Hlavní obsah
Názory a úvahy

Severokorejská hrozba: Nová fronta ruského konfliktu v Evropě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Suscitator/Microsoft Designer/DALL·E 3

A Russian soldier and a North Korean soldier are hugging.

Bohužel se Rusům opět musí připsat další neblahé prvenství. Na evropskou půdu přivedli nepřátelskou armádu z asijské země.

Článek

Úvod

Abych se bez mučené přiznal, chtěl jsem už zapíchnout psaní sem na blog Médium.cz. Ale ještě mám potřebu několik a možná více blogů sepsat. Zejména proto, že mě děsí, jak Rusové do Evropy přivádí Severokorejské vojáky. To není dobré ani trochu. Ti, kdo vědí, co válka doopravdy obnáší, jak probíhá, jak ovlivňuje životy civilních obyvatel, ale i vojska, jistě chápou mé obavy a že jsou oprávněné. Pro ty z vás, co netuší, o čem je řeč, napovím jen náznakem abych nevykecal či nenaznačil něco, co by mohlo být vnímáno jinak, než jsem chtěl.

Technologie

V prvé řadě je moc špatné, že se Severokorejci dostanou k ruským vojenským zbraňovým systémům, moderním technologiím a počítačovým systémům. Tato situace je extrémně nebezpečná, protože severokorejský režim už dlouhodobě prokazuje schopnost pracovat s technologiemi v oblasti raketového a jaderného výzkumu. Pokud by získali přístup k pokročilým ruským systémům, jako jsou například sofistikované protiletecké obranné systémy nebo moderní tanková technika, mohli by tato zařízení replikovat nebo dále rozvíjet. To by mohlo zvyšovat jejich vojenské kapacity nejen v rámci regionálního konfliktů na Korejském poloostrově, ale potenciálně i v globálním měřítku. Taková technologická směna by Severní Koreji otevřela dveře k vývoji ještě nebezpečnějších zbraní, což by zvýšilo napětí nejen na Korejském poloostrově, ale i v Asii. Navíc je zřejmé, že Severokorejci se již o informace dělí i s Čínou, směnou něco za něco.

Moderní způsoby vedení války

Další závažnou hrozbou je, že Severní Korejci, kteří se dosud nikdy nepodíleli na moderním konvenčním vojenském konfliktu v Evropě, by mohli získat velmi cenné bojové zkušenosti přímo v ostrém konfliktu. To by znamenalo, že by se naučili nejen taktickým a strategickým postupům, ale také by získali přímý přístup k moderním vojenským technikám vedení války, a to nejen v oblasti vedení pozemní války, ale také v oblasti elektronického boje a kybernetických operací. Využití těchto zkušeností by mohlo být pro souseda Severní Koreje devastující, kdyby byly aplikovány v konfliktu proti Jižní Koreji nebo dokonce jiným státům v regionu, se kterými Severní Korea udržuje cíleně napjaté vztahy. Získaná bojová praxe by mohla výrazně posílit jejich vojenskou zdatnost a schopnost vedení konfliktů na vysoké úrovni.

Blízký kontakt s evropskou civilizací

Nejzávažnější hrozbou však zůstává možnost, že Severokorejci získají nejen vojenské a technologické zkušenosti, ale i přístup k evropským sociálním a zpravodajským strukturám. Ačkoli Severní Korea nemá žádný přímý vztah k území, kde se válčí, účast v evropském konfliktu by jim poskytla příležitost sbírat rozsáhlé informace z evropských sociálních sítí, zpravodajských serverů i volně přístupných vládních a ministerských webů. V dnešní digitální době je tento typ informací nesmírně cenný a mohl by být využit nejen k destabilizaci regionu, ale i k manipulaci veřejného mínění a šíření propagandy. Severokorejský režim by mohl tyto informace využít k vytvoření cílených dezinformačních kampaní, které by mohly ovlivňovat politické procesy v Evropě, a nejen zde, ale například i v USA či Austrálii. Zároveň je tu riziko, že přímý kontakt s evropskou kulturou může Severokorejcům poskytnout nový vhled do způsobu života, ekonomických a politických struktur, které mohou být následně studovány a potenciálně využity k podkopávání evropských institucí. Tato kombinace získávání informací a hlubšího porozumění evropské společnosti by mohla být dlouhodobě nebezpečná, protože by umožnila Severní Koreji lépe porozumět západním metodám řízení a možná se na ně lépe připravit z hlediska kybernetické bezpečnosti či propagandistické války.

Závěr

Zapojení Severní Koreje do ruského válečného konfliktu přináší celou řadu hrozeb. Tyto hrozby nejsou omezeny jen na oblast vojenských technologií a bojových zkušeností, ale sahají mnohem hlouběji do oblasti zpravodajství, kybernetické bezpečnosti a evropské kulturní sféry. Bohužel se Rusům opět musí připsat další neblahé prvenství. Na evropskou půdu přivedli nepřátelskou armádu z asijské země.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám