnými silami ze zákulisí, jsou bez svobodné vůle a kontroly nad svým osudem, pohybují se na povel a opakují naučené fráze bez ohledu na realitu a potřeby života.

Teroristický útok [1],[2] v koncertním sále v Krasnogorsku u Moskvy posloužil Putinovi jako karta, ale i jako podraz. Od tohoto okamžiku se nabízí vůdci plejáda možností, které jej mohou ještě více posílit. Může například vyhlásit všeobecnou mobilizaci, výjimečný stav nebo povolit neomezené zasahování policie kdekoli a kdykoli na území Ruska, a dokonce napadnout Tádžikistán, odkud teroristé údajně pocházejí. Podle mého názoru má nyní Putin pocit, že osud je na jeho straně.

Ale jak obstojí nedemokratický vůdce v moderním světě? Jak se cítí? Technologie prosákly všude, a i ta nejsofistikovanější obrana je prolomitelná. Dnešní špionážní agentury, obzvláště ty z USA a Izraele, mají možnosti, o jakých se nám ani nesní, a Rusům vůbec ne.

Situace Putina a jeho spolupracovníků v moderním světě je tragikomická. Jsou uvězněni v bublině a okolní svět se jim mění před očima tak rychle, že sotva stíhají reagovat. Americké agentury vidí Rusům nejen do talířů, ale vidí je bez kalhot. Jak dlouho Rusové dokážou odolávat trendům a hodnotám, které se na ně ze všech stran valí? Snaha ruského vůdce o udržení moci a kontroly může zpočátku vést k úspěchům, ale v konečném důsledku je marná a povede nejen k větší izolaci Ruska, ale také k odmítnutí a konečnému pádu?

Svět se změnil, a je jedno, zda s tímto tvrzením Putin a jemu podobní souhlasí nebo ne. Síla Západu je ohromná, což ví i Putin. Právě varování Američanů a dalších západních států před teroristickým útokem mělo být Putinovi signálem, že Západ ví mnohem více, než si je Putin ochoten připustit. Takže hrůzný útok nedaleko Moskvy může nastartovat změny v Rusku, jež nakonec povedou k pádu Putina, i když v současné době může spíše posílit jeho moc.

Rusové experimentují, aniž by si uvědomovali následky, a riskují globální katastrofu, aniž by si pokládali otázky o etice a morálce. Ruské elity jsou zaslepeny svým egem, ignorují varovné signály a slepě kráčejí směrem ke katastrofě. Putin je přesvědčen o své neporazitelnosti; arogantně odmítl informace a varování Západu ohledně teroristického útoku. Ale jistě má své motivy, které se brzy dozvíme.

Poznámky pod čarou

[1] https://www.washingtonpost.com/world/2024/03/23/russia-concert-shooting-attack-isis/

[2]https://www.nytimes.com/live/2024/03/23/world/moscow-shooting

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz